1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Hakerzy zapowiadają sprawny emulator Xboksa 360 na PC

Temat na forum 'Aktualności' rozpoczęty przez -=SETH=-, Styczeń 27, 2014.

  1. -=SETH=-

    -=SETH=- -= XBOX GOD =- Członek Załogi Administrator Super Moderator Xbox One V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Game Master Liga XboxForum.pl Achievement Hunter PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2010
    Posty:
    28146
    Polubienia:
    3220
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    مصر
    [​IMG]


    Jeszcze w tym roku prace nad projektem o nazwie Xenia mają dobiec końca. Co się pod nim kryje i jakie może dać możliwości?


    Grupa hakerów działająca wokół projektu Xenia jest już pewnie na celowniku Microsoftu i wiele wskazuje na to, że amerykański gigant nie dopuści, aby sprawny emulator ich konsoli śmigał bezkarnie po sieci.

    Niemniej jednak pracujący nad nią spece od tworzenia niemożliwego zapowiedzieli na Reddicie, że jeszcze w tym roku ich prace mogą dobiec końca. Efektem ma być emulator umożliwiający odpalanie gier przeznaczonych na Xbox 360 (nie mylić z Xbox One) w środowisku PC.

    Prace trwają w najlepsze, a pierwsze efekty są już widoczne. Jeżeli wierzyć słowom przedstawiciela grupy już teraz niektóre gry pokazują na PC swoje ekrany startowe. Fakt, że nic więcej się nie dzieje nikogo jednak nie zraża, bowiem na horyzoncie majaczy już nowe API od AMD w postaci Mantle. Dla niewtajemniczonych - to taka alternatywa dla Direct3D i OpenGL, która ma znacznie przyspieszyć komunikowanie się sprzętu z grami, a dla hakerów pracujących przy Xeni oznacza łatwiejsze emulowanie konsolowego GPU na pececie.

    Czy im się to uda? Zapewne to tylko kwestia czasu. Pytanie tylko, jak mocno uderzy w ten projekt Microsoft, gdy zacznie on przeciekać do sieci.​



     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Ja jestem ciekawy jakiego trzeba będzie mieć PC, aby gry w miarę normalnie "chodziły".
     
  4. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    zastanawiam się jak potężnego peceta trzeba posiadać żeby to uruchomić

    @UP
    :D
     
  5. nemesis48s

    nemesis48s Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 12, 2013
    Posty:
    430
    Polubienia:
    52
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    radom
    Jeszcze emulator ps2 ma problemy z działaniem a oni już się biorą za emulacje x360 ,jak dla mnie może za parę lat się uda ale nie teraz
     
  6. WooC4$h

    WooC4$h Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 15, 2013
    Posty:
    85
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Racoon City
    Do takiego GTA V z xboxa to chyba komp z Nasa będzie potrzebny hehe. :)
     
  7. fobis33

    fobis33 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2011
    Posty:
    136
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    krakow
    @ nemesis48s - ciwkawi mnie czy testowales emulatory psa 2 na 8 bitowych czy 16 bitowych systemach operacyjnych? -.-
    przebrnalem juz przez kilkaset gier na pc'cie o wartosci nie przekraczajacej 5 koła , o zadnych sinach nie ma mowy, jedynie w pasjansie czasem odnotowuje spadki do 25fpsow
     
  8. RaptorPL

    RaptorPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 8, 2013
    Posty:
    207
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Konin
    Zakładam ,że koszt PC mijał by się z celem
     
  9. szymek56

    szymek56 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 8, 2009
    Posty:
    250
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    ZG
    hah powodzenia życzę...
    Po prostu strata czasu
    Za miesiąc pojawi się link "Donate Us" :D
    Używać będą tego ludzie tylko z ciekawości,a w praniu wyjdzie tak jak z emu Ps 2 czyli wielka kupa
     
  10. arial_adriano

    arial_adriano Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2012
    Posty:
    86
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bełchatów
    myślę że jeszcze ze cztery lata temu takie info wzbudziło by niemałe zainteresowanie, a dziś? Niekoniecznie. Chyba że pójdą o krok dalej i ogarną w tym emulatorze opcję podłączenia Kinecta, bo taka możliwość napewno podniosłaby atrakcyjność takiej aplikacji. ale jeśli tak się nie stanie to do czasu publikacji oficjanej wersji ceny xboxów mogą spaść o tyle że większość osób będzie wolało kupić (choćby używanego) xboxa i używać 100% jego możliwości niż emulować na PC gry, które będą niosły ze sobą pewne ograniczenia techniczne, nawet na dobrych sprzętach.
     
  11. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    koszt używanej konsoli to granica maksymalnie 700,- żeby przyzwoicie pograć więc emulator tylko dla ciekawskich.
    ....i bogatych
     
  12. skyDragon

    skyDragon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 30, 2013
    Posty:
    212
    Polubienia:
    76
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Kęty
    Ale bajki opowiadasz, ciekawe jak ci się nie ścinało jak ps2 ma 128 bitowy procesor a pc 64, nie ma bata żeby się nie cieło. Ja też swego czasu emulowałem ps2 i nawet gry chodziły dobrze ale i tak się przycinało właśnie z powodu procesora.

