1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Internet - Router + xbox + PC

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez kraju19, Grudzień 16, 2010.

  1. kraju19

    kraju19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Opole
    Witam.
    Chciałbym się dowiedzieć jak podzielić internet na połowę, routerem. Mam internet z UPC 25mb/s i router netgear'a.
    Jak internet jest podłączony do PC to wszystko ładnie działa ale jak włączony jest PC i Xbox to xbox nie wyszukuje internetu lub strasznie wolno działa.
    Nie wiem czy to jest ważne ale na xboxie mam inne ip i na PC inne.
    Istnieje jakiś program do podzielania internetu czy coś? Z góry dzięki za pomoc.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Rudzi0

    Rudzi0 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 13, 2010
    Posty:
    35
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Pasek
  4. kraju19

    kraju19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Opole
    Mam taką opcje. I co mam tam zrobić?

    [​IMG]
     
  5. kraju19

    kraju19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Opole
    Mam jeszcze menu, przeglądnąłem google i pisało że musze do routera zapisać adres MAC konsoli tylko nie wiem gdzie.
    Dorzucę Wam jeszcze zdjęcie menu.

    [​IMG]
     
  6. dmoroz89

    dmoroz89 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2010
    Posty:
    82
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Olsztyn, Poland
    Podaj dokladny model rutera jaki to jest. W ruterze musisz znalezc opcje DHCP Clients List albo cos takiego , wtedy tamustawiasz adresy mac i ip, tzn przypisujesz je na sztywno do urzadzen. Najlepiej by bylo jakbys podal model rutera moze jest gdzies jakis symulator systemu tak jak jest to w przypadku d linkow i edimaxow :)
     
  7. kraju19

    kraju19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Opole
  8. kraju19

    kraju19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Opole
  9. kraju19

    kraju19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Opole
  10. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Rowno nie podzielisz lacza za pomoca tego qos, podzielisz jedynie na priorytety, po rowno jedynie na zaawansowanym routerze lub routerze z linuxem, mac nie musisz wpisywac chyba ze chcesz miec stale wew. ip ale do xboxa nie jest to jakos specjalnie wymagane gdy dziala ci upnp
     
  11. miczu71

    miczu71 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2010
    Posty:
    132
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Na moje oko nic nie powinieneś robić.
    U brata w domu (net UPC + router netgear) laptopy są na wifi a xbox jest na kablu, wszystko śmiga ok bez dodatkowej konfiguracji.
    U mnie w domu (net Vectra + router netgear) laptop jest na wifi, komp stacjonarny i xbox na kablu, również wszystko działa bez żadnej dodatkowej konfiguracji.

    Ustaw w routerze wszystko na auto (jak coś to go zresetuj, w UPC działa na automatycznej konfiguracji), router podłącz do modemu, a kompa i xboxa do routera. Możliwe że będziesz musiał odłączyć na chwilę modem od prądu, aby załapał adres mac routera (czasem trzeba tak zrobić, sprawdzone).

    Po tym wszystkim odpalasz automatyczną konfiguracje netu na xboxie.

    edit: jak już będzie działało możesz zarezerwować adresy IP dla xboxa i kompa w LAN IP SETUP w menu routera
     
  12. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Tak tylko jak wlaczy pobieranie na jednym kompie to xboxa bedzie mial bardzo male transfery gdy nie bedzie wlaczony qos
     
  13. darekdarodragon

    darekdarodragon Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 13, 2010
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    mam pytanie, czy można za pomocą kabla LAN połączyć się z internetem na xboxie ?
     
  14. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    oczywiscie ze tak
     
  15. darekdarodragon

    darekdarodragon Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 13, 2010
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ja mam tak podłączonego i nie chce mi sie laczyc z internetem, a to nie musi byc kabel ethernet , bo ja mam kabel lan taki
    telefoniczny
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    kabel lan to lan, a telefoniczny to telefoniczny, kabel RJ11 - telefoniczny jest za maly i nawet go nie wlozysz do karty sieciowej i rzecz jasna nie zadziala
     
  17. darekdarodragon

    darekdarodragon Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 13, 2010
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    sa jakies przejsciówki z kabla telefonicznego na lan?
     
  18. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Oczywiscie ze nie to zupelnie inne technologie, telefoniczny rj11 ma maks 4 zyly, to zuplnie inny rodzaj kabla
    Aby kabel telefoniczny ci dal internet ADSL potrzebny jest router z modemem lub modem samodzielny plus router bez modemu
     
  19. kraju19

    kraju19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Opole
    Przywróciłem ustawienia do fabrycznych i nie działa. Ludzie proszę pomóżcie mi bo ja już tutaj od miesiąca się z tym bawię i nawet na amerykańskich forach nic nie znalazłem. Chyba tylko ja jestem taki nie normalny że mam ten problem. W ogóle w ustawieniach na xboxie mam jakis adres ip którego nie ma nigdzie w outerze pokazanego w sensie że w menu routera.

    edit: ludzie znalazłem coś i coś w tym pogrzebałem, ale co to jest i co ja tam zrobiłem.. to nie wiem

    [​IMG]
     
  20. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Jaki masz ip, bramke domyslna i maske podsieci ?

    EDIT:
    No to siec masz prawidlowo ustawiona, xbox ma przydzielone ip ale rozumiem ze nie masz neta na nim tak ?
     
  21. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No to siec masz prawidlowo ustawiona, xbox ma przydzielone ip ale rozumiem ze nie masz neta na nim tak ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum