1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Poradnik iXtremeBurnerMAX - Flash LiteON iHAS rev. B pod każdy nośnik DVD-DL.

Temat na forum 'iHAS' rozpoczęty przez Lucky Luke, Wrzesień 27, 2012.

  1. Lucky Luke

    Lucky Luke V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2010
    Posty:
    987
    Polubienia:
    125
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Wroclaw
    Witam ​


    Z racji, że na forum nie ma tutka z prawdziwego zdarzenia odnośnie wgrywanie zmodyfikowanego firmware do Ihas 124-624B postanowiłem zebrać do kupy informacje do których mam dostęp i stworzyć tutorial dla potrzebujących, których jest wiele na tym forum.

    Chcę podkreślić na wstępie że większoścji informacji znajdujących się w tym poście nie jest mojego autorstwa!

    To zaczynamy :)


    1. Flashowanie Lite On Ihas 124B-624B.

    Najlepszym poradnikiem przedstawiającym proces wgrywania Ixtreme Burner Max jest tutek na tym forum:
    X360 - poprawne nagrywanie xgd3 (modyfikacja nagrywarki) • programosy.pl (umieszczenie linku uzgodnione z SModem $Pablooo88)
    Dotyczy on tych osób, które korzystają z płyt verbatim dual layer. Wszystkich innych zapraszam do przeczytania tekstu poniżej.



    Tekst został w większej części przekopiowany z postu darmona!

    2. Przygotowanie firmware pod konkretne Media ID naszej płytki.

    Jeśli macie zamiar korzystać z innych płyt niż verbatim należy przygotować firmware pod konkretne media id płyty.

    Jak rozpoznać Media ID naszego nośnika DVD DL?
    Wkładamy czystą płytkę do napędu i uruchamiamy Imageburn i klikamy zapisz obraz na dysk.

    W prawym okienku pojawi się info :
    Physical Format Information (ADIP - L0):
    Disc ID: XXXXX-XXX-XX- to jest właśnie nasze Media ID płyty.

    Przygotowanie zmodyfikowanego firmware.
    Na początku pobieramy program Media Code Speed Edit. Link: http://www57.zippyshare.com/v/4693068/file.html
    Gdy pobraliśmy uruchamiamy go i wciskamy przycisk LOAD gdzie ładujemy plik iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final.bin, który znajduje się w paczce z fv Burner MAX. od C4. Następnie klikamy na nasze media id tak jak na screenie poniżej. Np. Platinum ma MediaID: Ritek S04-66 8x 6x 4x. Po dwukrotnym kliknięciu pojawia się okienko select media code to replace ritek, gdzie wybieramy (ISSM D001-001) 2.4x i zatwierdzamy OK. Pojawia się napis warning do you really want replace. Zatwierdzamy OK, następnie SAVE i zapisujemy spatchowany firmware pod konkretne media id np. .bin iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final_speedpatched.bin. Następnie przystępujemy do flashowania nagrywarki jak w poradniku z linku powyżej z tą różnicą, że zamiast pliku iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final.bin użyjemy zmodyfikowany FW np. iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final_speedpatched.bin

    [​IMG]


    3. Ustawienia w EEPromUtility (te ustawienia są zalecane dla tych co wgrywają zmodyfikowany fv pod konkretne media id. )

    Gdy napęd zostanie poprawnie zflashowany należy odpowiednio poustawiać opcje w programie EEProm Utility jak na screenie poniżej.
    Czyli:
    - Smart Burn (Enabled)
    - Online Hyper Tuning (Enabled)
    - Over Speed (Disabled)
    - Force Hyper Tuning (Enabled).

    [​IMG]

    4. Ustawienia w IMGBurn.
    Gwarancją sukcesu jest poprawnie ustawienie programu IMGBurn.
    -OPC włączone- zawsze niezależnie od płyty
    -Verify Against Image File włączone
    Pomimo tego co jest napisane w tutorialu z linku nagrywamy prędkością 2,4x.
    Na koniec w zakładce change book type wybieramy zakładkę Lite-On,
    Change for ustawiamy na: Drive(For DVD+R DL Media-EEPROM!)
    New setting ustawiamy: DVD-ROM i klikamy change. I potwierdzamy ok.

