1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Głośniki 5.1

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez TyPeK, Czerwiec 8, 2013.

  1. TyPeK

    TyPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 4, 2012
    Posty:
    122
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Witam, dostałem dziś głośniki od brata creative inspire p5800, podłączyłem je i działają tylko subofer i 2 podstawowe przednie głośniki, na karcie dźwiękowej mam tylko wejśc pomarańczowe, niebieskie i zielone, a kable są pomarańczowy , zielony i czarny, a więc podłączyłem tylko 2 pasujące , nie wiem do czego jest ten czarny kabel i niebieskie wejście. Coś trzeba zmienić w ustawieniach czy co mam zrobić żeby działały wszystkie głośniki ? Czy tylko nowa karta dźwiękowa tutaj pomoże ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. paxmack

    paxmack Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2011
    Posty:
    477
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Wroclove
    Na pewno dobrze popodłączałeś ? Z tego co widziałem na google, to zielony, czarny, pomarańczowy kabel podłączasz pod subwoofer. Weź zapytaj brata albo skombinuj jakąś instrukcję :)

    link: Creative Inspire P5800
     
  4. TyPeK

    TyPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 4, 2012
    Posty:
    122
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    http://www.benchmark.pl/uploads/image/010.JPG

    no ten zielony i pomarańczowy i czarny są podłączone do suba, a zielony i pomaranczowy do kompa. Czarny wisi bo nie mam takiego wejścia w kompie tylko niebieskie, może to od tego ?
     
  5. ziutas

    ziutas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2010
    Posty:
    95
    Polubienia:
    13
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    To podłącz i sprawdź. Nie wiem jak to wygląda w innych kartach dźwiękowych, ale realtek pozwala wybrać, co jest podłączone do danego wyjścia.

    OBEY ZIUTAS !! <=> GT-S5660 with Tapatalk 2
     
  6. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5422
    Polubienia:
    1668
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Tak jak kolega wyżej napisał. I powinno na 99% hulać (ps. tylko podepnij wszystkie kable pod pc!!)

    Jakby system ci nie rozpoznał to zmień sobie w ustawieniach karty dźwiękowej na 6 kanałów. Mi się raz zdarzyło, że system zaspał :D
     
  7. rowerser

    rowerser Sialalalalallalal V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Lipiec 10, 2008
    Posty:
    586
    Polubienia:
    141
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Kozie Byki
    ZAcznijmy od tego jaka masz karte dzwiekowa ?
     
  8. TyPeK

    TyPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 4, 2012
    Posty:
    122
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    NVIDIA High Definition Audio - Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio

    Podłączyłem wszystkie kable do komputera (ten czarny do wejścia niebieskiego) no i nadal działają tylko 2. Szukałem jakiś ustawień żeby zmienić na głośniki 5.1 czy coś takiego i nigdzie nie mogę znaleźć
     
  9. rowerser

    rowerser Sialalalalallalal V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Lipiec 10, 2008
    Posty:
    586
    Polubienia:
    141
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Kozie Byki
    I np wejscia niebieskiego tez nie mozesz zamienic programowo ?
     
  10. TyPeK

    TyPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 4, 2012
    Posty:
    122
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Teraz to nie wiem o co ci chodzi ? Jak zamienić ?
     
  11. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3703
    Polubienia:
    1110
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Napisz dokładnie jaki masz model płyty głównej, bo rozumiem, że masz kartę dźwiękową zintegrowaną.

    W czeluściach internetu znalazłem jeszcze taki wpis, cytuję:

    Próbowałeś tak podłączyć ??
     
  12. TyPeK

    TyPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 4, 2012
    Posty:
    122
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Nie wiem gdzie sprawdzić jaką mam płytę na win 7, Acer ale dalej nie wiem.

    Znalazłem coś takiego : Jak słuchasz mp3, to nic dziwnego, mp3 na tylko 2 ścieżki a nie 5, więc działają 2 głośniki

    To prawda ?

