1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

instalacja win xp

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez serok, Styczeń 20, 2010.

  1. serok

    serok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    60
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Sochaczew
    mam problem z zainstalowaniem windowsa. Instalator zawiesza sie zaraz po "sprawdzanie konfiguracji komputera" potem czarny ekran i nic. Podejrzewam ze to wina nowego dysku - ST3500418AS (500 GB). Udalo mi sie zainstalowac jakims cudem zaraz po zakupie chociaz mialem ten sam problem. Ktos moze cos popowie bo rece opadaja:(
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. czechu191

    czechu191 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    a powiedz mi jak formatowałeś ten nowy dysk to sformatowałeś go całego i potem dzieliłeś na partycję czy najpierw dzieliłeś dysk na partycję a potem formatowałeś każdą z osobna???
     
  4. serok

    serok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    60
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Sochaczew
    dzielilem na partycje w instalatorze windows. Systemowa formatowalem od razu a reszte juz spod windowsa
     
  5. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
    Spróbuj zainstalować za pomocą innej kopii Windowsa ,oczywiście jeżeli jest nieoryginalny.
     
  6. chmuri

    chmuri Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2010
    Posty:
    95
    Polubienia:
    21
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wrocław
    ja 100% w biosie zobacz ustawienia nowego dysku..;) jeśli masz sata to na pewno tutaj tkwi problem
     
  7. serok

    serok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    60
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Sochaczew
    probowalem juz na innych kopiach windy i to samo. Napewno problem tkwi w dysku bo jezeli go wylacze w biosie to instalator normalnie startuje dodam ze dysk ten jest sata 2 a plyta glowna obsluguje sata 1. Nie mam pojecia co z tym dzidostwem zrobic

    kombinowalem w ustawieniach dysku i nic dalej to samo.
     
  8. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
    pffff to pisz następnym razem wszystkie informacje w pierwszym poscie

    -włącz obsługę SATA w biosie i wyłącz RAID
    -zworek na dysku musi byc na sata 1
     
  9. serok

    serok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    60
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Sochaczew
    raid mam wylaczony zworka na dysku na sata 1 w innej konfiguracji wogole nie wykrywa dysku

    zastanawia mnie tylko jak ja do hu** zainstalowalem windowsa wczesniej? mialem drugi dysk i cos tam kombinowalem i wkoncu sie udalo ale teraz za cholere
     
  10. otacon

    otacon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2009
    Posty:
    47
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    winda xp nie ma sterowników do obsługi SATA, wyłącz obsługę SATA dla dysków i wtedy spróbuj z instalacją..
     
  11. chmuri

    chmuri Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2010
    Posty:
    95
    Polubienia:
    21
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wrocław
    jeszcze jest jeden motyw. Miałem już raz coś podobnego i problem tkwił w płycie głównej może tak zrobić jak przedmówca a jeśli to nie pomoże to :

    1. Aktualizacja biosu zobacz jakie fixy są czy może pomogą ci rozwiązać problem
    2. Będziesz zmuszony to używania starego dysku do czasu aż sobie nie sprawisz nowej płyty głównej.

    Pozdrawiam
     
  12. serok

    serok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    60
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Sochaczew
    problem chyba w plycie nie tkwi bo juz raz zainstalowalem. Windows xp sp2 ma wbudowany sterownik sata a jezeli wylacze kontroler to wogole dysku nie wykrywa

    bios mam najnowszy wczoraj aktualizowalem
    dodam jescze ze w tym momencie mam postawiony system wlasnie na tym dysku i wszystko dziala jak nalezy wiec chyba to nie wina plyty glownej
     
  13. chmuri

    chmuri Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2010
    Posty:
    95
    Polubienia:
    21
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wrocław
    ja muszę włączyć tryb ahci żeby xp widział dysk więc nie mam pojęcia jak ty odpalasz go bez emulacji sata i instalacji jakiś dodatkowych sterowników np ze sterownikami sata przed rozpoczęciem instalacji
     
  14. serok

    serok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    60
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Sochaczew
    Problem z instalacją Windows XP na dysku SATA identyczny problem z tym ze drugi dysk tez mam ( a raczej mialem bo padl) sata i jak mialem oba dyski podlaczone to jakims cudem udalo mi sie postawic system:) ahci wogole nie mam w biosie wiec chyba plyta głowna nie obsluguje. Wez tu badz madry teraz hehe
     
  15. chmuri

    chmuri Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2010
    Posty:
    95
    Polubienia:
    21
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wrocław
    no to tak jak mówiłem miałeś stary dysk sata i dlatego ci śmigał

    pzdr
     
  16. serok

    serok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    60
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Sochaczew
    Czyli mam rozumiec ze musze kupic jescze jeden dysk sata1 zeby moc postawic system na tym sata 2?? a nie moge u kumpla powiedzmy postawic systemu i do siebie przeniesc?
     
  17. czechu191

    czechu191 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Kolego jak masz nowy dysk to najpierw go formatujesz całego a dopiero później dzielisz na partycję !!! Zrób tak jak pisze i zobacz
     
  18. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
    nie nie mozna
    musiał by mieć identyczny komputer

    a może Windows 7 , na 100% żadnych problemów
     
  19. serok

    serok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    60
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Sochaczew
    windows 7 nie chodzi w gre bo komp nie pociagnie. pokombinuje jescze dzieki wszystkim
     
  20. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
  21. serok

    serok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    60
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Sochaczew
    w tym szkopul ze ja mam 512 ram . Myślicie ze warto instalowac?? napewno problemow nie bede mial jak z xp?
    moj konfiguracja to
    Sempron 3100 1800@2200 mhz
    512 ram
    gf 6600 gt
     
Wczytywanie...

Poleć forum