1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Flashowanie BenQ z iextreme 1.61 na LT+ v1.1

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Dimol, Kwiecień 28, 2011.

  1. Dimol

    Dimol Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2010
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tychy
    Czytałem tutorial z forum, oglądałem masę filmików ale dalej nie jestem wszystkiego pewien. Od początku:
    Mam zainstalowanego JungleFlashera, wszystkie sterowniki i inne pierdoły.
    Xbox jest jeszcze klasycznie 'podpięty'. Włączam go, wysuwam tacke, wyłączam konsolę i zostawiam ją w połowie. Przy wyłączonym kompie i konsoli podpinam napęd kablem SATA do płyty głównej, włączam komputer i konsolę (w tym momencie tacka zostanie w miejscu?) i zaczynam zabawę w JungleFlasherze?
    Dodam, że zasilanie do napędu biorę z Xboxa, nie mam żadnych kitów czy jakichśtam bajerów.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
  4. Dimol

    Dimol Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2010
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tychy
    Cytat z poradnika na forum:
    Cytat z poradnika ze strony JungleFlashera w sekcji dotyczącej flashowania BenQ:
     
  5. rafal123_1985

    rafal123_1985 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2011
    Posty:
    81
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    kolega ma racje przy benq nie trzeba wysuwać tacki ostatnio flashowałem benq.
     
  6. Dimol

    Dimol Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2010
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tychy
    Okej, a co z resztą?
    Przy wyłączonym wszystkim odpinam swój jeden napęd od kompa i w jego miejsce wpinam benq z xboxa, włączam komputer i xboxa, odpalam JungleFlashera, odblokowuję napęd itd?
     
  7. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
  8. Dimol

    Dimol Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2010
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tychy
    Ostatnie pytanie na teraz (potem napiszę jak zwalę napęd albo jak się uda):
    Mam Via Drivers 5.30c, JungleFlashera, Win XP SP2 i Net Framerowk 2.0, Firmware dla BenQ LT+ v1.1 ( http://xboxforum.pl/firmware-f155/ixtreme-lt-v1-1-lite-i-benq-76335.html) to wszystko? Czy jeszcze potrzebuję PortIO? Jeżeli tak, to prosiłbym o linka, gdyż nie miałem załączonego tego bajerku do Jungla.
     
  9. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    w najnowszym jungle sam wgrywa przy uruchomieniu programu
     
  10. t3rror

    t3rror Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    617
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    @Dimol, @!opeael2, @rafal123_1985:
    Metoda dla oryginalnego BenQ nie zadziała z iX 1.61.
    ...
    A w sumie zobacz, nie pamiętam już. Jak nie zadziała to robisz:
    1. Włącz rozebraną konsole.
    2. Wysuń napęd.
    3. Spróbuj zamknąć napęd przytrzymując ręką tak, aby został zamknięty w połowie.
    4. Wyjmij kabel od zasilania napędu i wyłącz konsole (ewentualnie nie wyjmuj kabla od napędu, ale trzymaj cały czas rękę aby napęd się nie zamknął).
    5. Podłącz napęd do PC. (PC może być cały czas włączony, SATA jest hot-plug.)
    6. Włącz Xboksa, i trzymaj rękę na napędzie aby się zamknął (nie pamiętam, czy nie będzie próbował).
    7. W JungleFlasher znajdź BenQ
    8. Dalej tak jak jest w JungleFlasher Tutorial.
     
  11. Dimol

    Dimol Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2010
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tychy
    Kurde, jeszcze jedno. Via Drivers 5.30c instaluję gdy mam już podpięty napęd do kompa? I firmware dla mnie to LTPlus-benq-v1.1.bin? Są jeszcze inne w tej paczce.
    Przepraszam za masę głupich pytań, ale nigdy się tym nie bawiłem.
     
  12. t3rror

    t3rror Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    617
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    @Dimol:
    Jeżeli porty SATA ci działają to spróbuj w ogóle ich nie instalować. JungleFlasher sam wybierze odpowiedni firmware, ale tak, ten jest odpowiedni.

