1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

iHAS 124 B - problem z nagrywaniem

Temat na forum 'iHAS' rozpoczęty przez morphigame, Styczeń 1, 2014.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. morphigame

    morphigame Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2011
    Posty:
    53
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Chorzów
    Witam.

    Założyłem temat bo nikt takiego przypadku jeszcze nie poruszał a trudno znaleźć info w tym temacie.

    Mam następujący problem z moim iHASem mianowicie chodzi o to że płyty nagrywają się ok i weryfikacja przechodzi w 100% natomiast gdy sprawdzałem płytkę kProbem 2 to mniej więcej w połowie PI i PIF drastycznie wzrasta. Zauważyłem że jest to mniej więcej połowa płyty gdzie kończy się L0, a zaczyna L1 jak to widać na poniższym obrazku.
    [​IMG]

    Tak to wygląda przy każdej nagranej płycie. Dodam, że nagrywarka jest nowa. Ustawienia, którymi nagrywam to OPC=OFF, FHT=ON, SB=ON, OHT=OFF, OS=OFF. Nagrywarka działa w trybie AHCI (nie IDE - mimo wszystko w trybie IDE problem jest ten sam). Nagrywarka kumpla po podłączeniu do mojego kompa również nagrywa tak samo. już nie mam pomysłów a ustawień próbowałem mnóstwo. Nagrywam tylko na VERBATIMY produkowane w singapurze (MKM-003-00). POMOCY
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Krzychu1987

    Krzychu1987 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2013
    Posty:
    461
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Gry działają ? Instalują się ? Po testach w nero także na wykresie jest sporu skok gdzieś miedzy 40 a 60%
     
  4. morphigame

    morphigame Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2011
    Posty:
    53
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Chorzów
    Wszystko rozumiem, ale nie mogę osiągnąć PI poniżej 100... Zawsze jest między 200 a 300. Dodam, że PIF często jest poniżej 5 ale PI jest bardzo wysokie zwłaszcza przy tym skoku. Gry na Xboxie się nie instalują. Wręcz nawet jest problem z odczytem i błędy typu "dysk nieropoznany", "wytrzyj miękką szmatką"... Już nie wiem co z tym zrobić... 30 płyt już zmarnowałem.. z początku myślałem, że przestawienie SATA z Native IDE na AHCI coś pomoże, ale płyty niestety nagrywają się dokładnie tak samo. A czy przy orginalnym firmware producenta będę wstanie nagrywać XGD3? Może problem tkwi w firmware? Nagrywarka jest nowa i wgrałem do niego Burner Maxa, ale nie nagrałem do tej pory żadnej udanej płyty. Taka sama sytuacja jest z napędem kumpla w moim kompie...
     
  5. Krzychu1987

    Krzychu1987 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2013
    Posty:
    461
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Dla Verbatim MKM003 i MKM001
    EEPROM
    -Smart Burn - ON
    -Force Hyper Tuning - ON
    -Over Speed Writing - OFF
    -Online Hyper Tuning - ON
    IMGBURN
    -OPC - OFF
    -Prędkość x2,4

    U ciebie -OHT - OFF

    Odpaliłem ten cały Kprobe i u mnie pif i pio dobija w granicznych momentach do 2. To u ciebie 1000 rzeczywiście jest coś nie tak, a sterownik windowsowy czy clona ustawiłeś ?
     
  6. morphigame

    morphigame Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2011
    Posty:
    53
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Chorzów
    co masz na myśli mówiąc "sterownik windowsowy" ? tzn. że trzeba jeszcze sterownik nagrywarki konfigurować ? jeśli tak to w jaki sposób to zrobić ? Powyższe ustawienia również już próbowałem. A wy również macie ustawione dyski na AHCI czy macie na IDE?
     
  7. mseredin

    mseredin XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 21, 2011
    Posty:
    63
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Mikołów, Śląskie
    A może masz kiepską partię płytek? U mnie ostatnio trafiła się paczka 25 (cały cake) verbatimek mkm-003 z których poprawnie nagrali się chyba 6. Później kupiłem (u tego samego gościa) 50 płyt (5x cake 10) i przy takich samych ustawieniach jak wcześniej każda nagrywa się ok.

    Zmień ustawienia wg. tego co napisał Krzychu1987, ew. sprawdź przy OPC - ON (ja nagrywam tak). Kup tez jedna czy dwie płyty osobno bo może masz problem z płytami.

    Jeszcze przy okazji pamiętam ze imgburn w najnowszej wersji uważał ustawianie layer break.

    Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
     
  8. Krzychu1987

    Krzychu1987 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2013
    Posty:
    461
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Ja używam ImgBurn w wersji 2.0.7.0 sterownik to ustawienia > I/0 > SPTI Microsoft co do IDE/SATA to gdzie to jest bo niewidze ?
     
  9. bld

    bld XBOX MANIAK Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2013
    Posty:
    1462
    Polubienia:
    477
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna

    Masz kolego kiepską partie DVD , kup na próbę w innym sklepie i zobacz czy będzie poprawnie
     
  10. morphigame

    morphigame Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2011
    Posty:
    53
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Chorzów
    Niestety wykluczam możliwość partii płyt ponieważ miałem cake 25szt. które wyrzuciłem z powodu tego że nie działały na xboxie. teraz mam 2x po 10szt cake zakupione u innego gościa i sytuacja jest ta sama a jakby tego było mało to próbowałem wcześniej nagrywać na PLATINIUM (RITEK) i było dokładnie to samo... jak już wspominałem dwie te same nagrywarki i źle nagrywają a od kumpla u niego działa ok więc musi to być jakaś sprawa albo z dyskiem twardym albo systemem. Ustawienia SATA zmienia się w biosie w INTEGRATED PERIPHERALS. Ja w tej chwili mam AHCI ale przy IDE było tak samo... Opcji też już multum wykorzystałem... przeglądałem zagraniczne fora i były już osoby z podobnymi problemami jednak do tej pory nikt nie podał złotego środka na to...
     
  11. morphigame

    morphigame Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2011
    Posty:
    53
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Chorzów
    Dzisiaj nagram tymi ustawieniami jeszcze raz i wrzucę zrzut z kProbe to ocenicie ;)
     
  12. morphigame

    morphigame Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2011
    Posty:
    53
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Chorzów
    A więc tak. Problem chyba udało mi się rozwiązać i może to być dobra porada dla osób które mają mocno zawyrzone PI w momencie przejścia z L0 do L1 (LayerBreak) przy XGD3. Zanim skorzystałem z powyższych porad to zdecydowałem się na defragmentację dysków (ponieważ w czasie nagrywania bufor zapisu i nagrywarki skakał jak szalony). Wyczyściłem również rejestr ze zbędnych wpisów. Po takim zabiegu osiągnąłem następujący rezultat przy proponowanych wyżej opcjach.
    [​IMG]
    W czasie nagrywania przy ok.50% (gdzie następuje LayerBreak) usłyszałem start mojego dysku twardego (co można wywnioskować że system wprowadził go w stan czuwania), więc we wszystkich profilach zarządzania energią wyłączyłem uśpienie dysku twardego które było ustawione na 15 min. (co mniej więcej wypadało na LayerBreak). Wykonując drugie nagrywanie i trzecie nagrywanie w momencie LayerBreak nie ma już wysokiego skoku :D płyty nagrywają się równo.
    Nagrywając dwie kolejne płyty korzystałem z następujących opcji (Nośnik to oczywiście Verbatimy MKM-003-00). OPC=ON, SB=ON, OHT=ON, FHT=ON, OS=ON. Burn-Proof=OFF. Czyli wszystkie opcje włączone. Zapis x4. Dodam, że przy pierwszym nagrywaniu wyczyściłem OPC history i osiągnąłem następujący rezultat:
    [​IMG]
    Przy trzecim nagrywaniu już nie czyściłem OPC history i zostawiłem takie same ustawienia i rezultat był jeszcze lepszy :)
    [​IMG]

    Pytanie tylko czy to PI total nie jest za wysokie?
     
  13. morphigame

    morphigame Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2011
    Posty:
    53
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Chorzów
    Problem rozwiązany :) wszystkie płyty bardzo ładnie się nagrywają na moim iHAS 124 B przy ustawieniach SmartBurn = ON, Force HT = ON, Online HT = ON, OverSpeed = ON, Burn-Proof = OFF, OPC = ON. Bez czyszczenia historii OPC przy zapisie x4 na VERBATIMACH MKM-003-00. Pomogła defragmentacja dysków i czyszczenie rejestru. Jeżeli ktoś miał podobny problem do mojego to POLECAM sprawdzić te ustawienia po defragmentacji dysków. Dodam też że jeszcze wcześniej wgrałem oficjalne oprogramowanie ze strony producenta i na to Burnera, więc może to też miało jakiś wpływ (jak nie główny).

    Poproszę moderatora o zamknięcie tematu ;) dzięki ;)
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum