1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Falcon, chłodzenie, wentylatory..

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez kusiu, Marzec 25, 2010.

  1. kusiu

    kusiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    208
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Witam serdecznie..

    Posiadam x-a elite falcona, spisuję się znakomicie jednak lepiej zapobiegać jak leczyć zrobiłem kilka modyfikacji.. Uszczelniłem tunel, dodałem wentylatorek na headpipie (12v) i chce podkręcić oryginalne wentylatory m$ na 8 lub 9v

    Jednak po szukaniu nieco w sieci znalazłem tylko taki screen jak niżej i nie bardzo wiem jak podać na wentylatory 8 lub 9v bo 12v nie wchodzi w grę gdyż jest strasznie głośno. Liczę na waszą pomoc.

    Pozdrawiam.

    [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    ja bym nic nie ruszal w falconie. ale jak uwazasz. to na zdjeciu na rozowo to 8 albo 9v.
     
  4. kusiu

    kusiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    208
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Wiele pomaga dobrze uszczelniony tunel i mały coolerek na headpipie, wytnę jeszcze tylko kratownice metalową z tyłu i podkręcę nieco obroty.

    Dzięki serdeczne
     
  5. Egooo

    Egooo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2008
    Posty:
    293
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Wagrowiec
    Zastosuj diodę prostowniczą np 2w i tyle wtedy podłączysz się na 12v i dasz diodę i wyjdzie ci 8/9 v
     
  6. xbox_360

    xbox_360 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    zrób taki by-pass
    [​IMG]
    następnie przetnij czarny i niebieski kabelek od tylnych wentylatorów zlutuj ze sobą te części które dochodzą do wentylatora, a te które wystają z wtyczki zabezpiecz taśmą, następnie dolutuj do tych 2 z wentylatora trzeci kabelek (taki "trójnik" powstanie) i przylutuj go do jakiegoś punktu z 3v i wtedy 12v-3v=9v czyli lutuj tu np
    [​IMG]

    a żeby mieć 7v lutuj do 5v np tu
    [​IMG]

    Ja zrobiłem w swoim falconie tylne wentyle na 7v i dołożyłem podobnie jak Ty na heatpipe mały wentylatorek 12v i osiągnąłem obniżenie temp na GPU z 62C na 42,5C! przy tylko trochę głośniejszej pracy konsoli. Jaspery się mogą schować;) Pomyślcie jak diametralnie zmniejszyło to amplitudy temp na płycie a co za tym idzie naprężenia...
     
  7. magiks33pl

    magiks33pl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    139
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Dlaczego jaspery mogą się schować ? wystarczy wymienić radiator na GPU z heat pipem to wtedy się obniży temperatura.Zresztą mój FALCON wydmu****e powietrze o temp. 42-44 stopnie bez modyfikacji
     
  8. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Do obniżenia napięcia to stosuje się stabilizatory a nie diody, w których jest fizyczny spadek napięcia...

    Stabilizator typu 7805 da ci 5V na wyjściu, 7812 - 3 V na wyjściu.

    Nie trzeba się bawić, na płycie są punkty w których masz napięcia Ci potrzebne, od 3-5-7-12V.

    Chłodzenie GPU z dodatkowym radiatorem nie ma sensu. Spadek temp wyjdzie Ci na gpu ok 5-7 C max w stosunku do CPU. Xbox ma tą właściwość, że jak chłodzisz GPU to rośnie ci temperatura na CPU i odwrotnie. Lepiej zostawić jak jest. Chcesz się bawić, to zrób przyspieszenie programowe wiatraków.

    Jeżeli posiadasz homebrew, wystarczy w configu programu Freestyle dać większe obroty wentylatorów. Po włączeniu będą chodzić cały czas, do momentu wyłączenia konsoli przez Ciebie.
     
  9. xbox_360

    xbox_360 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    O czym Ty piszesz w ogóle...

    1) Jasper ma radiator z heatpipe fabrycznie zamontowany. To że Jaspery się mogą schować było żartem (zresztą dla niekumatych dałem ";)" ale jak widać nie wystarczyło...) Napisałem tak bo osiągnąlem znaczne obniżenie temp na GPU mimo tego że to procesor 90nm.

    2)Tu nie chodzi o temp powietrza jaką konsola wydmuch.uje tylko o to jaka jest na procesorze. Mój wydmuch.uje powietrze o temp poniżej 30.

    Temp na GPU na pewno nie spadnie poniżej temp CPU nawet o 5-7C, bo GPU to90nm a CPU 65nm, ale możemy znacznie ją obniżyć -pamiętaj że piszemy o Falconie. Tak jak napisałem osiągnąłem obniżenie o prawie 20C (mierzone sondą). Niestety nie posiadam homebrew więc nie sprawdzę rzeczywistej temp na czujnikach konsoli, pewnie spadek nie będzie tak spektakularny, ale kilkanaście stopni na pewno się osiągnie więc to gra warta świeczki

    A niby dlaczego?
     
