1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

HDD Problem

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Gandalf230, Czerwiec 9, 2011.

  1. Gandalf230

    Gandalf230 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 9, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    Witam. Wiem ze jest duzo tematow o dyskach twardych i calej filozofii walczenia z problemami dot. dyskow twardych, przejrzalem ich z 30 jelsi neiwiecej i niestety zaden ze sposobow nie dziala.

    Otoz.

    Kilka dni temu moj genialny lecz malo rozgarniety brat chcial przerobic sobie wyglad konsoli - w sensie theme.
    Wyczytal gdzies na jakims forum ze wystarczy podlaczyc dysk do koimputera - zgrac pliki i bedzie elegancko dzialac po przerzuceniu plikow w odpowiednie miejsce.
    Moze i mial racje jednak ....

    Dysk po odlaczeniu od komputera i wlozeniu do xboxa nie istnieje, konsola go nie widzi.
    Na samym dysku jest uklad partycji, oplikow i etc ... wszystko jest tak jak powinno ( moim zdaniem ) jak i rowniez poza jedym katalogiem w samej strukturze dysku nic sie nie mzienilo. Tutaj chodzi o dogranie po prostu jednego thema

    Nie chce mis ie wierzyc jak to na jakis 2 forach znalazlem ze w tym przypadku dysk zostal skopany przez windowsa i nic sie nie da zrobic -= sie znaczy dysk na smieci lub do uzytku jedynie w komputerze.
    tak smao mi sie nie chce wierzyc ze w tym momencie nalezy flashowac dysk tak jak to inne 2 forma podaja.
    Ma moze ktos jakis pomysl ?

    Wersja sprzetu:
    Xbox 360 slim
    Dysk 250 giga
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. venom85

    venom85 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2010
    Posty:
    466
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    mniej wiesz,lepiej spisz
    jezeli nie dziala to znaczy,ze jednak komputer spapral system plikow dysku,wiec pozostaje przegrac z niego profil na dysk kompa,zrobic jego format i postawic system plikow od nowa,na forum opisuja jak to zrobic,jest do tego odpowiedni program...a co do wrzucania motywow na konsole to wystarczy to zrobic na pendriva i po podlaczeniu do konsoli przegrac go na dysk konsoli...
     
  4. Gandalf230

    Gandalf230 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 9, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    Polecasz ktorys tutek konkretnie, bo ma mkilka i wszystkei niby podobne a w jakims stopniu sie roznia
     
  5. venom85

    venom85 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2010
    Posty:
    466
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    mniej wiesz,lepiej spisz
    obojetnie ktory wezmiesz bedzie dobry
    bo chodzi jedynie o uzycie programu tworzacego partycje
     
  6. Gandalf230

    Gandalf230 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 9, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    Wroce wieczorem do domu to sie tym zajme a mlodemu zrobie siekierke na tylku za to kombinowanie. I pomyslec ze konsola mam dopiero 2 dni :D
     
  7. Gandalf230

    Gandalf230 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 9, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    dobra problemu by nie bylo gdyby
    usiadlem ladnie w fotelu
    wzialem do lapki dysk twardy chcac zrobic wszysko jak nalezy i .... shcody
    po podlaczeniu dysku do kompa okazuje sie ze to segate
    jest to oryginalny dysk segate do xboxa ale ten wspanialy plik wymagany do flashowania dysku i tworzenia partycji wymaga pliku hddss,bin ktory dziala jedynie na caviary.
    stad tez moje kolejne pytanie
    skad wziasc ten plik ale dla segate
     
  8. KamileQ

    KamileQ Banned

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2008
    Posty:
    797
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wieliczka
    Nie przerobisz tym sposobem, dysk jedynie do komputera :) Ale żebyś się nie martwił miałem xboxa z dashem 7371 i brat aktualizował do 8955 :/
     
  9. Gandalf230

    Gandalf230 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 9, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    pytanie wiec brzmi
    czy jesli jest to nowa konsola to czy warto wysylac do serwisu czy nie, czy zrobia to na gwarancji czy tez usadza gwarancje.

    Jesli sie nie da tego calatwic w ten sposob mozna skusic sie jeszcze na totalne pzreformatowanie dysku na fat 32 i modlic sie by konsola go wykryla bo wyczytalem na kilku forach ze jest to jakis sposob
     
  10. KamileQ

    KamileQ Banned

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2008
    Posty:
    797
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wieliczka
    To nic nie da. Zeby xbox wykrył dysk muszą być wgrane specjalne partycje. Samemu w domu można w grać do dysków wd. Oddaj na gwarancje.
     
