1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Flashowanie napędu na laptopie - TUTORIAL

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez willyvmm, Marzec 28, 2009.

  1. willyvmm

    willyvmm Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    CPH
    Do moderatorów: nie będę pisał 20 bezsensownych postów tylko poto żeby zamieścić jeden ważny post. Więc proszę to przenieść gdzie trzeba i skasować ten komentarz.

    Witam.
    Trochę dla sportu, trochę z potrzeby chwili, trochę aby pokazać że się da :D wymyśliłem (i zastosowałem w praktyce) sposób na flashowanie napędu na notebooku.

    1. Co jest potrzebne aby tego dokonać.
    -Jeden LAPTOP z dyskiem SATA (najlepiej płyta z kontrolerem VIA, ale pewnie na innych też się da :D
    -Jeden kabel SATA
    -Stara płyta główna z kontrolerem SATA
    -Lutownica + ewentualnie trochę drobnych narzędzi i nieco zdolności.
    -Pendrive minimum 2Gb (może być pewnie mniejszy jak ktoś ma ochotę się bawić z nlite itd) lub zewnętrzny dysk twardy (nie sprawdzałem tej opcji ale nie widzę powodów dla których miał by nie zadziałać)
    -Instalka Windowsa z USB-patchem do pobrania wraz z instrukcją stąd: [RS] Windows XP PRO SP3 en - USB patch - polish:Elite:board

    - Wszystko inne co jest potrzebne przy standardowej procedurze :D

    2. Przygotowanie
    -Obciąć jedną z wtyczek kabla SATA
    -Wylutować ze starej płyty słącze SATA - najłatwiej zrobić to podgrzewając płytę nad kuchenką gazową aby stopić lut i poprostu wyjąć złącze z lyty. Ewentualnie można użyć starego dysku SATA i wylutować z niego złącze.

    [​IMG]

    3. Po co to wszystko ??
    Cała idea polega na wykonaniu PRZEDŁUŻACZA SATA aby podłączyć napęd do laptopa, oraz zainstalowaniu specjalnie przygotowanego windowsa XP na PENDRIVE zamiast na dysku twardym:DD

    4. Robimy przedłużacz SATA
    -Przyciąć gniazgo tak jak na fotce

    [​IMG]

    -Następnie polutować wszystko 1:1 tak jak przedłużacz.
    Wszystko widać na fotkach. NA czas lutowania włożyłem sobie złącze do obciętej wtyczki aby się łatwiej lutowało

    [​IMG]

    [​IMG]

    -Na koniec zalewamy wszystko klejem na gorąco lub czymkolwiek innym, w ostateczności nie robimy nic :p Gotowy przedłużacz wygląda tak:

    [​IMG]

    [​IMG]

    5. Instalujemy Windowsa na Pendrive, wg instrukcji podanej w linku powyżej i stosując się do uwag tam podanych !! Następnie instalujemy sterowniki - wszystkie oprócz SATA oraz oprogramowanie potrzebne do flashowania (.NET, PORTIO i co kto tam jeszcze potrzebuje)

    6. Jak to wszystko podłączyć.
    -Napęd DVD podłączamy za pomocą właśnie wykonanego przedłużacza w miejsce gdzie normalnie podłączony jest dysk twardy, system bootujemy z pendrive.

    7. reszta była już opisana setki razy.

    0. SMACZNEGO :)
     
    3 użytkowników lubi ten post.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Shiliat

    Shiliat Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2008
    Posty:
    185
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Przemys›l, Poland
  4. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    A mając eSATA w laptopie (po prostu wyciągnięcie na zewnątrz portu SATA), tyle że na chipie Intela, jestem w stanie przeflashować napęd?
     
  5. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12080
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Nie możesz, esata to nie jest sata inne gniazdo
     
  6. Brabus535

    Brabus535 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2008
    Posty:
    217
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    Jak ktoś nie ma zdolności lutowniczych niech kupi po prostu kontroler na PCMCIA VIA VT6421 i spokojnie można flashować za pomoca lapka.
     
  7. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    Jak esata to nie sata? przecież to zwykły port podłączony do kontrolera, tylko z inną wtyką, żeby można było na zewnątrz obudowy podłączyć...
     
  8. Shiliat

    Shiliat Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2008
    Posty:
    185
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Przemys›l, Poland
    A jak ktoś nie posiada starej wersji PCMicia? tylko nowa Expresscard 34/ 54 ? to jak se ma poradzić i jakie cipsety będą działać w Dosie ?

    Np. takie coś Kontroler 4World 2x eSATA na ExpressCard i jakiś kabel zrobić / kupić SATA <> eSATA tylko pytanie czy w dosie będzie działać
     
  9. Urabura

    Urabura Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Cracow
    Bardzo prposze o pomoc bo nie mam mocy bawic sie w lutowanie a jedna moja opcja jest flash przez laptopa.

    KARTA KONTROLER PCMCIA NA USB 2.0 4 PORTY AK25 (714963198) - Aukcje internetowe Allegro

    PCMCIA sATA 2 porty funkcja RAID super FVat_wys24h (725745181) - Aukcje internetowe Allegro

    czy cos takieo wystarczy a jezeli nie to jaki kontroler bedzie odpowiednim i co poza nim bedzie mi potrzebne. Prosze o opisowe odpowiedzi bowiem jestem totalnym laikiem jeeli chodzi o ta kwestie:p

    z ory dziekuje i czekam na szybka odpowiedz coby na xbl pograc:)
     
  10. alejasiu11

    alejasiu11 Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 24, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Leszno/Słubice
    Witam a jak mam dysk ATA .. Dell Inspiron 1525 to juz co nie przerobie xbox ?? czy co proszę o szybko odp
     
  11. kukiz

    kukiz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    127
    Polubienia:
    32
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Alternatywa dla tych co powyższy sposób nie odpowiada.

    Zwykły kabelek sata.

    [​IMG]

    Parę minut zabawy nożykiem czy pilnikiem i oto efekt.\

    [​IMG]


    Kabelek ładnie do siebie pasuje.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Przerobiłem nim już 7 napędów i za każdym razem było bez problemów. Łapało od razu.

    Pozdrawiam Patryk
     
  12. mic1225

    mic1225 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    291
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łomża
    Dzięki Kukiz.

    Jednak wykonam flash na laptopie, ale zanim to zrobię może ktoś podrzucić link do tej windy na pendrive? Aha jeżeli mam już przygotowany firmware to wystarczy wrzucić go napędu przez DoshFlash? (wcześniej miałem przerabianą konsolę, a firmware przygotowałem na innym PC)
     
  13. kukiz

    kukiz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    127
    Polubienia:
    32
    Punkty za osiągnięcia:
    28
  14. Seavolv

    Seavolv Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 12, 2009
    Posty:
    93
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam
    Po obandowaniu konsoli chciałem zabrać się za fleszowanie napędu, piszę w tym temacie ponieważ nie mam stacjonarnego komputera tylko laptopy, i mam kilka pytań.

    Mam do wykorzystania dwa laptopy jeden to HP CQ71 z wejściem eSATA bez gniazda pcmcia.
    Da radę wykorzystać to wejście eSata?

    Drugi laptop to IBM T21 z pcmcia ale dyski pracują na ATA
    I teraz czy jak zakupie kontroler SATA na pcmcia to będzie to działało na tym laptopie?
     
  15. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    A da się wyciagnąć klucz za pomocą laptopa a nie PC?? czy ten sposob co pokazano nie tylko flas***e ale rownież da sie wyciągnąć klucz??
     
  16. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Chciałbym pod USB podłączyć przejściówke na RS232 i do tek przejściówki kabek RS232 z układem MAX 3232 z wyjsciem 4 pinowym.

    Moje pytanie brzmi czy to bedzie działać poprawnie?? chodzi mi o zczytanie klucza z napedu ale nie wiem czy w ten sposob wykonane połączenie bedzie funkcjonować poprawnie??
     
  17. Zero

    Zero Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 10, 2009
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    pytanie tylko czy ikład max232 zadziała poprawnie a dodatkowo czy port usb zczyta to poprawnie
     
  18. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Załóżmy że zrobie to tak jak tu taj to opisano tzn z kablem sata i laptopem,
    to co jeszcze potrzebuje zeby zgrac klucz??

    mój napęd to:

    LiteOn
    MS Part no: x800474-009
    ??
     
  19. Fu.off

    Fu.off Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2009
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Może jeszcze przydało by się Jak odblokować bana na Hdd za pomocą laptopa.
     
  20. Zwierzakdc

    Zwierzakdc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 29, 2008
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Posiadam notebooka Aristo 2600, wyposażony jest w port COM jednak brakuje mu sata. Jak wiadomo ciężko dostać kontroler sata na chipsecie via vt6421 pod pcmcia. Czy próbował ktoś flashować liteona, benq i samsunga, na innych kontrolerach pod port pcmcia?
     
  21. paddy

    paddy Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 9, 2010
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
Wczytywanie...

Poleć forum