1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Flash: Lite-on - Jungleflasher/DosFlash

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez offtopic, Styczeń 30, 2009.

  1. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Sczytywanie Firmware

    [​IMG]

    Co będzie potrzebne:
    - Kontroler SATA(jakikolwiek) - może być np popularny VIA6421x
    - Programy: Dosflash 1.7, JungleFlasher, Lite-On-Erase, Kliknij aby pobrać RAPID / Kliknij aby pobrać mediafire
    - .NET Framework 2.0 Kliknij aby pobrać
    - Sterowniki: PortIO32,
    - Sterowniki opcjonalne: CK3 PRO USB Drivers Kliknij aby pobrać, VIA SATA 5.30c Kliknij aby pobrać
    - pendrive
    - konwerter RS232 TTL lub popularny Connectivity Kit v3/pro (opcjonalnie z Probe) / Maximus Xtractor (opcjonalnie z Spear) lub podobne urządzenia spełniające wymagania.
    Jeżeli nie posiadasz Probe/Spear lub innego zamiennika wymagane jest połączenie ścieżek "R707" oraz "R708" np przez lutowanie(podczas wgrywania firmware ścieżki nie muszą być zwarte)
    [​IMG]

    - kabel do uziemienia(opcjonalnie)

    Instalujemy sterowniki PortIO32, VIA SATA 5.30c jeżeli mamy kontroler oraz opcjonalnie CK3 PRO USB Drivers.

    1. Wyłączamy komputer
    2. Podłączamy graty ;)

    a) Connectivity Kit v3PRO
    Wszystko podłączamy jak poniżej - Xecutor musi być wyłączony >> przełącznik na OFF
    [​IMG]

    b)
    Podłączenia konwertera RS232 TTL nie będę objaśniał, bo jest to opisane w tym temacie >> http://xboxforum.pl/showthread.php?t=3424 -
    Należy pamiętać, aby uziemić konsolę z budą komputera np kablem przewodzącym prąd. Źródłem zasilnia w tym przypadku będzie konsola, a kabel SATA od napędu podłączamy pod złącze SATA w PC. RS232 TTL podłączamy do PC pod COM1.


    3.
    Włączamy komputer i podczas uruchamiania komputera postępujemy j/n
    (Miałem trochę problemów ze zgrywaniem klucza(wywalało mi błąd), ale ta metoda sprawdza się u mnie idealnie)

    a. Włączamy napęd(Xecutor)/konsolę
    b. Wysuwamy tackę, wsuwamy tackę, wysuwamy tackę
    c. Wyłączamy napęd(Xecutor)/konsolę
    d. Wsuwamy tackę do połowy lub trochę bardziej
    e. włączamy napęd(Xecutor)/konsolę

    Do poprawnego zgrania firmware napęd musi być odblokowany tzn., że tacka musi być do połowy otwarta. Jeżeli nie posiadamy Connectivity Kit/Maximus Xtractor to wysuwamy tackę ręcznie tak jak na poniższych zdjęciach:
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Po uruchomieniu windows jedziemy dalej >>

    Uruchamiamy JungleFlasher i przechodzimy do zakładki "DVDKey 32". W "I/O Port" (1) wybieramy port odpowiedzialny za obsługę podłączonego napędu(zapisujemy go sobie, będzie potrzebny przy wgrywaniu FW - u nas "CF00"(zawsze po 0x) oraz "Com Port" (2) - u nas będzie to "COM1". W "Drive Properties" powinien ukazać się nam napę DG-16D2S(3).

    [​IMG]


    Przykładamy (przy połączonych ścieżkach R707/R708 nic nie przykładamy) Probe / Spear/zamiennik(4) do dziurki "R707" i klikamy "Get Key, Create Dummy.bin, Open as Source"(5)

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    Jeżeli wszystko jest ok DVDKey32 sczyta 6 razy klucz napędu i porówna(6).

    [​IMG]


    Zostaniesz poproszony o zapisane plików(7) key.bin, inquiry.bin, identify.bin oraz dummy.bin co oczywiście robisz.

