1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Full HD problem

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez MireX, Luty 28, 2010.

  1. MireX

    MireX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2008
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Rzeszów
    Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Xbox-a, i zawsze grałem na stary TV kineskopowym. Wczoraj kupiłem sobie TV Philips LCD 42cali Full HD 100hz oraz specjalny kabel HDMI 1.3.
    Problem polega na tym, że jak grałem na starym TV to obraz działał płynnie i nic nie zarywało. Teraz jak ustawiłem na obraz na Full HD (1080p) gry się delikatnie przycinają i jest opóźnienie. Najbardziej da się to odczuć na NBA Street, ale nie tylko. Zna, ktoś jakieś rozwiązanie tego problemu?
    Z góry dzięki za odpowiedź.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. fiedzio

    fiedzio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2009
    Posty:
    116
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Zajęczniki
    Na innych rozdzielczościach jest to samo? Może wystarczy pokombinować z różnymi trybami. Mimo, że dla ciebie natywna rozdziałka to 1080p spróbuj włączyć "rozdzielczość optymalną".
     
  4. virus666

    virus666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2009
    Posty:
    144
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Koszalin
    Wyłącz wszelkie ulepszacze jak np 100Hz. One tylko przeszkadzają podczas grania. Pomocne są jedynie przy przesyłaniu sygnału z tv. Może to rozwiązać problem ale nie musi
     
  5. MireX

    MireX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2008
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Rzeszów
    Jak ustawię optymalną rozdzielczość na konsoli to konsola wybiera 1080p 50hz.
    Ale faktem jest to, że jak zmniejszę rozdzielczość na 720p to gra działa płynniej. Nie mówiąc już o niższej rozdzielczości. Wtedy gra śmiga jak na starym Kineskopie. Tylko że obraz to jeden wielki dramat! :/
     
  6. Touch!

    Touch! V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2010
    Posty:
    3145
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    Ja mam lg 55" full hd, obraz podpiety na hdmi i również mam ta grę i nie scina się.
     
  7. MireX

    MireX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2008
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Rzeszów
    wszystkie opcje też wyłączałem (motion 100hz, piksel coś tam coś tam ;D, Nation HD, itp )
    Ale ciągle jest to samo. Wiem, że NBA jest jedną z gier zrobioną pod Full HD (1080p).

    Dodam jeszcze, że jest ustawione "Obraz NIESKALOWANY" Tak ma być??
     
  8. virus666

    virus666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2009
    Posty:
    144
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Koszalin
    Próbowałeś inny kabel HDMI?
    Pobaw się też ustawieniami tv typu ostrość, jasność, i daj znać czy cokolwiek się zmieniło
     
  9. Touch!

    Touch! V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2010
    Posty:
    3145
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    Albo sprubój na component podpiac.
     
  10. MireX

    MireX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2008
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Rzeszów
    myślę, że to nie kabel. Tak mi się wydaje bo dałem za niego prawie 100zł. Więc musi być dobry.

    Dobra jutro spróbuję na component. zobaczymy czy będzie jakaś różnica.
    POZDRO!
     
  11. virus666

    virus666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2009
    Posty:
    144
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Koszalin
    Spróbuj ustawić w tv tryb "gra". Na ps 3 też czasem są problemy podobnego rodzaju i w większości przypadków wystarczy zmiana ustawień tv. Ewentualnie możesz wymusić na konsoli wyświetlanie w trybie 720p, jeśli nie zmienia to w dużym stopniu jakości grafiki
     
  12. adidas2009

    adidas2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 23, 2009
    Posty:
    928
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Polnocna czesc kraju ;).
    Po prostu gry sa tak zrobione i konsola. Nic nie zrobisz, takie zycie. Skalowanie z 1280:720 (720p) na 1920:1080 (1080p) wymaga niezlej pracy konsoli ;).
     
  13. misiob

    misiob Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2010
    Posty:
    349
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Zielona Góra
    To nie wina konsoli a telewizora. Widac ze srednio sobie radzi z obrazem fullHD.
    U mnie na 40" w FullHD nic nie przycina.
     
  14. 360

    360 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    ŁÓDZ
    czy podczas grania w inne gry tez przycina ,czy tylko podczas tej,w sumie jak dziala plynniej na 720 p to ustaw tak,czy grasz z dysku ,czy z plyty?
     