    Jeżeli masz kontroler SATA firmy Via zintegrowany z płytą główną (a jak zrozumiałem to tak jest), nie potrzebujesz w ogóle manipulować ze sterownikami.

    Bardzo trudno jest zbrickować napęd, a szczególnie BenQ, więc spróbuj metodą prób i błędów.
     
  13. Dimol

    Dimol Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2010
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tychy
    Dobra, tacka w połowie, komp i xbox chodzi, xbox podpięty na SATA, koło dysku twardego. JungleFlasher wykrywa tylko mój dvd (nie jest podpięty na sata), nic więcej. Na reszcie jest w Vendor 'No Drive Detected', tylko w jednym nic nie ma, ale za to nie ma tam żadnych opcji aktywnych.
    Jakieś sugestie? Muszę zainstalować napęd przez Winde, czy coś w ten deseń?
     
  14. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
  15. t3rror

    t3rror Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    617
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    @Dimol:
    Masz cokolwiek podłączone na SATA co działa? Jakiś dysk twardy itp...
     
  16. Dimol

    Dimol Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2010
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tychy
    !opeael2, dzięki za pomoc, może jutro coś stworzymy.
    t3rror na sata mam twardziela. Próbowaliśmy milion sposobów, instalowaliśmy sterowniki, ale jungle nie wykrywa napędu dalej. Już cholera wie co robić.
     
  17. bgszef

    bgszef Banned

    Dołączył:
    Marzec 12, 2010
    Posty:
    715
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Cie znam skarbie?
  18. t3rror

    t3rror Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    617
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    @Dimol:
    Uruchom JungleFlasher i znajdź w nim port na którym wykrywany jest twój HDD, zapamiętaj go. Wyłącz PC. Dysk podepnij pod inny port SATA, na poprzedni podłącz napęd DVD od Xboksa. Wybierz port na który podłączyłeś DVD (odłączyłeś HDD). Teraz już powinien zostać wykryty.

    Jak nie działa, to zobacz tak jak mówi @!bgszef, pod DOS-em.
     
  19. Dimol

    Dimol Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2010
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tychy
    t3rror, Jungle wykrywa mi tylko mój napęd, który w ogóle nie jest podpięty na SATA. Twardego nie widzi. Widział go chyba tylko Dosflasher, ale nie jestem pewien.
    Dosa sprawdzę jak ze szkoły wrócę.
     
  20. Dimol

    Dimol Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2010
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tychy
    Zacznę od początku:
    Wczoraj odłączyłem klocka od pcta, podpiąłem tak jak był podpięty klasycznie i poszedłem w kime. Przed chwilą jak wróciłem, to podłączyłem do tv żeby zobaczyć czy to wszystko jeszcze żyje - bez problemu. Wpiąłem do pcta, wchodzę w bios a tam:
    [​IMG]
    Potem nic nie ruszając dałem załadować się systemowi, włączam Jungle, a tam:
    [​IMG]

    Zaczynam kombinować :)

    @Edit:
    Dałem Benq UnLock, poszło okej, potem wybrałem Intro / Device ID i tutaj nic się nie stało. Następnie wybrałem Read, zczytało banki, zapisałem sobie firmware (rzekomo mam iXtreme LT 1.1) i jestem w zakładce FirmwareTool 32. Zapisać sobie dvd key w stu kopiach, wgrać nowy firmware i to wszystko?

    @Edit2:
    Wybrałem 'Spoof to target source', zapisałem do pliku, wróciłem do 'MTK Flash', wybrałem Write (tutaj nie pytało mnie o podanie ścieżki, po prostu samo wykasiło wszystko i coś wgrało) i bez problemów poszło. Potem znowu dałem Read, i rzekomo mam już LT plus. Normalnie wyłączyć Jungla, a potem klocka, czy wybrać 'Outro / ATA Reset'?

    @Edit3:
    Wybrałem 'Outro', odłączyłem wszystko, podpiąłem do TV i rzekomo działa. Teraz zassam Fable III i zobaczymy czy to hula.
     
  21. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    no widzisz....heh....
     
Wczytywanie...

Poleć forum