  11. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    eśli wchodzisz tutaj to ładnie nakombinowałeś ze swoim
    dyskiem... sformatowałeś go w ntfs lub porostu podłączyłeś do pc
    w celu backupu danych i po podłączeniu z powrotem xboxa ten
    przestał widzieć dysk... pokażę wam jak cofnąć zmiany jakiś
    dokonałeś lub w drugim przypadku wprowadziła TWOJA PŁYTA
    GŁÓWNA na dysku.
    W drugim przypadku problem nie tkwi w programie Xplorer360...
    Działa on jak najbardziej prawidłowo, Sęk tkwi w twojej płycie
    głównej, Gdy podłączyłeś swój HDD do pieca, twoja płyta główna
    stworzyła na nim HPA. HPA to "strefa" wydzielona dla dysku do
    zapisywania danych naprawczych. Zapytasz dlaczego u większości
    użytkowników nie dzieje się nic podobnego a u mnie akurat tak...
    Odpowiedź jest prosta masz lepszą płytę główną (w tym
    przypadku tak nie jest ale ok:) ). Naprawić to można usówająa
    HPA. Bierzmy się do dzieła...
    Będziesz potrzebował:
    - WinHex (LINK)
    - MHDD (LINK)
    - PLIK HDDSS.bin Twojego dysku: Fujistu MHV2020BH,Seagate
    ST920217AS(załącznik) Niestety posiadam tylko te, jeśli ktoś ma
    od SAMSUNG HM020GI to proszę o link(odnośnie tego modelu
    nie jestem pewien czy ta metoda działa, nie sprawdziłem)
    Zainstaluj WinHex'a, Zarejestruj go jako "Specialist" i wypal
    MHDD na płytkę (tylko w 2 przypadku)
    1. Podłącz swój dysk do PC.
    2. Uruchom PC i włącz WinHex.
    3. Naciśnij F9 i wybierz swój dysk z listy "Physical Media"
    4. Wciśnij F6 a następnie wybierz In-place Mode (=editable) kliknij
    ok na ostrzeżenie też kliknij ok
    5. Wciśnij Ctrl + L. W polu Fill with hex values ustaw 00 i kliknij
    ok. (Teraz możesz sobie zapalić lub wypić kawę, ten proces trwa
    około 15 min.)
    6. Gdy usuwanie dobiegnie końca kliknij File > Restore image.
    7. W polu Nazwa pliku wpisz *.* i wciśnij Enter Teraz znajdź plik
    HDDSS.bin odpowiadający twojemu HDD i kliknij Otwórz na
    wszystkie ostrzeżenia odpowiedz twierdząco
    8. Z listy "Physical Media" wybierz swój dysk i kliknij ok
    9. Wybierz następujące opcje:
    - Write pattern for damaged source sectors (odznaczony)
    - Simulatenous I/O (zaznaczony)
    - Copy Entire Medium (zaznaczony)
    - Start Sector: 16
    - Avoid damaged areas. Skip Range (odznaczony) kliknij OK i jak
    zwykle kilka komunikatów na wszystkie odpowiedz twierdząco. Po
    zakończeniu procesu otrzymasz plik log.
    Jeśli twoim problemem był pierwszy przypadek podłącz swój dysk
    do xboxa i sformatuj go. Jeśli drugi Zrestartuj PC bootując z płytki
    MHDD
    program wyświetli twoje urządzenia, znajdź swój dysk, ma
    przypisaną liczbę wpisz ją i wcisnij enter
    1. Wpisz: NHPA (i nacisnij enter)
    2. Na pytanie: Do you want to set Native LBA address (y/N)? wpisz
    Y
    3. Native Maximum LBA address: 39070079 Continue (y/N)? -
    wpisz Y
    4. Otrzymasz komunikat
    Fail. Try to re-power HDD.
    Done.
    Odłącz zasilanie od dysku policz do 15 i podłącz z powrotem.
    5. Wpisz: NHPA (i nacisnij enter)
    6. Na pytanie: Do you want to set Native LBA address (y/N)? wpisz
    Y
    7. Native Maximum LBA address: 39070079 Continue (y/N)? -
    wpisz Y
    8. Otrzymasz komunikat
    Working ...
    Done.
    Teraz odłącz dysk (najpierw zasilanie), podłącz do xboxa i
    sformatuj.


    Temat zaczerpnięty z XO
     
  12. Gandalf230

    Gandalf230 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 9, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    Wszystko pieknie ladnie tylko

    1) zapomniales dodac zalacznikow :D
    2) dysk jest czysty ;/ jak sie okazalo zostal zle odlaczony od kompa i walnely partycje

    edit

    Prace i kombinatoryka zakonczona

    Niestrety metody z MHDD oraz innegoi rodzaju zabiegi opisane we wczensiejszym poscie nie powiodly sie.
    Dodatkowo serwis xboxa stwierdzil ze w tym przypadku gra jestne8i warta swieczki bo sie nie da odzyskac dysku ( na dzien dzisiejszy ) z powodu braku odpowiednich narzedzi.
    Tak wiec jedyny sposob jaki mam na rozwalonego segate to podlaczeniego kablami usb ( jakis adapter ) do xboxa , skonfigurowanie poprzez format i uzyskanie pojemnosci 15 giga

    nic na dzien dzisiejszy nei da sie wiecej wykombnowac :(
     
Wczytywanie...

Poleć forum