  15. nasirus1983

    nasirus1983 XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 28, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    gra przycina cały czas ? czy tylko od czasu do czasu ? np. w jakiś momentach, gdzie się dużo dzieje jakieś efekty się odpalają itd ?
    jeśli tylko czasami, to nic z tym nie zrobisz (przynajmniej na 1080p). mam 40'' Full hd, gry na dysku i przy jakiś większych wybuchach lub innych scenach wymagających większej mocy obliczeniowej trochę przytnie. jest to jednak chwilowe przycięcie, choć potrafią wystąpić 2-3 pod rząd. po prostu konsola nie daje rady i tyle (na ps3 mam ten sam problem jak gram w full hd, wystarczy jakieś efektowne boom i przycięcie gotowe).
     
  16. marcys193

    marcys193 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Mialem ten sam problem ale z NBA 2k10 ze na 1080p byla przycinka, ale nie w samej grze a raczej w przerwach jak widok ladowal na widownie itp. Normalnie wszystko bylo oka, pozniej problem pojawil sie na NFS Undercover tam przycinalo przy stracie, jak bylo razem duzo aut, lecz po paru odpaleniach problem zniknal sam. Mam LG LH3000 32" FullHD, HDMI for Xbox360. Ustawienia na 1080p i na TV ustawienia obrazu na GRA.
     
  17. MireX

    MireX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2008
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Rzeszów
    To nie jest tak, że gra się tnie... tylko obraz szarpie takie przycinanie jest i to cały czas...
    Podłączyłem na component i to samo.

    Wszystko jasne!!!!!
    Ustawiłem opcję GRA!! Gra śmiga jak złoto. Tylko jest teraz problem. Na tym profilu jest wyłączona opcja: HD Natural Motion, 100Hz Clear LCD i parę innych opcji. A nie po to Wywaliłem prawie 3500zł żeby te opcję nie działały! ;[ Tym bardziej koleś w Euro AGD zapewniał mnie, że dzięki tym opcją obraz z konsol jest ostrzejszy i wyrazistrzy. :[
     
  18. dererere

    dererere Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2009
    Posty:
    171
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    koleś mial racje. jak masz dysk to sobie zainstaluj i wtedy nie powinno sie ciąc. jak nie masz to przebolej bo niebyloby sensu takiego telewizorka kupowacmiales wyłaczyc tylko 100hz bo tylko to wplywa na gre. a jak wylaczyles nation hd i pixel cos tam to tylko pogorszasz sobie obraz.
    2.ma bć obraz nieskalowany. wtedy umieszcza caly obraz na telewizorze podczas dy na 16;9 obraz wychodzi za krawędzie telewizora
     
  19. Speed911

    Speed911 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 13, 2010
    Posty:
    66
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    To ja może się dopowiem. Xbox nie wykorzystuje technoligii 1080p. Więc nawet jak się ustawi 720p/1080i to grafika będzie taka sama. Mylę się?
     
  20. MireX

    MireX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2008
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Rzeszów
    Wykorzystuje Full HD Tylko, że nie wszystkie gry są pisane na taka rozdzielczość. NBA Street jest właśnie jedną z nich. Jestem tam dużo akcji dlatego chciałem kupić TV 100Hz. Jak widać ta opcja nie jest wykorzystywana. Więc wyszło na to że dałem się nabrać. Ale postaram się wymienic TV na tańszy. Nie 100hz.
    A wy co sądzicie o tym modelu Phillips 42PFL7404H bo właśnie taki kupiłem. Wymieniac czy zostawić. Telewizor LCD Philips 42PFL7404H - opis, informacje, dane techniczne produktu
     
  21. misiob

    misiob Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2010
    Posty:
    349
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Zielona Góra
    No wiec koles cie troche w tym euro nabral. Przy 100 MHz tv musi sobie generowac sam klatki posrednie. Dla mnie obraz przy 100 MHz jest nienaturalny i sztuczny.

    W twoim przypadku telewizor nie wyrabia z generowaniem klatek przy 100 MHz i temu ci tak szarpie. Philipsy tak maja. Wymien se na jakiegos Szajsunga z serii b650. bedziesz mogl dodatkowo filmy ogladac.
     
Wczytywanie...

Poleć forum