    [​IMG]


    Przechodzimy teraz do zakładki "Firmware Tool 32" i JungleFlasher powinien automatycznie wczytać plik dummy.bin j/n (8)

    [​IMG]


    Dla pewności porównujemy czy DVDKey32 poprawnie przeniósł wszystkie dane czyli "OSIG of PLDS DG-16D2S", klucz napędu oraz sprawdzamy log dla pewności(9).

    [​IMG]


    Klikamy "Open Target Firmware"(10) po czym wybieramy firmware iXtreme - w naszym przypadku "ix15liteon.bin" (11).

    [​IMG]

    [​IMG]


    Powinniśmy zobaczyć "Firmware ver: iXtreme v1.5 12X" oraz klucz "55aa55aa....." (12)

    [​IMG]


    JungleFlasher automatycznie sprawdzi "MD5 Hash" firmware czy wszystko jest ok co powinieneś zobaczyć w poniższym logu(13).

    [​IMG]


    Teraz musimy wstawić swój unikalny Klucz Napędu do firmware iXtreme, aby to zrobić klikamy "Spoof Source to Target"(14)

    [​IMG]


    Ponownie sprawdzamy Log, aby zobaczyć czy wszystko poszło ok, oraz czy klucze w obydwu polach są identyczne (15).

    [​IMG]


    Teraz klikamy "Save to File"(16) i Jungleflasher poprosi cię, o podanie miejsca gdzie należy zapisać wygenerowany firmware "Lite_CFW.bin" i zapisujemy "Save"(17)

    [​IMG]

    [​IMG]

    Oto takim sposobem mamy zmodyfikowany firmware gotowy do wgrania :D
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Wgrywanie Firmware


    Jungleflasher




    Jak widzimy poniżej w zakładce "FirmwareTool 32" plik "dummy.bin" jest wczytany, następnie przechodzimy do zakładki "MTK Flash 32"(1).

    [​IMG]


    Sprawdzamy czy port "I/O Port"(2) jest poprawny - u mnie jest to "CF00" i klikamy "Lite-On Erase"(3)

    Należy pamiętać, że proces kasowania firmware jest nieodwracalny i w razie wydobycia złego klucza nic nie da się zrobić.


    [​IMG]


    JungleFlasher pokaże ostrzeżenie(4) i zapyta czy na pewno mamy poprawny klucz i czy chcemy kontynuować. Oczywiście klikamy "Yes"

    [​IMG]


    Najważniejsza cześć - Przeczytaj uważnie.
    JungleFlasher pokaże następne ostrzeżenie(5) - w krótkim tłumaczeniu chodzi o to, że:
    Po kliknięciu "YES" należy szybko wyłączyć i włączyć napęd (kropeczki w idą w logu ........(6)) - TYLKO RAZ - Jeżeli nie korzystamy z Kita to szybko wyłączamy i włączamy konsolę - również TYLKO RAZ

    [​IMG]


    I powinien się pokazać "Status 0x72" choć miałem również 0xD0 / 0x80 / 0xF2 / 0xD1 i wszystko było OK

    [​IMG]

    Jeżeli po wyłączeniu i włączeniu szybkim napędu komputer się nam zawiesił należy wgrać firmware za pomocą Dosflash.


    Jak wszystko przebiegło OK(7), w "Flash Chip Properties" powinien ukazać się Status 0x72 oraz chip SPi Winbond lub MXIC - u nas jest to MXIC. W "Drive Properties" po winną się pokazać "Drive in Vendor Mode" - Wszystko jest ok, nasz napęd jest teraz w "Vendor mode (0x72)"

    [​IMG]


    Klikamy "Write"(8) i MTK Flash 32 powinien automatycznie wczytać zmodyfikowany FW i rozpocząć proces wgrywania firmware do 4 banków 0-3(9), a następnie weryfikację firmware.

    Spoglądamy na log Write Verified OK ! - firmware poprawnie wgrany

    [​IMG]


    Teraz klikamy "Outro / ATA Resret"(10)

    [​IMG]

    Napęd jest modyfikowany i gotowy do zamontowania w konsoli.


