1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Flashowanie a dioda?

Temat na forum 'LT' rozpoczęty przez Bodzio92, Luty 1, 2014.

  1. Bodzio92

    Bodzio92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2014
    Posty:
    36
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam

    Czy podczas flashowania napędu zielona, środkowa dioda powinna cały czas migać ? co to może oznaczać ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. tomi256

    tomi256 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 5, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Różnie, w momencie odłączenia zasilania napędu dioda zaczyna migać, nawet jak podłączysz je z powrotem dalej będzie migać. Nie zwracaj na nią uwagi, jeśli wykrywa napęd i wszystko przebiega ok, nic się nie stanie. Pamiętaj, żeby przy pobieraniu zasilania z konsoli uziemić ją razem z obudową komputera jakimś kablem.
     
  4. yago13

    yago13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2009
    Posty:
    246
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Polska
    Mi przy flaschowaniu zaczeła migać zielona dioda na konsoli i tak już zostało spalił sie mostek południowy. Nie miałem uziemionej konsoli bo w tutorialu nic na ten temat nie pisali.

    Wysłane z mojego GT-S6500D
     
  5. Bodzio92

    Bodzio92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2014
    Posty:
    36
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Dobrze to wiedzieć już po flashowaniu. W żądnym tutorialu nie ma o tym wzmianki
     
  6. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Bo się nie uziemienia. Przy uziemienia jest większe prawdopodobieństwo że coś padnie.

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
     
  7. Bodzio92

    Bodzio92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2014
    Posty:
    36
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    NO nic, złożę konsole a przed tym wymienię sobie pastę pod radiatorem i napisze co się dzieje.
     
  8. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Dexter, wyrównianie potencjałów masy to podstawa przy łączeniu dwóch urządzeń. Różica potencjałów może być powodem uszkodzenia jednego z urządzeń. Temat jest dość zawiły, ale GND konsoli zawsze należy łączyć z GND pcta. Czasami ktoś zrobi to nie świadomie np poprzez uziemienie w zasilaczu (tego niestety już nie ma w nowszych zasilaczach od x'a) lub w ... gnd w kablu sata.

    Nie chce mówić jaki byś miał efekt gdybyś usunął z urzadzeń wszystkie wspólne gnd ;)

    Tak więc obudowy zawsze łączyć w miare grubym (1.5mm^2 to wystarczająco w naszym wypadku) kablem przed połączeniem zasilacza do jednego z urzadzeń.
     
  9. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Jak dla mnie jak uziemiac to nie bezpośrednio tylko obie rzeczy np do kaloryfera :p

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
     
  10. Bodzio92

    Bodzio92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2014
    Posty:
    36
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Dobra, posładałem itp. Sprawa wygląda tak: konsola włącza sie, wszystko ok, lecz środkowa dioda nadal miga na zielono. Podczas wysuwania napędu tzn. wciskam przycisk wysunięcia, następnie napęd się wysuwa, wkładam płytę -> napęd się zamyka po czym po kilku sekundach sam się otwiera i tak w kółko gdy ponawiam włożenie płyty automatycznie się otwiera po zamknięciu.
    Gdy otworzę napęd włożę płytę i ręcznie go wsunę tzn. popchnę to nie czyta płyty ? co się mogło stać ?

    Pozdrawiam
     
  11. TheOFF

    TheOFF V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2009
    Posty:
    1282
    Polubienia:
    341
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    UK
    Napęd dobrze sflashowany?

    Jeśli się nie myle, padł SB ( SouthBridge - mostek południowy ).
    O koszta naprawy pytaj forumowych ekspertów.

    Z tego co się orientuje, ok. 150 - 200zł.
     
  12. Bodzio92

    Bodzio92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2014
    Posty:
    36
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Jakieś sugestie jeszcze ?
     
  13. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Sprawdź czujnik tacki w napędzie. Jeśli jest ok to SB

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
     
  14. yago13

    yago13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2009
    Posty:
    246
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Polska
    Padnięty mostek tak jak pisałem na mojej konsoli było to samo. Miałem 2 wyjścia wymiana sb albo zrobienie rgh praktycznie taki sam koszt. Wybrałem 2 wyjście i działa świetnie dioda nadal mryga ale to nie przeszkadza gry przerabiam na kompie i kopiuje po ftp bo napęd nie działa. (moja konsola to jasper)

    No i powiedzcie mi moi mili jak to jest konkretnie z tym uziemianiem.

    Wysłane z mojego GT-S6500D
     
  15. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    [​IMG]Sprawdź to, podciągnięcie sygnału do 'logicznego 1' czasami może pomóc, jeżeli nie pomoże to southbridge do wymiany. 170zł.
    Uziemienie to fizyczne połączenie obudowy z ziemią poprzez bolec uziemiający i dalej poprzez instalacje elektryczną w bloku/domu. Zabieg taki ma jedynie na celu zabezpieczenie przeciwporażeniowe. Obudowa xboxa uziemiona nie jest (bo jest plastikowa, uziemiony jest jedynie metalowy shel pod warunkiem że korzystasz z zasilacza 203W). Łącząc ze sobą obudowy PC (która jest uziemiona i jest połączona z masą) z obudową xboxa, w gruncie rzeczy ją uziemiasz, ale nie w tym rzecz i nie tak należy to rozumieć. Chodzi o wyrównanie potencjałów masy, czyli ujemnego bieguna zasilania (bieguna względem którego podawane są inne napięcia występujące w układzie) w urządzeniu elektronicznym. Nie należy mylić pojęcia masy z uziemieniem.

    Zasadniczo, połączenie jest, poprzez kabel sata w którym gnd występuje i łączy się z GND PC oraz GND xboxa. Jednak jak przykład autora pokazał, może to być za mało i w praktyce bardzo często kończy się to uszkodzonym southbridge.

    Obudowy należy ze sobą łączyć przed podpięciem zasilacza do konsoli. Jeżeli zachowasz taką kolejność nic się nie uszkodzi! Post Dextera trochę wprowadza w błąd ;)
     
  16. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12084
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Tylko syare instalacje maja sporo napięcia na sobie. Ostrożność i niw robi sie

    Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalk 4
     
  17. Bodzio92

    Bodzio92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2014
    Posty:
    36
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    To jest tak: gdy napęd jest odłączony dioda miga, gdy jest podłączony to dioda też miga oraz tak jak mówiłem gdy go otworze i potem zamkne to samoczynnie się otworzy.

    Gdzie jest ten czujnik tacki ?
     
  18. yago13

    yago13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2009
    Posty:
    246
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Polska
    To nie czujnik tacki. Czytaj mój poprzedni post masz 2 wyjścia.

    Wysłane z mojego GT-S6500D
     
  19. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Plus trzecia opcja sprawdzić czy mostek który jest pokazany na zdjęciu wyżej poprawi sytuacje (w co wątpie). Innych opcji nie ma, temat wyczerpany.
     
Wczytywanie...

Poleć forum