    Wysłane z mojego Wildfire S A510e za pomocą Tapatalk 2
     
  13. dzikrk

    dzikrk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2009
    Posty:
    48
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Nowy Dwór Gdański
    skyDragon przy emulacji nie ma nic do rzeczy czy 128 bitowy czy 64. Bo i tak to jest pisane wszystko programowo. Samo to że jest jakiś emulator PS2 to jest naprawdę wyczyn programistyczny. Dla mnie to masakra pisać emulator pod jakiś 16 bitowy komputerek, a co dopiero 128.
     
  14. pawiano

    pawiano Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 26, 2009
    Posty:
    54
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    U mnie na 3770k @ 4.4GHz stałe 60 FPS w każdej grze w jaką grałem. Emulator na pewno się przyda, skoro ja na przykład mam maszynę, która wszystko co nowe uciągnie z palcem w... a chciałbym przejść Gears of War 3 czy popykać w Tekkena to po co mam kupować specjalnie konsolę, skoro komputer jest wypasiony :) X360 ma 3-rdzeniowy procesor 64 bitowy 3,2GHz, kartę graficzną o, o ile się nie mylę, 128 bitowej szynie (teraz każe karty mają minimum tyle, a są już nawet 512 bitowe) i 512 RAMu w niej. Raczej przy konkretnym przysiedzeniu ktoś kto ma komputer za 2500zł+ pogra sobie pewnie ze spokojem. Przynajmniej mam taką nadzieję, ze na moim 3770k i 7850 OC da radę :D
     
  15. Krawol

    Krawol Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2010
    Posty:
    1001
    Polubienia:
    114
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa | Otwock
    Ms da w lape i wszystko ucichnie
     
  16. darudek_ek

    darudek_ek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 24, 2013
    Posty:
    211
    Polubienia:
    155
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Płeć:
    Mężczyzna
    pawiano, RISC, CISC mówi Ci coś? Power PC, x86 mówi Ci coś? Pewnie nie, więc szkoda mojego czasu. Gdyby X360 czy PS3 miały taką samą architekturę jak PC to emulatory byłyby już dawno. Nie ma jeszcze. A wiesz czemu? Patrz pierwsze zdanie. I nawet jak się pojawi to będzie raczej ciekawostką, a swoje 4 gigahertze będziesz mógł sobie w buty wsadzić... Tu nie chodzi o wymagania, a sposób w jaki gra została napisana. Stworzenie uniwersalnego emulatora, zdolnego uruchomić kod pisany na zupełnie innym procesorze niż ten, który masz w budzie to wiele lat pracy dla programistów oraz kolejne lata spędzone na poprawianiu softu. Jak wyjdzie taki emulator co zadowoli każdego to X360 będą dodawać gratis do kartonu mleka w markecie.
     
    1 osoba to lubi.
  17. jaszczurka23

    jaszczurka23 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2011
    Posty:
    619
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28

    wiec masz tu sprzęt teoretycznie ponad 10 x mocniejszy (ps2 jak pamiętam miało cpu cell ok 300mhz!!! w 128 bitach trudne w kodowaniu co w porównaniu z tą samą jednostką klasy pc x86 miało przewagę) i to dopiero twoja podana konfiguracja działa stabilniej niż wcześniej na słabszych pc od czasu jak powstał emu ps2 , fajna sprawa zagrać w coś starszego w 720p lub wyżej w 60> fps z wygładzaniem ząbków na dopasionym blaszaku, zasada emulatorów sprzęt na którym jest odpalony musi być sporo mocniejszy od orginału
     
  18. voltan91

    voltan91 XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 15, 2009
    Posty:
    1773
    Polubienia:
    104
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Bytom
    Coż High-Endowego PCta z roku 2017 :D

    Problem w tym, że emulator nie wrzuci Ci dodatkowych klatek do gry która jest zaprojektowana do działania w 30FPSach.
    Gdy grze która ma działać w 30 klatkach zapodasz ich 60 będziesz grał 2x szybciej :)
     
  19. TheOFF

    TheOFF V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2009
    Posty:
    1282
    Polubienia:
    341
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    UK
    Yeah, jak to w internetach bywa, takie tematy są dobrym powodem do kłótni. Zachowujecie się jak dzieci w piaskownicy.
    Nie da się czytać tego waszego pie*dolenia.

    Odnośnie tematu: dobrze, że coś takiego powstaje.
    Z tego co wiem, w przypadku gier na PS2 jest sporo różnych bajerów upiększających grafike.
    Jesli takie coś znajdzie się też w emulatorze X360, chętnie to sprawdze... o ile sprzęt mi na to pozwoli.
     
  20. nemesis48s

    nemesis48s Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 12, 2013
    Posty:
    430
    Polubienia:
    52
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    radom
    Bardzo śmieszne oczywiście na 64 a co do samej emulacji ps2 to owszem da się ale te gry nie chodzą tak jak na ps2 zawsze są jakieś drobne błędy w emulacji
    nawet na mocnym komputerze.Co do emulacji Xboxa 360 to moim zdaniem na chwilę obecną jest to nie możliwe nawet na kompie za 25k
     
  21. lukaszwolfjanusz

    lukaszwolfjanusz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2009
    Posty:
    79
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Fajnie będzie jak im się to uda, tylko tak jak kilka osób zauważyło nie jest to jakiś wielki szał bo konsolę jak dobrze trafi to można nawet za 500zł kupić a za dodatkowe 150zł RGH zrobić. Jak miałbym dodatkowo kasę wydawać do swojego komputera żeby gry z xbox-a grać to już wolałbym konsolę kupić i cieszyć się grą na 46calach.
     
    1 osoba to lubi.
Wczytywanie...

Poleć forum