1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

IHAS 124 B nie czyta płyt żadnych

Temat na forum 'iHAS' rozpoczęty przez pawels237, Wrzesień 25, 2013.

  1. pawels237

    pawels237 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 13, 2010
    Posty:
    65
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam!!! Posiadam Ihas124 b z wgranym ixtreme burner do Esperanza. Nagrywałem na PC ale podłączony był przez osobne zasilanie jak do laptopa i nagrałem 5 gier. Teraz próbóje nagrać i gdy wkładam płyte czystą (nawet nagraną też nie widzi) to napęd przez 1sec chodzi i przestaje.

    Napęd jest widoczny w windowsie. Myślałem że coś z tym zasilaczem jest nie tak więc podłączyłem przez kable zasilające i sata do PC jak jest podłączona stara nagrywarka i dalej to samo
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. kyniek11

    kyniek11 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 13, 2012
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    A, A
    Mam dokładnie ten sam problem co kolega. Proszę o szybką odpowiedź :)
     
  4. sponger59

    sponger59 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2012
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dokładnie ten sam problem, po 2 latach znowu wyszła z szuflady na powietrzne, bezproblemowo (niestety;)) nagrała Diablo Ros - 2tyg wyjęte z życia i teraz Bunt! Nie czyta nic. W Swoim życiu też nie miała ciężko, może 10 nagranych płyt... (verbatim). Wczoraj wymiana zasilacza - coś trzeszczał i od razu asta- USB. Tak na marginesie - właśnie jestem po sprawdzeniu ile kosztuje nowa bo tak jak pisałem 2 lata nie byłem w temacie. Szok. Prosze o pomoc
     
  5. Payti

    Payti Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 4, 2012
    Posty:
    47
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Wyczyścicie laser pałeczką do uszu delikatnie nasączoną wodą (nie żeby była mocno mokra). Uważać by nie został włos z waty pałeczki.
    Często zabieg pomaga jak napęd leżał w szafie i zebrała się warstwa niewidocznego dla oka kurzu na oczku lasera.

    Pozdr,
     
  6. artur99b

    artur99b Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 29, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Polska
    u mnie czyta nagrane płyty a gdy wkładam czystą płytę Verbatim w ImgBurn na dole jest napis " No Reference position Found " robiłem reflash, czyściłem laser i to nic nie pomaga, napęd nie czyta tylko pustych płyt DL, Jak to naprawić?
     
  7. jaszczurka23

    jaszczurka23 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2011
    Posty:
    615
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    spróbujcie ustawień fabrycznych w img burn , restart pc i włożyć czystą płytkę dvd dl
     
  8. artur99b

    artur99b Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 29, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Polska
    problem nie leży po stronie ImgBurn tylko po stronie nagrywarki, bo nagrywarka nie czyta pustych płyt
     
  9. czary2mary

    czary2mary Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2014
    Posty:
    36
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Prawdopodobnie padnięty ZOOM w OPU dla odczytu i zapisu drugiej warstwy. Tylko wymiana lasera może pomóc (laser Sanyo koszt około 20$).
     
  10. artur99b

    artur99b Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 29, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Polska
    pewnie masz rację, a można by przełożyć laser z iHAS124c do iHAS124b? bo laser sprzedawany w sklepie internetowym pasuje do obu napędów.

    Edit.
    Laser przełożyłem ale naped i tak nie czyta płyt więc pewnie laser w C jest inny niż w B
     
  11. czary2mary

    czary2mary Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2014
    Posty:
    36
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8

    Laser fabrycznie montowany w modelu C ma trochę inną konfigurację niż w rewizji B -dla tego nie działa po przekładce -inny chipset nagrywarki i inna kalibracja \ w odwrotną stronę natomiast działa ( z B do C)
    Jeżeli mieszkasz blisko mnie (Olsztyn) to mam kilka testowych sztuk do sprawdzania rewizji B \jak coś bez problemowo za darmo mogę go Tobie sprawdzić na testowym laserze jak działa .
    Czasami również ulega awarii taśma łącząca laser z płytą główną i nie wszystkie styki łączą powodując różne kłopoty w różnych konfiguracjach .Rzadziej zdycha płyta główna i chipset.
     
  12. wampir1988

    wampir1988 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2011
    Posty:
    118
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Libiąż
    U mnie dokładnie taki sam problem. Laser pewnie umarł zamówiłem 124-14e za 57 zł z przesyłką
     
Wczytywanie...

Poleć forum