    Podłączyłem kolorami czyli pomarańczowy do pomarańczowego , zielony do zielonego i czarny do niebieskiego bo nie mam takiego czarnego wejścia do kompa.

    W panel ster. ->> dźwięk ->> konfiguruj głośniki to są 2 tylko. Komputer chyba nie widzi reszty głośników
     
  13. ziutas

    ziutas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2010
    Posty:
    95
    Polubienia:
    13
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Napisałeś Acer... Masz laptopa, czy stacjonarny? Na laptopie nie zaszalejesz jeśli chodzi o 5.1, chyba, że coś się ostatnio zmieniło w tym temacie.

    OBEY ZIUTAS !! <=> GT-S5660 with Tapatalk 2
     
  14. TyPeK

    TyPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 4, 2012
    Posty:
    122
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Stacjonarny, moj komputer ->> właściwości i tam pisze

    System

    producent : Acer

    niżej jest Procesor itp.
     
  15. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3703
    Polubienia:
    1110
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Zdejmij obudowę z kompa i zobacz -pisze na płycie, albo programem AIDA.

    Dźwięk w formacie mp3 , faktycznie jest w stereo, czyli dwukanałowy , ale możesz przełączyć na virtual surround- dźwięk przestrzenny na wszystkich kanałach, emulowany ze stereo.

    Jeżeli chcesz mieć prawdziwe Dolby Digital 5.1 , to musisz mieć odpowiednią kartę dźwiękową z dekoderem DD5.1, a większość takich kart posiada również wyście optyczne (OPTICAL OUT).

    2 przykładowe zdjęcia gniazd w płytach głównych, zobacz, w obydwóch jest komplet gniazd (pomarańcz,czarny,zielony) oraz gniazdu SPDIF (optical out)
    View attachment 262
    View attachment 263
     
  16. TyPeK

    TyPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 4, 2012
    Posty:
    122
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  17. rowerser

    rowerser Sialalalalallalal V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Lipiec 10, 2008
    Posty:
    586
    Polubienia:
    141
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Kozie Byki
    Ta karta bedzie smigac na 300%. Sam mam jeszcze P580, teraz tylko po kablu jack do lapa i po cinczach do konsoli. Optyczne Ci nie potrzebne w karcie bo P580 nie posiadaja takiego wejsia/wejscia.
     
  18. TyPeK

    TyPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 4, 2012
    Posty:
    122
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  19. rowerser

    rowerser Sialalalalallalal V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Lipiec 10, 2008
    Posty:
    586
    Polubienia:
    141
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Kozie Byki
    No ja wiem jakie sa kable :). Kolory tutaj swoja droga nie maja znaczenia bo to zwykle jacki sa :) jakbys w subie podpial zielony do czarnego i odpowiednio zmienil w pc to i tak bedzie dzwiek :). Tamta karta co podales bedzie dawal dzwiek 5.1, z tym, ze pewnie to nie bedzie DPL, a co dopiero DPLII. Jeszcze odpowiednie ustawienie glosnikow by wszystko ladnie pieknie gralo.
     
  20. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3703
    Polubienia:
    1110
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Przecież Dolby Pro Logic to sprzętowe emulowanie dźwięku dwukanałowego na dźwięk 6-cio kanałowy, to chyba tak będzie się dało,
    raczej prawdziwego Dolby Digital 5.1 oraz DTS nie uzyska bez odpowiedniego dekodera,
    czy jestem w błędzie ?? :)
     
  21. rowerser

    rowerser Sialalalalallalal V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Lipiec 10, 2008
    Posty:
    586
    Polubienia:
    141
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Kozie Byki
    Nie jestes juz to ustalilismy :D

    Karta bedzie roznila, juz za 60zl wez tego creativa.....a nie jakies noname wyciagasz.
     
Wczytywanie...

Poleć forum