1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Fachowcy od monitorów zajrzyjcie proszę

Temat na forum 'TV i Audio' rozpoczęty przez z0nk31, Czerwiec 25, 2012.

  1. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    witam czy jest ktoś obeznany w tematyce monitorów ?
    i czy znajdzie się jakiś dobry człowiek który może udzielić mi odpowiedzi na moje pytania ?

    Posiadam 24 calowy monitor Acer AL2416Ws, bardzo byłem z niego zadowolony i gdyby nie brak HDMI to dla mnie ten monitor to wzór ideału .
    Dlaczego byłem ?
    otóż dlatego, że przedwczoraj gdy postanowiłem włączyć monitor (był na wygaszeniu) to on mignął mi na sekundkę pulpitem i za sekundke ciemnica.
    Nic, amen. Restarty, przełączanie do innych urządzeń nic nie dawały. Czasem mignie znowu na sekundkę ale tylko wtedy, gdy ruszę myszką a on był w stanie wygaszenia.
    monitor posiada swojego rodzaju HUD.
    po włączeniu go z guzika najpierw wyświetla się duże logo firmy ACER, potem jak już zacznie przesyłać obraz wyświetla się okienko z ustawieniami typu jaka rozdzielczość itd ale teraz, gdy 'zdechł' nie wyświetla się nic, w danej sytuacji logo acera pojawia się i nawet nie zdąży samoczynnie wygasnąć bo monitor się wyłącza.
    kontrolka zasilania się cały czas świeci, odnosi się wrażenie że to 'wewnątrz' się coś skopało. kabel działa poprawnie, inny monitor (CRT 17calowy) podłączony do PC działa normalnie jak gdyby nigdy nic
    gdy monitor zaczął szwankować i udało mi się go RAZ przywrócić do życia nakręciłem filmik jak to wszystko wygląda podczas włączania i uruchamiania go, mogę teraz nagrać filmik jak zachowuje się w chwili obecnej.
    Przedstawiłem wam mniej więcej zarys mojej tragicznej sytuacji więc przejdę do pytań:

    1. Czy żywot tego monitora się właśnie wyczerpał /
    2. Czy jeśli odpowiedź na pytanie 1 jest negatywna to czy ten monitor można naprawić ?
    3. Odpowiadając tak na pytanie 2 - opłaca się taki monitor naprawiać ?
    4. Czy droga jest naprawa takiego sprzętu ?
    5. czy gra jest warta świeczki ?
    pytam ponieważ nie stać mnie na nowy monitor a do tego podłączałem głównie konsolę Xbox360 - teraz niestety jestem uziemiony.
    byłem również z niego zadowolony więc naprawdę zależałoby mi na fachowych odpowiedziach.
    z góry dziekuję i proszę o wyrozumiałość oraz o szybkie odpowiedzi
    pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Za speca od monitorów się nie uważam, lecz parę sztuk zrobiłem.
    Podstawa na początek to zobacz jak wyglądają elektrolity w zasilaczu - czy są napuchnięte? Jeśli chociaż jeden jest napuchnięty to wymień od razu wszystkie. Zmieścisz się w kwocie 10zł i będziesz miał spokój. Następnym podejrzanym są świetlówki, tu najlepiej podmiana na nowe. Poźniej to już jest różnie.
     
    1 osoba to lubi.
  4. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    sprawdzę to niestety najwcześniej w przyszłym tygodniu ale dziękuję za poradę, na pewno skorzystam :)
    po wszystkim odświeżę i powiem co i jak
     
  5. koshin

    koshin Banned

    Dołączył:
    Październik 19, 2007
    Posty:
    527
    Polubienia:
    35
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Pszczyna
    Dokładnie wymień kondensatory groszowa sprawa . Od razu wszystkie .
     
  6. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    sprawdzałem i kondensatory są w porządku :(
     
  7. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
  8. HICKS

    HICKS XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 25, 2012
    Posty:
    219
    Polubienia:
    37
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Pewnie padł inwerter, dobierz się do niego i zrób fotki.
     
  9. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    inwerter (podobno) też jest sprawny bo obraz miga na sekundkę i dopiero gaśnie a przy awarii inwertera (podobno) jest tak, że obraz wygląda tak, jakby nie było podświetlenia ze strony monitora i w bardzo ciemnym pomieszczeniu da się dostrzec pulpit/obraz a u mnie mignie i nie ma nic. nagrałem filmik telefonem ale nie wiem na jaki serwer wrzucić plik
     
  10. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    "mam monitor acer AL2416W i cos sie zepsulo okolo miesiaca temu. na poczatku zeby go uruchomic musialem go wlaczac i wylaczac ok. 10 razy i dopiero dzialal. chodzi o to ze pokazuje sie logo acera i po ok. sekundzie-dwoch znika i ekran gasnie kompletnie. wiec powtarzam to az do skutku. teraz po miesiacu jak mi odpali raz na 100 to jest dobrze. gwarancji juz nie mam wiec go rozkrecilem bo myslalem ze moze jest mocno zakurzony ale w srodku bylo czysto. odlaczylem matryce i podlaczylem ponownie i sprawdzilem wszystkie kable i wydaje sie byc w porzadku. dziwne bo jak sie juz raz uruchomi to mozna go wlaczac i wylaczac i dziala ale jak ostygnie (nie wiem po jakim czasie) to juz od nowa trzeba sie bawic. podswietlanie dziala bez zarzutu i cala reszta. oczywiscie nie jest to wina karty graficznej ani kabli bo sprawdzalem. jeden plus jak go rozebralem to to ze bez obudowy wyglada duzo lepiej wiec tak zostanie :D ktos wie co sie moglo popsuc i czy ewentualnie dalbym rade to sam naprawic? "

    Rozwiązaniem jest ten link, który już Ci podałem:

    Acer LCD AL2416W - wartości elementów inwertera
     
Wczytywanie...

Poleć forum