1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Falcon a dodatkowe chlodzenie??

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez tomasz222, Styczeń 4, 2009.

  1. tomasz222

    tomasz222 Banned

    Dołączył:
    Listopad 26, 2008
    Posty:
    484
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bochnia kolo Krakowa
    Witam...mam konsolke z FALCONEM.....ale duzo ostatnio czytalem o rodach;/ czy warto kupowac dodatkowe wentylatorki na allegro do konsolki czy raczej nie ma to sensu bo jak ma sie zepsuc konsola to i tak sie zepsuje.?? 2 pytanie..czy to prawda ( bo tak kilka razy slyszalem ) ze najlepsze konsole powstawaly od lutego do maja 2008r?? dzieki
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. ghost02

    ghost02 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 23, 2008
    Posty:
    213
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław | GG 2005759
    tych dodatkowych wentylatorków typu Cooler - te takie doczepiane to sie nie oplaca kupować, jesli przerobiles konsole to odrazu wymien paste, ktora chyba jest na GPU, jesli nie przerobiles konsoli to sie nie masz co martwic bo masz gwarancje
     
  4. tomasz222

    tomasz222 Banned

    Dołączył:
    Listopad 26, 2008
    Posty:
    484
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bochnia kolo Krakowa
    konsola jest przerobiona....... posiada to ulepszone chlodzenie i cos tam jeszcze pisale 165nm czy jakos tak zasilacz 175
     
  5. pawel92g

    pawel92g Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 22, 2008
    Posty:
    113
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    A ile kosztuje takie nałożenie pasty termo przewodzącej u specjalisty ? Wie ktoś? Planuje to zrobić.
     
  6. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska
    Nic nie kombinuj a o jakis dodatkowych wentylach zapomnij juz całkowicie.
     
  7. Tharwynn

    Tharwynn Banned

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    52
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Piekary Slaskie
    za wentylatory jest ban na x-pudlo.
    Xbox 360 wykrywa wiekszy pobor pradu -> kapuje do majkrosoftu -> ban ; )
     
  8. ghost02

    ghost02 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 23, 2008
    Posty:
    213
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław | GG 2005759
    to nawet xbox wykyrwa wiekszy pobor prądu? Aż takie to mądre jest? Omfg.
    a co do pasty to mozna poszukac na allegro czy ktos nie zrobi tego :p
     
  9. ghost02

    ghost02 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 23, 2008
    Posty:
    213
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław | GG 2005759
    to nawet xbox wykyrwa wiekszy pobor prądu? Aż takie to mądre jest? Omfg.
    a co do pasty to mozna poszukac na allegro czy ktos nie zrobi tego :p
     
  10. Adam_84

    Adam_84 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wrocław
    Możesz zrobić to samemu jeśli poczujesz się na siłach po obejrzeniu choćby tutków na YouTube, na forum itp. Sam się na nich wzorowałem i operacja się udała. Najtrudniejsze wg mnie to ściągnięcie x-clampów ale można to zrobić nic nie uszkadzając. Patience!
     
  11. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska
    Mimo wszystko proponuje nic niekombinować.
     
  12. pawel92g

    pawel92g Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 22, 2008
    Posty:
    113
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Obejrzę te tutki i zobaczę czy podołam ;) Wolałbym jednak oddać specjaliście ;D
    A myślicie, że drogie to ?
     
  13. Adam_84

    Adam_84 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wrocław
    Osobiście nie dałbym więcej niż 30 zł, a skoro już masz zamiar rozkręcić lub powierzyć to komuś innemu to pomyśl też o radiatorach na pamięci.
     
  14. dosiateh

    dosiateh Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2008
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    to mogli zrobić to dobrze to nie trzeba by było dodatkowego chłodzenia a nie teraz bana dawać wieski jedne
     
  15. mati0090

    mati0090 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 4, 2008
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    B-c
    Tak, jasne...
    Pastę też inną wykrywa?
     
  16. Brouli

    Brouli Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2008
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    paste też wykrywa, nawet nie świeże powietrze otoczenia albo za dużą odległość od ściany i... ban :D
     
  17. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Nie wiem co tak cię śmieszy, chyba twoja niewiedza na ten temat. Teoretycznie MS może wykryć zmianę wentylatorów na inne niż oryginalne przez sprawdzenie natężenia prądu. Banów za to na pewno nie będzie, ale MS może sprawdzić co dany użytkownik kombinuje :]
     
  18. pawel92g

    pawel92g Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 22, 2008
    Posty:
    113
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Po prostu spierdzielili sprawę z tym chłodzeniem i tyle, mogli się przyłożyć raz, a porządnie :) Teraz tylko same kłopoty przez to. Niech biorą przykład od SONY. (tylko mnie za to nie zabijcie :D )
     
  19. iron

    iron Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 10, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Pierdzielenie... ;) Jak skok napiecia bedziesz mial to tez to spowoduje bana... ?
     
  20. PolyCount

    PolyCount Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2009
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Z tego co widzialem na na necie z 10 osob ktore grzebaly w konsoli zmieniajac paste etc. 6 z nich po krotkiim czasie odnotowalo zgon konsoli (rod lub kto co tam woli) wiec nie wiem czy mieli takie sprawne rece :D, czy poprostu jak ktos napisal "poki gowna nie ruszysz to nie smierdzi" Jestem jak najbardziej za wymiana pasty radiatorow etc.

    W swoim X'ie zrobilem domowym sposobem podstawke z dwoch listewek polaczonych dwoma wieszakami do regipsow zmontowalem to na wkrety zaslepiajac je wykladzina do podklejania mebli .:D konsola lezy poziomo.

    [​IMG]

    Jest to 5 wentylatorow ASUS 12V - 2000 obrotow kazdy o poziomie glosnosci 5db kazdy. W sumie podczas pracy sa nie slyszalne zczepilem je plastikowymi tasiemkami montazowymi do kabli.Dzieki czemu zczepione sa na sztywno do siebie jak i do podstawki. Dwa pierwsze wyciagaja powietrze od strony gniazd zasilania i wejscia wizji. Trzy pozostale wpychaja chlodne powietrze do obudowy od jej spodniej czesci. Ustawienia wentylatorow dokonalem w oparciu o ustalenie przeplywu powietrza metoda organoleptyczna :D. Zasilane sa za pomoca zasilacza DC 1250mA - 15W. Kable wentylatorow laczone kostkami. Zasilanie rozdzielane jest za pomoca plytki rozdzielajacej RZ-4 dwugniazdowej. Rozdzielacz umozliwia przejscie z zasilania DC na zwykle zaciski srubowe. Zastanawiam sie jeszcze nad zamontowaniem czujnikow poziomu temperatury lub ewnetualnie gdzies na necie musialbym poszperac jak dostac sie i podczepic pod istniejace juz czujniki wyprowadzajac panel z wyswietlanymi wartosciami na zwenatrz.
    Tak to wyglada.
    [​IMG]
    Co prawda elegancji i dizajnu raczej w tym zadnego niema ale jest praktyczne.

    Zastanawiam sie jeszcze nad dolozeniem jednego wentylatora od strony dysku twardego tylko mam zagwostke z ustawieniem nawiewu do, czy z obudowy konsoli. Sprawdzalem flow powietrza i wynika iz w tym miejscu powietrze jest zasysane do konsoli wiec powinien wentylator je tam nawiewac.

    Chodzi mi o to miejsce
    [​IMG]


    Jestem swiezo po przeprowadzce ,jak tylko bede mial wiecej wolnego czasu postanowilem ze hobbystycznie sproboje zrobic obudowe do X'a z pleksi glasu lub szkla weglowego. Wtedy zajme sie pasta i innymi komponentami a na chwile obecna to mi wystarcza.
    Metod jest ta wiele jak osob zabierajacych sie do chlodzenia konsoli nie twierdze ze ten patent jest najlepszy bo napewno niejest ale na poczatek to zawsze cos lepszego niz standardowe chlodzenie.
     
  21. igorro

    igorro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    1025
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    słyszałem ze te wentylatory bardziej psuja niż pomagają:D
    ale nie sadze żeby za to groził ban.Bez przesady!:D
     
Wczytywanie...

Poleć forum