1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Flash Samsung/Benq - Jungleflasher

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez offtopic, Styczeń 22, 2009.

  1. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Potrzebne narzędzia/programy:

    Jeżeli używasz Windows Vista należy:
    Kliknąć prawym przyciskiem myszy na JungleFlasher >> Zgodność >> Tryb zgodności i wybrać Windows XP Pro Service Pack 2.

    Przygotowanie:

    Benq​

    (1.) Uruchamiamy JungleFlasher i przechodzimy do zakładki "MTK Flash 32 tab". W "I/O Port" wybieramy port odpowiedzialny za obsługę podłączonego napędu. W naszym przypadku będzie to 0xD4A0 i kontroler VIA VT6421.

    (2.) Klikamy "Benq Un-Lock", aby odblokować napęd - w logu powinniśmy zobaczyć ["Sending Magic Keys to Drive on port"]. Funkcja "Benq Un-Lock" nie działa jeżeli mamy wgrany firmware iXtreme 1.5.

    (3.) Klikamy "Device Id" napęd powinien przełączyć się w tryb "Vendor mode (0x73)" (Drive Properties) oraz we "Flash Chip Properties" powinny ukwazać się nam właściwości chipu.

    (4.) Klikamy "Read".

    [​IMG]

    Jeżeli firmware został poprawnie sczytany, zapisujemy go na dysku. "Save"

    [​IMG]

    Przechodzimy do zakładki "Firmware Tool 32" i jeżeli oryginalny fw BENQ-OFW nie został wczytany (source) wczytujemy go przez kliknięcie "Load f/w image"

    [​IMG]

    Jeżeli klucz jest poprawny, brak powtarzających się bajtów 77 / FF / 00 itd to przechodzimy dalej.

    Klikamy "Open Target Firmware" i wybieramy firmware iXtreme - w naszym przypadku ix15Benq.bin

    [​IMG]

    [​IMG]


    Klikamy "Spoof Source to Target" - zauważ, że klucze w obydwu polach są identyczne - oryginalny klucz skopiował się do firmware iXtreme.

    [​IMG]


    Teraz klikamy "Save to File" i zapisujemy zmodyfikowany firmware, który jest gotowy do wgrania. "Save"

    [​IMG]


    Przechodzimy znowu do zakładki "MTK Flash32"

    Klikamy "Write" i wybieramy wcześniej utworzony FW iXtreme. Po automatycznym wymazaniu oryginalnego firmware powinien rozpocząć się proces wgrywania zmodyfikowanego firmware do 4 banków 0/1/2/3 oraz następnie weryfikacja. Write verified OK! - operacja zakończona sukcesem.

    [​IMG]

    Na końcu klikamy "Outro", aby przełączyć napęd z "Vendor Mode" na normalny.
    Napęd jest gotowy do zamontowanie.


    Samsung​


    Przygotowanie:

    (1.) Uruchamiamy JungleFlasher i przechodzimy do zakładki "MTK Flash 32 tab". W "I/O Port" wybieramy port odpowiedzialny za obsługę podłączonego napędu. W naszym przypadku będzie to 0xD4A0 i kontroler VIA VT6421.


    (2.) Klikamy "Device Id" [what I found here is that if it asks you to resend command power cycle your drive really quick as soon as you click yes and your device id will appear.]

    (3.) Klikamy "Read".

    [​IMG]


    Jeżeli firmware został poprawnie sczytany, zapisujemy go na dysku. "Save"

    [​IMG]


    Przechodzimy do zakładki "Firmware Tool 32" i jeżeli oryginalny fw SAM-OFW.BIN nie został wczytany (source) wczytujemy go przez kliknięcie "Load f/w image"

    [​IMG]

    Klikamy "Open Target Firmware" i wybieramy firmware iXtreme - w naszym przypadku ix15-sam.bin

    [​IMG]


    Klikamy "Spoof Source to Target" - zauważ, że klucze w obydwu polach są identyczne - jest ok

    [​IMG]


    Teraz klikamy "Save to File" i zapisujemy zmodyfikowany firmware. "Save"

    [​IMG]



    Przechodzimy znowu do zakładki "MTK Flash32"

    Klikamy "Write" i wybieramy wcześniej utworzony FW iXtreme. Write verified OK! - operacja zakończona sukcesem.
    - FW automatycznie jest skasowany przed wgraniem więc nie trzeba klikać "Erase"

    [​IMG]


    Na końcu klikamy "Outro", aby przełączyć napęd z "Vendor Mode" na normalny.
    Napęd jest gotowy do zamontowanie.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Partyzant

    Partyzant Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2008
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Ozorków

    A mógłbyś opisać tę metode "bad flash", niestety mam ten napęd 62430C a jutro chce się wziąść za flasha. Googlowałem i nic.
     
  4. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Tutek ok ale nie zalecam pod winda będzie brick to i tak trzeba zrobić pod dosem. Dosflash 1.7 nie gryzie prosty przyjemny soft dla każdego lub też x360 flasher w wersji dos. Ale za starania i tak trzeba dziękować
     
  5. deffc0n

    deffc0n Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2007
    Posty:
    426
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    -==P0LAND==-
    Wersja po DOS jest najpewniejsza i najlepsza polecam :) Zreszta jesli ktos ma choc troszke pojecia na temat flashowania/programowania nie tylko napedu ale i innych ukladow scalonych wie ze pod winda jest mase problemow gdzie nie ma tego pod DOS .
     
  6. black_jack1

    black_jack1 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 16, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Sorki chłopaki jestem zielony w sprawie flashowania i mam takie pytanie.
    Czy po takim sflashowaniu konsoli będe mógł wrócić do poprzedniego oprogramowania i Microsoft się nie skapnie przy dawaniu konsoli na gware????
    A mam napęd BenQ
     
  7. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Możesz wrócić do oryginalnego firmware, ale czy MS się skapnie czy było coś kombinowane... Jak na razie nie było z tym problemów :).
     
  8. pawell12344

    pawell12344 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 9, 2008
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  9. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Powinno być ok.
     
  10. ufoludekcrezy

    ufoludekcrezy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 3, 2008
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Polska .
    Jest już nowa wersja Jungle Flasher i co z powyrzszym a no to czy trza instalować jeszce jakeś cusie bo nie zbyt jest to opisane w poradniku natknelem sie na dzial :Installing PortIO32: czy to też trzeba instalować mam płyte "Asus P5K SE" . Nie mam kontrolera VIA i mam też drugi komp z chipsetem NF-570 SLI. Co radzicie :))
    Czy może to jest wymagane tylko w przypadku LiteOn.

    Nie bede zaśmiecał postami napisze tu na płycie NF-570 Po instacji recznej tego czegoś. PortIO32 po odpaleniu Jungle Flasher komp sie zwicha dodam iż używam windows vista 32bit :( ? robilem testa bez podlonczonego napędu?? Jakeś sugestie mile widziane. A i jeszcze zapomniałem dodać bez tego PortIO32 sie odpala ale w trakcie uruchomienia wywala jakis komunikat w oknie :( Stacja nie jest gotowa do użycia takie coś.
     
  11. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Jeśli chodzi o instalowanie sterów, podłączanie napędu itp. to wszystko robimy identycznie jak w napędzie Liteon - napisze stosowny update, ale myślałem, że jest to logiczne :)
     
  12. ufoludekcrezy

    ufoludekcrezy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 3, 2008
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Polska .
    Udało sie ^^ może 3min to zajeło troche z tego tutka troche z pdf i poszło ale jak bym nie maił drugiego kompa to by nic z tego nie wyszło flash robiłem mając płyte asusa na chipsecie p35 na nf-570 sli nie chciało ruszyć pod windows vista dodam natomiast na drugim kompie pieknie poszło i mimo tego że też był windows vista oczywiscie wszystko robiłem po przez najnowszą wersje Jungle Flasher. Dobrze sie składało bo miałem ixtreme 1.41 więc wystarczyło kliknąć BenQ Un-lock ..
     
  13. Qrczak81

    Qrczak81 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 29, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Gliwice
    Jeżeli mam płyte Gigabyte 945GCM -S2L to tez musze instalowac sterowniki via czy nie?mam juz wgrany ixtreme 1.41 czy nie lepiej zrobic to pod dosem?jak tak to jak dokładnie?czytałem juz troche ale chyba za duzo tego i sie pogubiłem:/mam naped samsunga
     
  14. KikU PL

    KikU PL Guest

    Chciałbym ustosunkować się do tych słów Offtopica, mianowicie kliknięcie tej opcji w przypadku sflashowanego napędu benQ iX 1.5 również da możliwość dalszego, takiego samego postępowania z konsolą :) Tylko chyba po prostu nie jest to potrzebne..
     
  15. ufoludekcrezy

    ufoludekcrezy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 3, 2008
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Polska .
    Ja wszystko robiłem pod windowsem i pieknie sie zgrało zalerzy od konfiguracji sprzetowej kompa.. Nie miałem kontrolera VIA ;p i wszystko pod windows Vista 3min. oczywiscie BenQ po za tym nawet jak by coś źle poszlo to potem mogłem iprep lub przez dos wgrać orginalny firmware z preparowanego wcześniej pendrive z poprzedniej operacji który jak do tej pory jest przeznaczony tylko pod x360 ;) wystarczylo by tylko wklepac
    Kod:
    rben
    i po sprawie ;p ważny jest klucz napedu :)
     
  16. mactez

    mactez Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 12, 2008
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Grudziądz
    czy jeżeli w mojej płycie jest złącze SATA to mogę dokonać flasza ?
    Nie wiem czy mam jakieś VIA czy coś. Da się to jakoś sprawdzić ?
     
  17. matysking

    matysking Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2008
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Wrocław
    Nie wiesz czy masz jakieś VIA? Hmm...lepiej nie bierz się sam za flashowanie napędu kolego...zleć operację komuś, kto się na tym zna...i da się sprawdzić czy masz chipset VIA na płycie głownej, nie jest to specjalnie trudne...poszukaj chociażby instrukcji obsługi albo parametrów swojej płyty głownej, jeżeli oczywiście znasz jej dokładną nazwę i model...
     
  18. mactez

    mactez Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 12, 2008
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Grudziądz
    chipset mam Intela jeżeli o to chodzi

    Edit:

    jej nazwa to

    MICROSTAR - Socket 478 MSI 865PEM2-ILS (MS-6743)
     
  19. wezyk20

    wezyk20 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 11, 2009
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam. Potrzebował bym oryginalny backup napędu samsunga. Mam takie pytanko czy wyciągnę z przerobionego napędu klucz i czy uda się wgrać całość z powrotem tak aby czytał tylko oryginały. Chodzi mi o to że chce oddać konsole na gwarancje, a nie mam dany sczytanych wcześniej.
     
  20. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Olej to tylko plomby i slij
     
  21. kuba426

    kuba426 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    88
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam, z ta tacka to mam wlaczyc konsole i wysunac do polowy i pozniej odlaczyc od pradu? czy jak bo za bardzo nie wiem. Jak wlaczam konsole to tacka sie chowa, a w jungleflasher nie widzi napedu.
    Prosze o pomoc
     
Wczytywanie...

Poleć forum