1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Gry ze starego X-pudła a kabel VGA...

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez fryc88, Czerwiec 2, 2009.

  1. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    Dostałem 30 płytek z grami na pierwszego Xboxa, swoją 360 mam podłączoną do monitora 19" po kablu VGA no i tu jest problem...
    Na te 30 gier, ponad połowa nie jest obsługiwana na x360, około 10 zatrzymuje się z następującym komunikatem:

    Kabel VGA HD AV nie obsługuje odświeżania 50Hz w trybie PAL,
    wymaganego przez grę. Podłącz złącze kompozytowe, Advanced SCART
    lub Component HD AV Cable.

    A poprawnie działają tylko 3 gry - Speed Kings, The Thing i The Punisher z tych co mam...


    Jest jakiś sposób na obejście powyższego? W ustawieniach miałem rozdzielczość 1440x900 - taką jaką ma monitor, próbowałem też 640x480 ustawić ale nic nie pomaga :(

    Prosił bym o sugestie w tej sprawie, pomijając granie na TV bo nie mam dostępu w swoim pokoju.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. mck82

    mck82 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2008
    Posty:
    181
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    ....Tu i teraz....
    composite podpinasz i z glowy.
     
  4. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    Composite podpinam do VGA? W sposób? Po zrobnieniu przejściówki Composite>VGA wg. schematu złącza VGA, bez wpinania synchronizacji pionowej/poziomej, po prostu wtyki wpięte wg. opisów w VGA, miałem obraz wprawdzie, ale całość była zielona, nie do gry... I jeśli dobrze w necie wyczytałem, to już jest kwestia samego monitora?

    No chyba, że konsolę w jakiś inny sposób po Composite dO VGA mogę wpiąć...
     
  5. Bandzioch

    Bandzioch Banned

    Dołączył:
    Listopad 28, 2007
    Posty:
    150
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Anywhere City
    sprawdz na innym monitorze lub zostają ci jakies zlaczki/konwertery typu vgabox .
     
  6. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    Nie mam innego monitora żeby sprawdzić...
    Być może wykonałem źle kabel, może ma ktoś jakiś schemat dokładny w jaki sposób to połączyć?
    VGA BOX odpada bo kiedyś szukałem do PS2 ale żaden z tych które testowałem nie obsługiwał panoramy, a tym bardziej rozdzielczości mojego monitora...
     
  7. Piri

    Piri V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 23, 2008
    Posty:
    529
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włoszczowa :)
    Gry z Xboxa1 nie są kompatybilne z monitorami LCD. Zauwaz ze nie ma kabli VGA do Xboxa 1 czy PS2 .
     
  8. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    I tu się mylisz...Aż dziw bierze, że żółtki jeszcze nie wyprodukowały takich kabli, chociaż te wszelakie VGA boxy są bardziej rozbudowaną wersją tego co znam.
    Xbox pierwszy miał możliwość wgrania biosu który umożliwiał podłączenie konsoli do zwykłego monitora VGA.
    Z tym, że przypadłością niektórych monitorów był zielony obraz z powodu braku synchronizacji w którymś z kolorów...Dało się to obejść niby niewielkim układem na kostce serii LM, ale niestety nie mam dostępu do takich elementów.
    Podobnie sprawa ma się z PS2 - teoretycznie też powinno działać podłączenie w ten sposób (spreparowany Composite), jednak gdy miałem PS2 jeszcze nie myślałem o takich eksperymentach :D

    Najwyraźniej nie pozostaje mi nic innego jak przetrwać do przyszłotygodniowej wycieczki do Bydgoszczy celem przeróbki mojego x-klocka :(

    Poza tym, na X360 to jest przecież emulacja pierwszego xboxa, tak więc nie rozumiem czemu nie zaimplementowali jakiegoś obejścia tego problemu, bo raczej nie jestem jedynym na świecie który gra na monitorze...
     
  9. Piri

    Piri V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 23, 2008
    Posty:
    529
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włoszczowa :)
    fryc88 , troche prawdy w twojej wypowiedzi jest . Ale podam prosty schemat

    VGA=HD

    I teraz pytanie - ktore gry były dostosowane ? Ja znam tylko jedna z Xbox1 na ktorej pisze "HD compatybile" i jest to Splinter Cell :Chaos Theory
     
  10. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    O ile wiem, nie musi być na nich napisane HD Compatible, wystarczy obsługa PAL 60Hz żeby chodziły na monitorze. No i kiszka, dalej gram w Punishera, bo przeróbka dopiero w przyszłym tygodniu...

    W tych wszystkich grach owsze, VGA=HD, ale tu nie chodzi o to, tylko o powyższe odświeżanie z tego co zauważyłem... Po prostu monitorki obsługują 60Hz w górę, a zwykły telewizor ma 50Hz, do których gry były po prostu dostosowane.
     
Wczytywanie...

Poleć forum