1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Gry na życzenie- ale czy dla wszystkich?

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez milioner, Październik 17, 2011.

  1. milioner

    milioner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 23, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Witam,
    Niedługo zamierzam kupić konto z punktami i muszę się upewnić co do dostępności niektórych produktów.
    Otóż: Sparzyłem się już kiedyś na tym, że nie mogłem pobrać np. gry na życzenie- standard-> blokada regionalna.
    Arcade, dodatki, obrazki, tematy- z tym stuffem nie ma problemu, ale GoD...
    Dla ścisłości:
    Konsola- Polska
    Konto (oficjalne)- Wielka Brytania
    Konto z którego nie udało się pobrać żadnego GoDa należało do USA.
    Wiem, że M$ jakoś wykrywa powiązanie pomiędzy produktem, a konsolą, która próbuje go pobrać.

    Pytanie 1: Czy dobór konta (UK tym razem) sprawi, że God stanie się dla mnie dostępny? Jak to spradzić?
    Pytanie 2:To samo pytanie, ale dotyczące innych niż GoD np Wolfenstein 3d, Duke Nukem jest arcadówką, ale jest niedostępny. Nawet dema nie da się pobrać. Czy to znaczy, że jeżeli nie da się pobrać dema z powodu komunikatu o blokadzie regionalnej, to jeśli demo da się pobrać- czy wówczas całą grę także?
    Pytanie 3: Czy na to, że poprzednim razem się nie udało ma też wpływ kontrast pomiędzy kontami US-punkty UK- oficjalne, z którego zawartość jest użytkowana?

    Aha dla ścisłości GoD, które zamierzam kupić (jakby ktoś miał już w domu wypróbowane, to byłoby miło)
    -Fable 3
    -Assassin's Creed Brotherhood
    -Lego Indiana Jones

    Dziękuje chociaż za przeczytanie tego :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. milioner

    milioner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 23, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    No to wyrażę się inaczej, bardziej egoistycznie.
    Czy mając konto-GB konsole-PL internet-PL (IP polskie)
    pobiorę za punkty:
    -Fable 3
    -AC Brotherhood
    -Lego Indiana Jones?
     
  4. ziomo8

    ziomo8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    274
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    GB i PL są w tym samym regionie, czyli PAL, więc gry będą działać. Z konta USA ci nie działały bo USA ma system NTSC-U. Inną kwestią jest dostępność danego tytułu w danym kraju. Zaloguj się na xbox.com kontem, którego zamierzasz użyć i spróbuj znaleźć grę, która cię interesuje. Jeśli jest dostępna to możesz spokojnie ściągać i grać.

    Edit: Albo inaczej. Gry będziesz pobierał z konta, które kupisz, więc kupuj GB albo PL. Na xbox.com możesz sprawdzić bez logowania, tylko ważne żebyś w adresie miał odpowiedni region, np.:
    Kod:
    http://marketplace.xbox.com/[B]pl-PL[/B]/Product/Assassins-Creed-Brotherhood/66acd000-77fe-1000-9115-d8025553085d
    http://marketplace.xbox.com/[B]en-GB[/B]/Product/Assassins-Creed-Brotherhood/66acd000-77fe-1000-9115-d8025553085d
    Ten fragment możesz sobie zmieniać ręcznie.
     
  5. milioner

    milioner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 23, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    dakujem
    o to mi chodziło. Miałem podejrzenia, ale chciałem się upewnić.
    A teraz tak z czystej ciekawości.
    Wolfenstein i Duke Nukem są na Brytyjskim marketplacie, a mimo to jest blokada regionalna- czemu?
    PS. Moje wymagania zostały zaspokojone, teraz pytam z ciekawości.
     
  6. ziomo8

    ziomo8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    274
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Jak się ta blokada regionalna objawia? Możesz ściągnąć te gry, ale nie odpalają czy w ogóle nie możesz ściągnąć? Dostajesz jakiś komunikat? Na jaki kraj było zarejestrowane konto na którym miałeś te gry?
     
  7. kstraczewski

    kstraczewski Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2009
    Posty:
    132
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sochaczew

    mylicie trochę pojęcia:).
    nie chodzi o PAL czy NTSC. niektóre gry z amerykańskiego marketplace, których nie ma na polskim, będą działać np. NBA 2k10, Resident Evil 5. pojęcie blokad regionalnych w tym przypadku można tłumaczyć jako "wyjątek" dla danego marketplace. spójrzmy np. na Call of Duty. Modern Warfare 1 jest dostępna na większości marketplace, bez różnicy na region czyli na wersje NTSC/PAL (systemy te rzadko dotyczą dystrybucji cyfrowej), World at War (z tego co pamiętam) występuje tylko w amerykańskim xboxsklepie, ale nie jest objęta żadnymi ograniczenia i ściągnięta z USA będzie działała na polskim, brytyjskim koncie jak i ip. Inaczej ma się z sprawa z Black Ops i Modern Warfare 2. gry te są kodowane tylko pod amerykańskie marketplace i dlatego ściągane za amerykańskie pkt z amerykańskiego marketplace nie będą działały na koncie PL czy GB.

    za przykład podałem marketplace podałem USA, ale gry, które mają blokady zdarzają się też na Brytyjskim.

    IP nie ma żadnego znaczenia. chodzi tylko o to na jaki region jest zarejestrowana konsola.
    tutaj niestety też występuje kruczek. korzystając z IP np. Polski powinniśmy, według regulaminu xbox/microsoft, konto i konsole rejestrować na polski live.
     
  8. milioner

    milioner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 23, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Up- a jak jest w przypadku "moich" gier?
    Na koncie USA nie dały się pobrać. "Ta zawartość jest niedostępna z twojej lokalizacji"
     
  9. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Będą działały jeśli ściągniesz ostatnie 4% zawartości pozycji stosując VPN przez USA ( jak to zrobić w dziale Online artykuły jest przyklejony mój artykuł :) pozdrawiam
     
  10. kasan1512

    kasan1512 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A ja może wtrącę, że niestety CoD WaW nabył już blokadę regionalną. Ja na szczęście zakupiłem go wcześniej...
     
  11. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Szkoda że wczoraj mi nie powiedziałeś :) faktycznie potwierdzam był bez blokady teraz jest :( wczoraj ściągałem go ponownie, swojego czasu usnąłem go z dysku miałem dość na multi tych cziterów z modami. Kumpel mówił, że wytępili cziterów i można normalnie pograć, więc przystąpiłem do ściągania i .... szkoda wystarczyło przy 97% przerawać zarzucić VPN i byłoby po bólu a tak jeszcze raz ~6GB trzeba zassać
     
  12. Rastlin

    Rastlin Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2012
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam!

    Może mi ktoś wytłumaczyć jeszcze raz o co chodzi z Tą blokadą regionalną?? Bo mieszkam w Holandii i próbuje ściągnąć grę Tekken 6 TEKKEN 6 - Xbox.com Nie wiem gdzie się zarejestrowałem bo nie wiedziałem ze ten Xbox jest taki po******, że są jakieś blokady regionalne że trzeba się logować na konkretny region żeby ściągać gry. Więc czy jest jakiś sposób żebym ściągnął tą grę z mojego konta (chyba jest zarejestrowane na Polskę) lub jeśli założę nowe konto to na jaki region mam je zarejestrować żebym mógł pograć w tego tekkena. Chyba że muszę kupić płytkę i dać sobie spokój z zakupem online :/
     
  13. Rastlin

    Rastlin Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2012
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dobra trzeba wykminić jakieś połączenie VPN na polske i ściągnąć tą grę. Dzięki za szybką odpowiedź.
     
Wczytywanie...

Poleć forum