    DosFlash

    Opisze teraz metodę wgrywania zmodyfikowanego wcześniej firmware za pomocą DodFlash, ponieważ jest ona mniej problematyczna od innych.

    A więc tworzymy pamięć USB/dyskietkę startową(Boot From A USB Flash Drive) i kopiujemy pliki DosFlash.exe, dosflash.tyo, L-O-Eras.exe oraz nasz zmodyfikowany firmware - w naszym przypadku jest to Lite_CFW.bin (18)

    [​IMG]


    Restartujemy komputer i bootujemy z "dyskietki startowej"

    Po pokazaniu się linii komend c:\> przechodzimy na nasz pendrive wpisując literę partycji np D: i klikając ENTER - w naszym przypadku będzie to partycja C:

    Następnie wpisujemy "L-O-Eras CF00" gdzie "CF00" to numer portu zapisanego wcześniej(19).
    Powinien się pokazać "Status FF80"

    [​IMG]


    Wpisujemy DOSFLASH i zatwierdzamy klikając ENTER - powinna pokazać się nam lista z portami i naszym napędem(20).

    [​IMG]


    Wyłączamy teraz napęd/konsole, (21) wpisujemy Y klikamy ENTER i powinien się pokazać Status 0x72, włączamy napęd/konsole.

    [​IMG]


    Teraz wybieramy numer pod którym kryje się nasz napęd, w naszym przypadku będzie to 4(22)
    Wpisujemy LITEON E (23), aby wykasować firmware napędu - jest to operacja nieodwracalna.

    [​IMG]


    Ponownie wpisujemy DOSFLASH klikamy ENTER, wybieramy numer napędu - u nas będzie to 4 (24) klikamy ENTER
    Wpisujemy "W" (25) - ENTER i wpisujemy nazwę zmodyfikowanego wcześniej firmware Lite_CFW.bin (26) i ENTER

    [​IMG]


    Powinien się rozpocząć proces kasowania, a następnie proces wgrywania zmodyfikowanego firmware.
    Writing finished! DataSum: E8AB - wszystko jest OK napęd jest już zmodyfikowany. :) E8AB - u was zapewne będzie inny numer.

    Ana to Kociak :)
     
  4. Daner0

    Daner0 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Bardzo fajnie napisany poradnik;)
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=526861376 kupiłem te urządzonko i chciałem za jego pomocą przerobić. podłączyłem Tx, GND i napięcie 3.3v. Tx do zaznaczonej powyżej dziurki r707 napięcie do 3 dziurki od góry i masa do obudowy komputera. Na żadnym programie typu dvdkey, xboxflasher, jungleflasher nie daje rady... albo jakiś błąd albo same zera jako klucz...
    Nie wiem co moge robić źle? jakieś pomysły?

    Zastanawiają mnie takie sprawy..
    1. na oficjalnej stronie jungle i w ich pdf-ie z instrukcją przeróbki po angielsku jest napisane żeby najpierw wyinstalowac istniejace sterowniki via?? o co tutaj chodzi, dlaczego nigdzie indziej o tym nie pisze...

    2.
    Czy przy tym moim wyżej wymienionym konwenterze musze to zwierać czy nie? jeśli tak to co z czym bo są tam 4 punkcik na tych 2 ścierzkach i które mam zlutować? te 2 na dole?
     
  5. Cloud Strife

    Cloud Strife Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    35
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Nie wiem poco podłączyłeś 3,3v, podłączasz tylko Tx do TxD jakąś szpilką do szycia, nie musi to być żaden probe, spear czy przylutowanie rezystorów. Po prostu dokładasz do punktu r707 szpilkę i czytujesz klucz.
    Pamiętaj by otworzyć napęd ręcznie do połowy, bo sądzę że nie masz żadnego connectivity kit a zasilasz z konsoli.
    Po zczytaniu dobrego klucza nie musisz już trzymać szpilkę bo tx służy tylko do odczytywania.

