1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Flash - nie mogę otrzymać statusu 0x72

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez John_Marston, Luty 7, 2011.

  1. John_Marston

    John_Marston Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 10, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,

    Próbuję flashować napęd Liteon 9450c. Niech mnie ktoś pokieruje, bo nie mogę uzyskać kilku rzeczy, chociaż robię według poradnika z forum.

    Mojego liteona dosflash wykrywa pod numerem 4 jako 0xD800

    1. Gdy daję L-O-Erase D800 ( D800 to mój port) to wyskakuje mi Status: FF7F, w poradniku wyskakuje FF80
    2. Gdy dosflash pyta się " Do you want to resend the command until the drive responds" w poradniku pisze żeby wyłączyć konsolę i dać Y, powinien ukazać się status 0x72 , u mnie pojawia się 0x80

    Co robić ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    musisz wyjąć i włożyć wtyczkę od napędu........a nei tylko wyłączyc......napęd musi być zasilany.........
     
  4. John_Marston

    John_Marston Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 10, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Na zagranicznych forach piszą żeby dawać L-O-Erase do skutku , spróbuję. Przy użyciu L-O-Erase muszę dostać FF80 ? To jest konieczne ?

    A zmiana portu Sata może coś pomóc ? Gdybym np dał na pierwszy port ?
     
  5. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    słuchaj zrób tak
    w jungle flasher daj mu liteon erase.............poczekaj aż da ci potem vendor failed......wyjmij i włóz wtyczke od napędu.....i kliknij intro deviceid i musi dać ci status 72 hehe.......

    poza tym to jest napęd Liteon 9450c masz klucz?? polutowaleś dobrze spowrotem ścieżki????
     
  6. John_Marston

    John_Marston Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 10, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Napęd 9450c , klucz napędu mam, bo konsola była już przerabiana. Czy ścieżki są dobrze polutowane, to już nie wiem, ale konsola była robiona w vega - shop w Zabrzu. Sprzedali i przerabiali kilka setek konsol, więc myślę, że wszystko jest ok.

    EDIT:

    Używam Dosflash 1.9

    Dostałem już FF80 . Napiszę teraz co mi wyskakuje

    1. Jak już mam stastus FF80
    2. Daję dosflash, pokazują się porty, na 4 porcie wykrywa mój napęd,
    3. Pokazuje się napis " Enter the number of an ATAPI drive" , wpisuję 4 bo pod tym portem mam napęd
    4. Wyskakuje napis "Flash Manufactured, D:0xFF , Device ID: 0xFF
    Flash type: - tu nie ma nic podane
    Flash Size: 0 bytes ( 0KB )
    nForce: NO - tu się boję, bo ja mam właśnie chipset nForce
    5. Dos się pyta co robić: i tam jest podane: erase, read, write i kilka opcji.

    We wszystkim chodzi o to, że teraz nie wiem gdzie sprawdzić teraz status 0x72 ?
     
  7. kolonet

    kolonet Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    44
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    I co John_Marston udalo sie sflashowac...

    Wedlug mnie chipset nie kompatybilny albo ustawienia bios odnosie sata/raid itp. WYkryty naped musi miec 256kb flash size. Jesli chodzi o statu to sprobuj tak:

    1. wlacz PC
    2. boot pendrive dos
    3. wlacz konsole(naped podlaczony do pc sata, a zasilanie z konsoli)
    4. wpisz dosflash
    5. Jak wykryje naped i bedzie pytanie "Do you want resend the command until the drive respond (Y/N)? - wybierasz Y (bez Entera!!!)
    6. Wylaczasz konsole
    7.Wciskasz Enter (wyswieli sie status 0x80)
    8.Wlaczasz konsole(wyswietli sie status 0x72)
    9.Potem na pytanie co chcesz zrobic wpisujesz liteon e (lesli chcesz wymazac flash)
    10.Po wymazaniu znowu wpisujesz dosflash - wyswietli sie listac napedu lecz twoj naped bedzie juz niezidentyfikowany - wybierasz nr napedu
    11,wpisujesz W - enter , nazwa firmware
    12.rozposzyna sie flashowanie.
    15. po zakonczeniu masz nowy firmware
    gotowe
     
  8. kolonet

    kolonet Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    44
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Jeszcze male uzupelnienie odnosnie statusow flashowanie napedow liteon:

    0x51 - naped zablowowany z wgranym FW - wydziany w dosflash i zidentyfikowany
    0x80 - naped zablowowany z wymazanym FW - wydziany w dosflash jako niezidentyfikowany
    0x72 - naped odblokowany gotowy do wymazywania lub wgrywania FW - nie wydziany w dosflah na liscie napedow

    W razie niepowodzenia operacji Erase lub Write FW przywrocenie statusu 0x80 (znowu widzianego na liscie napedow) wykonuje sie poprzez odlaczenie i podlaczenie zasilania.

    PS. w samsungu sprawa jest podobna tylko zamiast 0x72 jest 0x70
     
  9. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    boże nie róbcie w dosflashu...zapamiętajcie port i róbcie to w jungle....daj liteon erase....potem daj intro i jak bedą leciały kropeczki wyjmij i włoż mały kabelek od zasilania napędu.......i musi iść....
     
Wczytywanie...

Poleć forum