1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

F1 2010 - porady

Temat na forum 'Pomoc' rozpoczęty przez djploki, Wrzesień 23, 2010.

  1. djploki

    djploki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    2565
    Polubienia:
    250
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Jelenia Góra
    Na forum jest już temat F1 2010-opinie,ale tam zrobił się taki bałagan,że jest więcej porad niż opinii.Proszę o umieszczanie w tym temacie tylko i wyłącznie pytań i udzielania porad do tej znakomitej gry.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. blazejp

    blazejp <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/%5Btuto V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Na początek informacja dla tych którzy w innych wyścigówkach poznali metode - wypadnięcie z trasy -> menu -> restart race
    W tej grze kluczem do sukcesu jest poznanie trasy i wszystkich zakrętów NA PAMIĘĆ - Po której stronie toru jechać przed zakrętem, do którego momentu optymalnie hamować, kiedy wejść w zakręt oraz kiedy po wyjściu z zakrętu(wolnego - tego na którym jedziemy bez przyśpieszenia) przyśpieszyć.
    Nie ma innej metody jak np. na treningu przed quali jeździć i jeździć. Jak wypadniecie z zakrętu to albo wyjeźcie z niego, albo zresetujcie sobie trase, ale do tego momentu, aż poprawnie przejedziecie w dobrym tempie tor. Później tylko doszkalanie i koncentracja podczas wyścigu.

    Podaje link który może niektórym pomóc - http://www.formula1.com/video/onboard.html
    Są tu zgromadzone przejazdy z każdej trasy zza hełmu kierowcy więc widok będzie taki jak jedna z kamer w grze. Chodzi tutaj najbardziej o to żebyście zobaczyli jak wchodzić/wychodzić z zakrętów na poszczególnym torze oraz po której stronie toru jechać przed każdym z zakrętów.
    Nie pamiętam, ale chyba będziecie musieli się tam zarejestrować

    Ważniejsze opcje które powinny być włączone/wyłączone. PAD

    Dla zaczynających rozgrywke

    ABS - włączony. Nawet na późnieszym etapie radze mieć włączony gdyż koła nie blokują się aż tak bardzo.
    Kontrola trakcji - medium. Po oswojeniu się z modelem jazdy polecam wyłączyć. Będzie to skutkować częstszym kręceniem się jeśli zbyt szybko otworzymy przepustnice na wyjściu z zakrętu, albo gdy nawet jedno z kół będzie na trawie. Idzie się przyzwyczaić
    Linia pomocnicza - corners only. Polecam jeśli nie znacie trasy na pamięć co wręcz jest wymagane żeby przejechać dobre kółko.
    Pomoc w hamowaniu - off. Nie włączajcie tego nigdy, gdyż będzie wam to uniemożliwiać późniejsze dohamowanie w celu wyprzedzenia.

    Pitlane control i pitlimiter - Jeśli chce wam się chce w to bawić to proszę bardzo. Dla mnie ten element Codemasters troche zepsuło. Wszystko by było fajnie gdyby nie to, że bolid na swój 'przystanek' zjeżdza zbyt agresywnie(skręt prawie o 90 stopni) przez co wszystko dzieje się za szybko i często nie zdążysz właśnie wyhamować i człowiek przed tobą ląduje na masce. Ja osobiście to wyłączyłem bo tylko można nerwy stracić.

    Została jeszcze opcja poziomu trudności przeciwników. Sa z tego co pamiętam 4. Amator - średni - profesjonalny - legenda. (chyba tak jak w fifie :) ). Na początek jeździjcie na średnim. Po 1 czy dwóch weekendach na torze, ogarniecie już jazde bolidem na tyle, że potrzebny będzie lepszy poziom przeciwników który ostrzegam - jest naprawde wysoki na tych najwyższych opcjach!

    Jeśli chodzi o pozostałe opcje których nie wymieniłem, to znaczy że są one bardziej kosmetyczne, czyli co kto lubi.
     
  4. MateuszW

    MateuszW Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    44
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Ja jeszcze dodam od siebie , że najlepiej jeżdzić połowe sesji treningowej z włączoną linią pomocniczą, pózniej wyłączyć i starać sie jechać bez niej, jeśli nie idzie włączyć ponownie i tak do konca treningu.Mi to pomaga.Oczywiscie mowa tu o sytuacji kiedy to dopiero poznajemy dany tor a nie że jedziemy 2 czy tam 3 sezon .
    Oczywiscie kwalifijkacje i wyscig linia - 0ff ,hehe bo po to jest trening żeby poznać trase :D
     
  5. BCG-pl

    BCG-pl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2009
    Posty:
    583
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Poznań
    skonczylem kwalifikacje na 6 miejscu (wybrany mialem dlugi weekend wyscigowy) a na wyscigu startuje z 16 pozycji!! o co chodzi?!
     
  6. Kak-tus

    Kak-tus Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    151
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    A, A
    Kara za ścinanie zakrętów lub za kolizje. Ja dostałem kiedyś -5 miejsc za kolizje i -5 miejsc za zablokowane toru po "bączku" co dało tak jak tobie -10 pozycji.
     
  7. BCG-pl

    BCG-pl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2009
    Posty:
    583
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Poznań
    to troche dziwne, bo jedyne co dostalem to byly ostrzezenia, nigdzie mi sie nie pokazala informacja o karze...
    nastepnym razem trzeba bardziej uwazac.
     
  8. cinekxbox

    cinekxbox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2009
    Posty:
    141
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Chodzi o to że wybrałeś długi weekend czyli masz trzy (3) sesje kwalifikacyjne Q1,Q2,Q3 i w każdej musisz zrobić dobry czas. Jeśli pojedziesz tylko Q1 i pozostałe sesje pominiesz to masz raczej pozycję jedną z ostatnich.

    Porady :

    Mowa jest o ustawieniach poziomu trudności CUSTOM

    Wyłączyć Fuel Sim - tu też jest bug który nie pozwala na osiąganie dobrych pozycji - szczegóły na oficjalnym forum CM.

    Pit bug - pomaga ustawienie przed rajdem w garażu zjazdu do pitstopu o jedno okrążenie później, czyli w zakładce TYRE w RACE STRATEGY edytujemy pita.
    Pomaga też ustawienie długości wyścigu na min 30%

    Nie prawdą jest że nie można ustawić samemu poz. trudności i symulacji.

    Można ustawić np zniszczenia, przepisy, flagi, kary i tp. tak jak to jest w poziomie expert na trudność AI np na amator
     
  9. BCG-pl

    BCG-pl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2009
    Posty:
    583
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Poznań
    wiem. 1. klasyfikacje przeszedlem na 6 miejscu, 2. na 7., w ostatnich bylo tylko 10. kierowcow a ja zajalem 6. miejsce.
    takie pytanie jeszcze. napisales zeby ustawic zjazd do pitstopu o 1. okrazenie pozniej. co jesli ustawie zjazd na np 7, a zjade na 6?
     
  10. cinekxbox

    cinekxbox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2009
    Posty:
    141
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Nic się nie dzieje, tylko musisz wcześniej zażądać pita.
     
  11. Trey

    Trey Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2008
    Posty:
    257
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Gdzie się ustawia te opcje?
     
  12. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa

    nie pomaga ustawienie wyscigu na 30%, ustawilem sobie na tyle i mialem ten bug, najlepiej w strategii na wyscig wybrac pitstop o pare kolek pozniej niz jest to zaplanowane odrazu i nie ma problemu
     
  13. blazejp

    blazejp <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/%5Btuto V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Jak jesteś w swojej przyczepie to wchodzisz w 'menu' wyścigu. Ikonka między agentem a drzwiami
    Tam najeżdzasz na 'poziom trudności' i wchodzisz w to
     
  14. maka2020

    maka2020 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2009
    Posty:
    81
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wygrałem kwalifikacje (3 sesje), na końcu mam informację o pierwszym miejscu i powinienem startować z pole position. Włączam wyścig i co? - start z 6 pozycji. czy to jakiś bug? Żadnych kar nie dostałem.
     
  15. STOJE

    STOJE Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 23, 2010
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Panowie mam dwa pytania :

    1. Zdarzyło się wam że wasz albo bolid komputera się "zepsuł" w czasie wyścigu ?? i nie ukończyliście wyścigu albo komputer nie ukończył ? bo 4 weekendy już rozegrałem i nic takiego się nie stało... czy to zbieg okolicznosci czy w tej grze auta sie nie psują ?
    2. Gdzie się ustawia poziom inteligencji przeciwnika ? to chodzi o ta opcje przed wybraniem dlugosci wyscigu ? miedzy agentka a drzwiami ? tam jak sie ustawia to chyba tylko poziom "ułatwiania" jazdy...
     
  16. Egooo

    Egooo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2008
    Posty:
    293
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Wagrowiec
    Raczej przydaly by się ustania konkretne na dany tor zawieszenie skrzynia itp a nie co jak można zobaczyć
     
  17. blazejp

    blazejp <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/%5Btuto V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Ad1. - W grze od dawna było wiadomo że nie będzie mechanicznych problemów problemów
    Ad2. - Napisałem ci dokładnie żebyś wszedł w tą opcje i tam znajdziesz opcje wspomagaczy, symulacji paliwa, kar, etc no i poziomu przeciwnika
     
  18. STOJE

    STOJE Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 23, 2010
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    To odnośnie mojego postu ?
     
  19. blazejp

    blazejp <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/%5Btuto V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    No a przeczytałeś w ogóle co napisałem?
    Normalny człowiek kojarzy fakty
     
  20. STOJE

    STOJE Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 23, 2010
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Normalny czlowiek to pisze albo cytuje post na który odpowiada...

    nic mi dokladnie nie napisales chlopczyku, pomyliles osoby :] to byl moj 1 post w tym temacie... nie kojarzysz ludzi... za duzo internetu...
     
  21. Jacekxbox360

    Jacekxbox360 Banned

    Dołączył:
    Listopad 19, 2009
    Posty:
    119
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Świetne porady :) a może jakieś do sesji wieloosobowej?
     
Wczytywanie...

Poleć forum