    Co do tutoriala to bardzo dobrze opisane rzeczy ;)
     
  6. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Daj poprawnego linka bo wywala mnie na twoją poczte. - niedługa zrobię update do samoróbek, ale jak wiesz potrzeba na to czasu.

    trzeba skasować jak wgrywasz FW z jungleflasher - też to opiszę, ale z dosa lepiej.
    Cloud Strife odpowiedział na to pytanie.
     
  7. bit4you

    bit4you Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 20, 2007
    Posty:
    133
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Nidzica
    Sporządzenie boot’owalnego Pen-Driva


    Pobieramy


    HP USB Disk Storage Format Tool

    Pliki botujące


    Dos Flash 1.7


    Lite-On-Erase

    Instalujemy HP USB DISK, wypakowujemy pliki botujące do wcześniej utworzonego folderu np. C:\win98boot

    Uruchamiamy HP USB DISK
    [​IMG]

    Następnie Wybieramy naszego pendriva i zaznaczamy opcje jak poniżej
    w opcji "using DOS system files...." podajemy ścieżke do katalogu C:\win98boot

    [​IMG]

    No to START a potem Tak

    [​IMG]

    Na koniec OK

    [​IMG]


    Trzeba włączyć opcje pokazywania ukrytych plików w systemie.
    Następnie sprawdzamy czy na pendrivie znajdują się pliki
    COMMAND.COM
    IO.SYS
    MSDOS.SYS


    Możemy się cieszyć mamy prawidłowo przygotowany boot pendrive
    Teraz kopiujemy już tylko pliki Firware DosFlash.exe, dosflash.tyo, L-O-Eras.exe

    Postępujemy dalej zgodnie z Tutotrialem "offtopic"
     
  8. Daner0

    Daner0 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Próbowałem już wszystkimi sposobami.... może mam zły kontroler sata... mam VIA na płycie głównej.... Wszystkie poprzednie napędy na nim poszły(robiłem samsung, benq, hitachi...) Lite ona nie potrafie .... Być może coś z tym konwenterem coś nie tak....

    Zmieniłem linka do aukcji w poprzednim moim poście!

    Patrząc na ten interfejs tak jak jest fotka na aukcji druciki lutuje do trzeciego pinu w dolnym rzędzie, całość podłączam do PC kablem 1:1 czyli bez krosa/przeplotu.

    NIe wiem co tam mam źle. W poniedziałek dam do jakiegoś serwisu albo komuś wyślę. Mam tylko pytanie... Jeślie na skutek jakiś spięć lub czegoś tacka napędu samoczynnie się otwiera po włączeniu, gdy ją chce zamknąc się zamyka, laser się poruszy i znowu się otwiera.... odłączając kabel zasilający w odpowiednim momencie udaje mi sięczssem zrobić by napęd się sam zamykał nie otwierał. Sprawdzałem napęd hitachi na tej konoli, sam się nie otwiera,sprawdzalem tez inny kabel i nic się nie zmienia czyli coś siedzi w napędzie. Da się coś z tym zrobić? myśle że po flashu bedzie ok?
     
  9. gregorian322

    gregorian322 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 8, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,
    Daner0, nie zczytuje Ci klucza, bo nie masz wysunietej tacki do połowy!! Też tak miałem.

    Uwaga, mam problem, załatwiłem tak dwa liteony pod rząd i nie wiem co teraz mam zrobić.
    Po zczytaniu kluczy, wszedłem w zakładke MTK Flash32 i dałem Erase, po czym wcisnełem 2 x yes i właczyłem i wyłaczyłem naped. Komp sie zwiesił, odwieszał się na 5 sek i znów zwiecha na 40sek. Po wyłaczeniu naped już nie działa. Nie wysuwa tacki, nie widzi go windows, dos. I tak z dwoma napędami.
    Myśle że błąd moj był że nie odinstalowałem kontrolera via, którego mam dodakowo wpiętego. Co teraz moge zrobić, proszę poradźcie, 2 konsole przez to nie działają :(

    pozdrawiam i czekam na wiadomości.
     
  10. KikU PL

    KikU PL Guest

    Hmm mam taki problem- wymazałem oprogramowanie z litka, wgrałem nowe, podłaczyłem napęd do saty ixa, wlaczam konsole a napęd chodzi bardzo głośno (słychać takie brzęczenie) i nie odczytuje płyt ani oryginalnych ani kopii, co zrobić?
     