  10. adidas2009

    adidas2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 23, 2009
    Posty:
    928
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Polnocna czesc kraju ;).
    Dla mnie zagdadka jest dlaczego zadna firma nie wypuscila fabrycznych radiatorow z heat-pipe do Xbox'ow. Przeciez to by byl bardzo dobry zysk.
     
  11. kusiu

    kusiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    208
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Witam wszystkich serdecznie i dziękuję za odpowiedzi.

    Kiedyś chwaliłeś to rozwiązanie, powiedziałbym nawet że bardzo..

    Więc już nie bardzo wiem co myśleć i snuć o twoich wypowiedziach.. Ja osobiście po dodaniu wentyla na headpipie widzę znaczny spadek temp.

    Pozdrawiam
     
  12. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    To, że kiedyś chwaliłem to inna sprawa. Teraz wiem jak jest naprawde. Dawniej klocka miałem bez dysku, przy tym może i była poprawiona wydajność, ale z dyskiem tego zupełnie nie widać.

    Oj da się da :) uwierz co mówie. Czujniki xboxa się nie mylą, a homebrew idealnie je wykorzystuje.

    Co do spadku na cpu a rośnięciu na gpu- popytaj bonza, on wie co i jak. Przy chłodzeniu miedzią, która ma wyższą przewodność cieplną, takie zjawiska zachodzą. Dlatego stosuje się aluminium bardzo często na radiatory nawet w sprzęcie wyższej klasy.
     
  13. Matthew_7

    Matthew_7 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 3, 2010
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wiesz od niedawna mam xboxa lecz wydaje mi się że modyfikacja układu chłodzenia poprzez ingerencje w sam główny układ może przynieś więcej złego niż dobrego, zwłaszcza że nie jest to pierwsza odsłona tego modelu i tego układu, nie sądził bym że jestem mądrzejszy od projektantów tego układu i wydajność jest proporcjonalna do potrzeb. Moim zdaniem problem polega na dość zamkniętej konstrukcji i dostarczeniu do obudowy powietrza. Ja osobiście przy dłuższej grze uruchamiam wentylator z poprzedniego modelu (3rod) które nieco zmodyfikowane wpinam do obudowy od spodniej części konsoli ( konsola w pozycji poziomej a wentylator z prawej strony) ustawione w odwrotnym kierunku do tych zamontowanych w konsoli. Znajdują się na wysięgniku w odległości 3cm od konsoli i korzystają z zasilania ze starej ładowarki 5v przy 800ma układ bardzo cichy a daję niezwykłe efekty. Konsola nawet po kilku godzinach gry w fullHD ( co też zmienia temperaturę ) nie jest nawet letnia.
     
  14. ZigUS

    ZigUS Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 9, 2008
    Posty:
    93
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    kasiu - ja na twoim miejscu podłączyłbym się pod 12V i dodał potencjometr (taki jak do regulowania głośności muzyki). Dzięki temu będziesz mieć cały czas pełną kontrole nad prędkością czy hałasem wentylatorów
     
  15. kusiu

    kusiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    208
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Dziękuje ale naprawdę nie ma potrzeby, po uszczelnieniu tunelu, nałożeniu pasty i małym wentylatorku na headpipie (12v) i wentyli (org). na 7v konsola się nie grzeje.
     
  16. kusiu

    kusiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    208
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Witam, posiadam falcona i wentylatory miałem podkręcone na 7 V i wlutowane tutaj: ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting dzisiaj chciałem zrobić flash i kabelek lekko ruszyłem i się odczepił, strasznie ciężko jest mi się wlutować w to miejsce, można gdzieś z tyłu płyty lub inne? Zlutuje ruszę delikatnie i odpada, bardzo proszę o odpowiedź - w lutowaniu nie jestem mistrzem ale wszystko robię z głową
     
  17. Melvin.FoX

    Melvin.FoX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2011
    Posty:
    87
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Idz lepiej do kogos, kto w lutowaniu jest mistrzem bo jak bedziesz lutowal kilka razy do skutku to na koncu popalisz sciezke albo jakis tranzystor. Idz do najblizszego serwisu RTV i daj czteropak piwa - z mila checia Ci to zrobia od reki.
    Dodatkowo mysle, ze warto byloby silikonem gdzies ten kabelek przymocowac na plycie, zeby nie byl zbyt "ruchawy".
     
  18. bgszef!

    bgszef! Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    969
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    w Miescie

    Zalej goracym klejem to Ci nie odpadnie.

    @down
    Logiczne, ze musi wpierw przylutowac .. ;p
     
  19. Melvin.FoX

    Melvin.FoX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2011
    Posty:
    87
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    No ale wypadaloby szefu to najpierw przylutowac na jego miejscu? Goracym klejem to sobie moze depilacje na klacie zrobic :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum