1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

GTA IV, 1080pi

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Nevered, Lipiec 4, 2010.

  1. Nevered

    Nevered Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 11, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Witajcie,
    mam tv philips 42' HD .. gdy gram w GTA IV albo Mass Effecta to mam takie jakby, brzydkie cienie.. Postrzępionione, nadgryzione jakby... W mass effecie podczas dialogów wiarują (szczegolnie na twarzach, postacie sie nie ruszaja a cienie pulsuja tak jakby, bardzo irytujace) ...

    Gram w najwyzszej rozdzielczosci... to wina gier czy moze zlych ustawien konsoli / tv ?

    pzdr
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. szembor

    szembor Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 3, 2008
    Posty:
    82
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    W-wa
    w Sumie to dziwne ja mam 40 ' bravie i przy tych grach nie mam takich problemów. Może być wina konsoli - np. przegrzewa się i wyskakują artefakty (chociaż wątpię) lub ustawienia TV jeżeli masz opcje w TV dynamiczny kontrast itp. najlepiej wyłączyć. U mnie np w Soniaku jak ustawie try wyświetlania na " żywy " mam podobnie - bo w scenach gdzie jest dużo ciemnego tła i w ogóle czerni to TV automatycznie żeby dopasować kontrast przyciemnia ekran. Popróbuj różne ustawienia TV jeżeli chodzi o automatyczne ustawianie kontrastu i balansu np czerni td. W Twoim TV powinna być taka opcja.
     
  4. Nevered

    Nevered Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 11, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Konsola sie na pewno nie przegrzewa, zawsze stoi w chlodnym miejscu, dookola nic jej nie dotyka, po 6-8 h grania nie jest nawet ciepła, do tego to jasper...

    Moze po prostu wiecej sie spodziewalem po grafice w GTA/ME? : P

    Ktoś kto ma GTA moglby sprawdzic, czy jak wygladaja cienie po wyjsciu z pierwszego mieszkanka (chodzi mi o te, ktore rzuca "estakada" nad nami na ulice) czy sa gladkie, czy takie nierowne ...

    widzialem podobne efekty na filmikach "HD" z gameplaya na YT. tak samo niewygladzanie niektorych krawedzi .. Moze zainstalowanie gry na dysku pomoze ?

    pzdr
     
  5. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    To wina ustawień TV. Zmień obraz na HD Ready w TV i porównaj. Skalowanie obrazu do wyższych rozdzielczości potrafi wszystko popsuć.
    Dodam że ja na 32 calach w samsungu nie mam czegoś takiego. :D
     
  6. daniel12949

    daniel12949 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2010
    Posty:
    108
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Stalowa Wola
    Kolega powyżej ma racje
     
  7. mistrzmtb

    mistrzmtb Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    726
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Zielona Gora
    hmm jak zmienić w tv full hd na hd rady ?
     
  8. Demol

    Demol Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    165
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Może to zbieg okoliczności, ale w Mass Effect występuje tzw. efekt ziarna (można go wyłączyć w menu gry) i w GTA 4 jest coś podobnego (w tym wypadku głównie chodzi o cienie).
     
  9. Bogas

    Bogas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    zmien rozdzielczosc z 1080 na 720 w ustawieniach xboxa , i pobaw sie kalibracją czerni ,
     
  10. Nevered

    Nevered Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 11, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Dokładnie tak bym to nazwał! Efekt ziarna, taki sam mam na cieniach w GTA IV...
    brzydko to wygląda ... Ojciec mówi mi, ze HD Ready u nas jest wlaczone caly czas i nie ma w ustawieniach tego .. Jutro z rana pokombinuje z tymi rozdzielczosciami itd dzieki wszystkim :p
     
  11. rafalbork

    rafalbork Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2009
    Posty:
    66
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Wiocha, nie znasz ;)
    TU chodzi o to, abyś zmienił na 720p, a twój tata to mnie normalnie tym rozbawił, zmieniasz w ustawieniach konsoli!
     
  12. Nevered

    Nevered Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 11, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Czyli właczenie "Hd ready" to po prostu zmiana na 720p ?
     
  13. ziomal432

    ziomal432 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2010
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Tak.

    HD Ready - 1280x720
    Full HD - 1920x1080
    Xbox 360 nie obsługuje w pełni Full HD i przeskalowuje obraz, na PS3 natomiast jest tylko kilka gier Full HD (np. Final Fantasy XIII).
     
  14. SebeekS

    SebeekS Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    471
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Kolego, ale co to da skoro jeżeli nie konsola to telewizor przeskaluje do full hd, na jedno wyjdzie ... No chyba że jego tv nie obsługuje skalowania, i chcesz żeby grał na 1/3 ekranu to się nie udzielam :whistle:

    Po pierwsze, hd ready to 1376x768 a po drugie, na ps3 ffxiii jest w takiej samej rozdzielczości co na xboxie, natomiast my mamy aax2, a oni qaa, w full hd to na ps3 masz tylko filmy, reszta taka sama jak na xboxie a nawet gorsza, bo nie trzyma fpsów i ma słabszy aa(mowa ciągle o ff oczywiście, choć w wielu grach jest podobnie, o ile filmy są prerenderowane). Po drugie to xbox obsługuje w takim samym stopniu full hd jak i ps3, niestety wnętrzności tych konsol są już dosyć przestarzałe, przez co większość gier ma rozdzielczość lekko poniżej hd. Oczywiście są tytuły wykorzystujące full hd, np. fifa street 3, ale jest ich mało i wiele z nich to gry arcade, no ps3 ma jeszcze wipeout hd.
     

Poleć forum