  11. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    A czegoś nie spier.... przy przykręcaniu obudowy napędu ?? Rozkręć napęd i zobacz czy wszystko jest na swoim miejscu.
     
  12. KikU PL

    KikU PL Guest

  13. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
  14. DanielosPL

    DanielosPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 11, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Witam
    Mam powazny problem, chcialem przerobic sobie mojego liteona, robilem wszystko wg. intrukcji doszedlem do momentu kiedy tworzymy sobie bootowalnego pendrive. Wszystko fajnie pendrive sie botooje tylko teraz napedu wogole mi nie wykrywa. Nie widac go pod biosem ani pod Dosem przy wyborze urzadzenia SATA.
    Zauwazylem ze kabel sata przy napedzie lekko sie wysunal wiec go docisnalem ale nadal jest to samo. Sprzedawca xecutera mowil abym pod dosem wpisywal l-o-eras ec00 do momentu jak wyskoczy FF72.
    Wyskakuje FF72, wpisuje DOSFLASH ale na liscie nie ma do wyboru mojego napedu, zreszta pod biosem tez nie widac. Do tego komputer przy wlaczeniu strasznie sie muli, w momencie wyszukiwania uradzenia SATA1 pod ktore podpiety jest liteon.
    Co mam zrobic? Czy naped jest juz do wyrzucenia?

    I czy mozliwe ze to wina tego ze Probe popiety do napedu lezal oparty o obudowe napedu?
     
  15. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    KikU PL przynajmniej flash wyszedł stawiasz browara
    Danielos jak masz klucz to wszystko ok. Sprawdź pod windowsem najpierw jaki port ma twój kontroler sata. Dopiero potem wpisuj komendy pod dosem jak będziesz znał adres portu.
     
  16. DanielosPL

    DanielosPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 11, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Klucz mam, ale jak go wgrac kiedy naped nie dziala, problem w tym ze nie jest wogole widziany przez kompa.
    Nie ma go pod windowsem, biosem, dosem.
    Jak by padl zupelnie, tacka nawet sie nie wysowa.
    adres portu zapisalem sobie wczesniej, ale ciagle wyskakuje ff80, wczesniej chociaz po drugim wpisaniu wyskakiwola ff72
     
  17. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    To jeśli znasz adres portu zrób boot pena wgraj dosflasha oraz swoje cfw wpisz
    dosflash liteon e adres portu przykład (dosflash liteon e BC00) następnie wyłącz napęd włącz i wpisz dosflash zapyta daj no powinien pokazać się napęd wybierz pod którym portem od 0-8. Następnie w (bo chcesz zrobić write) program zapyta o nazwę fw przygotowanego i wgranego na pena wpisz mu np cfw.bin Zapisze banki napęd będzie działać. Jeśli się nie uda wal na gg 5004276
     
  18. DanielosPL

    DanielosPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 11, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Dziekuje Ci bardzo akir19 ;)
    Wszytsko juz super dziala, xbox to jednak maszyna nie do zajechania :D
     
  19. panda53

    panda53 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 11, 2009
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    bit4you

    wszystko robie według Twojego opisu mianowicie chciałbym utworzyć USB botujące w menadżerze urządzeń daje pokaz pliki ukryte, lecz za każdym razem po wykonaniu procesu nic nie widać na pendrivie. W gdzte mogę robić błąd. Bardzo proszę o rade
     
  20. NaPeK

    NaPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    341
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Szczecin
    sciagnij x360 flasher (xzone.pl) i wybierz wersje pod dos - zrobi ci bootoujacy pendrive i skopiuje potrzebne pliki
     
  21. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Dobrze jest, nic nie widać bo pliki są wykrywane jako systemowe i są ukryte, aby je zobaczyć musisz wejść w "Narzędzia" >> "opcjach folderu" >> "widok" >> i odhaczyć Ukryj chronione pliki systemu...
     
Wczytywanie...

Poleć forum