1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

HITACHI 059 i problem z flashowaniem

Temat na forum 'LT' rozpoczęty przez mietafix, Czerwiec 18, 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. mietafix

    mietafix Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2008
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    [Rozwiązany] HITACHI 059 i problem z flashowaniem

    Hej mam problem,
    Nie mogę wykryć napędu 059 w windowsie 7 x64.
    JF w zakładce hitachi, wykrywa go dla odpowiedniego portu.
    tray otwiera się po dwukrotnym kliknieciu.
    używam zestawu, via 6421 z zainstalowanymi sterownikami oraz ck3 pro do zasilania.
    Co moge zrobic jeszcze?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. sreberko

    sreberko Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2009
    Posty:
    356
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Nowy Sącz
    Gdybyś przeczytał instrukcję od JF wiedział byś, że akurat do Hitachi zaleca się odinstalowanie sterowników, ale Twój problem leży w Vendor Mode. Musisz wprowadzić napęd w ten tryb, inaczej JF go nie wykryje. Możesz użyć Slax'a, bądź poprzez JF wprowadzić Vendor Mode.
     
  4. mietafix

    mietafix Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2008
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    na odinstalowanych sterownikach jest dokładnie tak samo. specjalnie instalowałem, bo na chacie JF tak mi powiedzieli.
    a żeby wprowadzić napęd w vendor mode( MODE B to nie to samo?) to co muszę zrobić?
    Kod:
    JungleFlasher 0.1.84 Beta (250)
    Session Started Sat Jun 18 22:10:59 2011
    
    This is a Wow 64 process running on 2 x 64 bit CPUs 
    portio64.sys Driver Installed 
    portio64.sys Driver Started, thanks Schtrom ! 
    Found 10 I/O Ports.
    Found 1 Com Ports.
    Found 11 windows drives A: C: D: E: F: G: H: I: J: K: M:
    Found 3 CD/DVD drives H: I: J:
    
    
    Drive, answers normal Windows Inquiry 12 0 0 0 24 0
    0000: 05 80 00 32 5B 00 00 00 - 48 4C 2D 44 54 2D 53 54 ...2[...HL-DT-ST
    0010: 44 56 44 2D 52 4F 4D 20 - 47 44 52 33 31 32 30 4C DVD-ROM GDR3120L
    0020: 30 30 35 39                                       0059            
    
    Mode-B Done! 
    Found drive A: - Removable.
    Found drive C: - Hard Drive.
    Found drive D: - Hard Drive.
    Found drive E: - Hard Drive.
    Found drive F: - Hard Drive.
    Found drive G: - Hard Drive.
    Found drive H: - CD/DVD.
    Found drive I: - CD/DVD.
    Found drive J: - CD/DVD.
    Found drive K: - Removable.
    Found drive M: - Removable.
    No Hitachi drives were found!
    
     
  5. jafazor

    jafazor V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Listopad 20, 2008
    Posty:
    38
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Luton UK
    Zmień kontroler. Może to zabrzmi dziwnie ale na VIA będziesz miał okrutne problemy z napędami Hitachi. Kiedyś się męczyłem parę godzin nim mnie olśniło. Podpiąłem napęd pod sata na płycie głównej (GA-P55-UD3) pod niebieskie porty intela i też problemy. Dopiero jak przepiałem na te szare gygabyte to mi poszło. Teraz zawsze jak mam Hitachi to od razu tam wpinam, nawet się nie bawię z VIA
     
  6. mietafix

    mietafix Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2008
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Ok, po 4 h prób na kontrolerze via, gigabaty i ich8 zrobilem flasha. Dla potomnych podzielę się rozwiązaniem.

    1) Przed zrobieniem Hitchiego trzeba sprawdzić czy kontroler via w menadżerze urządzeń zwraca błąd 39.
    2) Jeśli zwraca błąd 28 to trzeba zainstalować sterowniki w wersji 530c, zresetować komputer, wyłączyć kontroler w menadżerze.
    3) Skasować pliki podane w tutorialu.
    4) Włączyć kontroler i zresetować komputer.
    5) Sprawdzić czy pokazuje błąd 39. Jeśli nie zrobić od początku, uważniej.
    6) Jeśli mamy już błąd 39, to odpalamy jf.
    7) W zakładce DVDkey 32, zaznaczamy "via ports only" i powinien się pojawić komunikat o uruchomieniu port i/o dla napędu hitachi.
    8) Potem już robimy dokładnie po tutorialu, czyli najpierw mode b, potem dump, potem flash lt+ i działa.
     
  7. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Dobrze wiedzieć, też miałem dosyć zabawy z kontrolerem VIA i dla wygody zakupiłem usbpro
     
  8. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    mi na nforce ida wszystkie hitachi bez problemu
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum