1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Granie bez plyty = specjalny plik?!

Temat na forum 'Problemy' rozpoczęty przez zonk31, Sierpień 5, 2010.

  1. zonk31

    zonk31 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    433
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łódź
    Jesli nie jest to odpowiedni dzial poprosze o przeniesienie!

    Witam, ostatnio tak sie zastanawialem na nagrywaniu gier na dysk i przyszla mi do glowy taka mysl:

    (konsola nie posiada JTaga ani xbr)
    gry skopiowane na dysk twardy konsoli do uruchomienia potrzebuja plyty w napedzie, bez wzgledu na to czy jest to oryginal czy pirat.
    plytą call of duty nie uruchomimy gry np. bayonetta
    w takim ukladzie plyta z call of duty musi miec nagrany specjalny plik ktory uruchamia te jedna, konkretna gre.
    czy daloby sie wyodrebnic takie pliki (nazwijmy to typowym 'autorunem')z kilku plytek, nagrac na jedna plyte dvd i miec uniwersalny nosnik do uruchamiania wielu gier?
    szukalem na forum i nie znalazlem odpowiedzi a pytanie moze banalne ale lepiej zapytac niz sie zadreczac...... pozdrowki

    aha i jak to jest ze gry sciagniete z marketu odpalaja sie bez plyty bez problemu podczas gdy mam dajmy na to te sama gre ktora wymaga uruchomienia gry z plytka. przeciez jest to przygotowana gra na dysku ktora uruchamia sie bez potrzeby posiadania plyty - czyli musi miec jakies pliki ktore uruchamiaja ja lub oszukuja konsole ze plyta niby jest w napedzie i gra czeka tylko na uruchomienie (a wiadomo ze mozna podpiac dysk od ixa do kompa co daje morze mozliwosci)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. portals

    portals Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2009
    Posty:
    81
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Dane są wciągane prawdopodobnie z default.xex i nie wgrasz kilku plików o tej samej nazwie.Ale może niech wypowie się ekspert
     
  4. Jubus94

    Jubus94 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 9, 2010
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    I na każdy taki plik musisz tracić płytę... moim zdaniem nie opłaca się, no chyba że z jakiegoś innego nośnika niż DVD DL.
     
  5. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12101
    Polubienia:
    1071
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Dokładnie z default.xex, co do gier XBL maja one ściągnięta blokadę media i są podpisane certyfikatem m$. Nie zrobisz tego dla zwykłej konsoli bo zmiana w pliku xex, konsola wykryje i nie uruchomi
     
  6. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    teoretycznie jakby zrobić algorytm przekierowujący tzn masz foldery np mass effect gears of war itp i w każdym ten plik default.xex i algorytm zależnie od twojego wyboru kierował by konsolę do tego pliku to wtedy by to działało ale praktycznie konsola bez jtag itp ma tyle zabezpieczeń że nie idzie tego zrobić od tak sobie , trzeba czekać aż będzie można wgrać jtag po patchu co zapewne nigdy nie nadejdzie bo autorzy nie mają pojęci jak to zrobić i nie zamierzają kombinować nad tym.
     
  7. zonk31

    zonk31 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    433
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łódź
    no ok tylko mowicie ze chodzi o plik default.xex
    nagrywamy pliki xex do dajmy na to mass efecta, dragon age, call of duty mw
    kazdy z plikow chowamy do osobnego folderu o nazwie me, da, mw
    i gdyby nagrac te pliki + plik autorun ktory napisany inteligentnym skryptem uruchamial kazda gre ktora jest nagrana na plycie (i oczywiscie na dysku konsoli)? mielibysmy uniwersalny nosnik i nie byloby potrzeby nagrywac kazdej z gier na osobny nosnik....
    jest w ogole szansa na cos takiego ?
     
  8. loopez

    loopez V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    55
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    DC
    tia... tylko ze GOD chodzi bez plyty. ale podpisanie certyfikatem to za gruba sprawa :)
     
  9. zonk31

    zonk31 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    433
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łódź
    co to dokladniej oznacza? nie da sie inych gierek podpuisac jakims lipnym certyfikatem? :D "PODPISUJE CERTYFIKATEM.TXT" i gitara?
    a tak serio to czy da sie to jakos obejsc? ktos sciagnie Games of Demand z marketu na dysk, potem wrzuci na kompa, udostepni ludziom na torrentach z tutorialem jak to wgrac na dysk i by moglo tak hulac?
     
  10. szczuru

    szczuru Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    Tak już jest tyle żeby to hulało to potrzebny jest jTag :] Sam specem nie jestem i generalnie siedzę bardziej w temacie PS2/3/PSP a tam to jest tak, że jak coś ściągamy z PSS (Store) to jest do ściąganej zawartości dopisywana licencja na dane (nasze urządzenie) więc udostępnienie samego pliku (nawet z licencją) nic nie da (chociaż + jest taki że każda zakupioną grę możemy za darmo udostępnić 4 innym osobom) [NADAL MÓWIĘ O PS3/PSP].

    Więc powracając do tematu - udostępnienie samego pliku (nawet z licencją) nic Ci nie da bo licencja jest podpisana pod konsolę, na której dany materiał był ściągany (kilka wyjątków - typu bug w Wormsach na USB). Efekt jaki potrzebujesz na chwilę obecną uzyskasz TYLKO mając jTaga.
     
  11. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    Tak a zrobienie programu i podmiana certyfikatu to taka chop siup sprawa najpierw napisz kalkulator zobacz ile ci to zajmie a potem myśl o zrobieniu programu a i nie zapomnij po drodze zrobić szkoły informatycznej i studiów i wtedy nawet to nie będzie chop siup tylko !@@#!$% czemu to nie działa (pół roku później) o xbox daje jakieś znaki że coś tam rozpoznaje (kolejny rok później) o jako tako działa .
     
  12. kj5

    kj5 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2009
    Posty:
    1435
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Jastrzębie Zdrój
    No dokładnie, jest to możliwe ale za dużo komibnacji. Certyfikaty są pewnie do tego szyfrowane, więc masz pare lat na złamanie szyfru.
    Także nie ma co kombinować, nie myśl że zostaniesz drugim c4eva :)
     
  13. Szpaner94

    Szpaner94 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    468
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Zaraz, zaraz...
    Czyli jeśli wrzucę na dysk konsoli pliki w odpowiednie foldery, aby gra była "zainstalowana" i później to mi odpali z pirackiej płyty mimo braku iXtrema? Czy jednak nadal potrzebna przeróbka ?

    Bo jeśli tak, to pomysł jest trochę głupi ;). Duuuuuużo pracy tylko po to aby zaoszczędzić 5 zł na płytę i kilka godzin na torrentach ;p. A jak jeszcze M$ jakimś cudem wykryje matactwa z certyfikatami to zaczniesz podnosić mydło siłą umysł :D.
     
Wczytywanie...

Poleć forum