    WYPALAMY :)

    Tym sposobem kilkukrotnie flashowałem napęd sobie i moim znajomym. Obecnie wypalam na Omegach i wszystko idzie jak po maśle. Mam nadzieję że ten tutek się przyda. Pozdrawiam

    PS. Dziś wypalałem Fifę 13. Nagrało się bez problemu. 100 %weryfikacji. Zainstalowała się na dysk. Nie wywala błędów//Laki88


    5. Gotowe Firmware pod określone MEDIA ID płyty.
    (W przypadku, gdy linki wygasną proszę o wiadomość prywatną w celu reuploadu)
    Firmware przygotowane pod napęd IHAS 124 B

    #FV pod płyty PLATINUM DL
    MEDIA ID: MBIPG101 R12-000

    LINK:
    http://www42.zippyshare.com/v/31633907/file.html

    [​IMG]


    #FV pod płyty OMEGA
    MEDIA ID: RICOHJPN-D01-67

    LINK:
    Zippyshare.com - iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final_speedpatched.bin

    [​IMG]


    #FV pod płyty MAXELL
    MEDIA ID: RITEK-S04-066
    FV przygotowane przez: the_mask

    LINK:
    Zippyshare.com - iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final_MAXELL.zip

    [​IMG]


    #FV pod płyty ESPERANZA DL
    MEDIA ID: RICOHJPN-D01-67

    LINK:
    Zippyshare.com - iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final_speedpatched.bin

    [​IMG]


    Firmware przygotowane pod napęd IHAS 524 B

    #FV pod płyty PLATINUM DL
    MEDIA ID: RITEK-S04-66

    LINK:
    http://www37.zippyshare.com/v/56554490/file.html


    [​IMG]


    #FV pod płyty ESPERANZA DL
    MEDIA ID: RICOHJPN-D01-67

    LINK:
    http://www30.zippyshare.com/v/42825960/file.html

    [​IMG]
     
    16 użytkowników lubi ten post.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. ViktorX

    ViktorX Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 18, 2010
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nie wiem czemu zostałem odesłany do tego tematu. W każdym razie właśnie z tego tutka, którego podałeś w linku korzystałem i wyskoczył mi taki kwiatek jaki opisałem wcześniej.

    Czy to oznacza, że mam nie aktualizować tego firmware? Skoro według tego:

    [​IMG]

    Powinienem mieć "AL0Q to AL0S", a ja mam "AL0S to AL0S" to nie chcę ryzykować spieprzeniem czegoś, więc co w takim układzie mam zrobić? Korzystam z verbatimek z resztą więc nie wiem czemu zostałem pokierowany do tego tematu, ale nieważne.
     
  4. michasL

    michasL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 25, 2012
    Posty:
    28
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Warszawa
    1 osoba to lubi.
  5. ViktorX

    ViktorX Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 18, 2010
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ten screen jest z własnie tego poradnika. U mnie jest okienko takie:

    [​IMG]
     
  6. michasL

    michasL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 25, 2012
    Posty:
    28
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Warszawa
  7. Xavery

    Xavery Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 20, 2012
    Posty:
    3
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Poznań
    Na YouTube trafiłem tutka który pokazywał taki przypadek (nie mam tego linka ale pewnie do znalezienia). Zrobiłem jak pokazano czyli pomimo pytania w następnym kroku że masz najbardziej aktualny
    klikasz update i robisz wszystko dalej jak w poradniku - to jedyne odstępstwo od oficjalnej procedury.
    Przerobiłem tak dwa dni temu iHASA 124 B i nagrywa bez problemów a xbox360 czyta bez zahamowań.
    Nie wiem czy gdyby nie aktualizować to by coś się stało ale w kontekście tego co napisałem nie ma to znaczenia.
     
  8. ViktorX

    ViktorX Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 18, 2010
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No właśnie! Czyli to co na poradniku, a ja mam problem, bo u mnie to wygląda jakby firmware już był zaktualizowany. Więc jakimś cudem może jest dlatego chciałbym, żeby ktoś mi powiedział czy w takim układzie mogę spróbować nagrać płytę (czy nic się nie stanie?) czy może pominąć punkt aktualizacji firmware i robić dalej według tutka?

    EDIT: Mój post nawiązywał do @michasL

    @Xavery

    Czyli po prostu zignorować ten "AL0S to AL0S" i klikać update? Jeśli tak mówisz to spróbuję, ale był gdzies na forum przypadek gdzie koleś tak zrobił i później pisał, że mu nie chcą się gry nagrywać. Najwyraźniej coś źle zrobił, bo rozumiem, że ty miałeś taki sam przypadek jak mój?
     
  9. Xavery

    Xavery Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 20, 2012
    Posty:
    3
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Poznań
    Dokładnie tak zrobiłem. Mimo wszystko update, później jeszcze raz Tak bo jest komunikat ze już masz wgrany najnowszy i jedziesz dalej jak w tutku.
    Wziąłem to na logikę: jeśli wszyscy aktualizują softem z tej paczki i im działa to mi też musi (i działa bo nagrywam). A jeśli nawet nadgrasz "nowy" na "nowy" to co z tego.
    A poza tym nie wiem czy ten z paczki to tylko jest "nowy" czy specjalnie spreparowany pod tego rodzaju działania. Zawsze możesz spróbować zostawić ten z napędu i poeksperymentować
    ale jakby coś poszło nie tak to szkoda pyt.
     
    1 osoba to lubi.
  10. grzegorzk16

    grzegorzk16 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2009
    Posty:
    73
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    ja tak nagrywam na omegach, gra dziala ale nie da sie zainstalowac, wywala przy 50% i to jak mam wyłączone OPC natomiast przy włączonym OPC gra nie dziala
     
  11. Lucky Luke

    Lucky Luke V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2010
    Posty:
    987
    Polubienia:
    125
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Wroclaw
    Coś robisz źle. Ja flashowałem napęd zgodnie z tym co napisałem i wszystko śmiga jak należy.
     
  12. __FRIX__

    __FRIX__ Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 11, 2011
    Posty:
    94
    Polubienia:
    36
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Frydek, Katowice, Poland
    Ja skorzystałem z tego poniżej:
    Ixtreme POD OMEGI [D01-067]: (Link od majster 323)
    https://www.box.com/s/c4f2e9101797213fc6e1
    Ustawienia IMGBurna:
    1. Smart Burn - ON
    2. Force Hyper Tuning - ON
    3. Over Speed Writing - OFF
    4. Online Hyper Tuning - ON
    5. OPC - OFF
    Prędkość x2,4
     
    2 użytkowników lubi ten post.
  13. katido

    katido Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2011
    Posty:
    91
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Pabianice
    witajcie czy ktos probowal juz nagrywac ihasem plytki esperanza bo ja zmodyfikowalem burnera pod te plytki ale caly czas sa jakies jaja albo plyta nieobslugiwalna innym razem nie zamyka sciezki jesli ktos moze pomoc to bylbym wdzieczny??!!!
     
  14. grzegorz1652

    grzegorz1652 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    167
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    jakie ustawienia mam dac pod maxwelle?
     
  15. BoldfacedTony

    BoldfacedTony Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Polska
    Otóż ja jestem osobą która wypalała na Esperanza'ch, wypalałem według powyższego poradnika pędkością 2,4x na płytach 8x. Wyszło mi dopiero za drugim razem, gdyż za pierwszym jakoś zresetowały mi się ustawienia EEPROM! i wywaliło na środku veryfikacji a gdy wypalałem po raz drugi to pocisło bez żadnych problemów i po zainstalowaniu na dysku gra hulała aż miło. Zaraz spróbuje trzeci raz nagrać (tym razem inną grę) i zdam sprawozdanie z akcji. Ku chwale Xbox'a!

    2H later# Gra się ładnie nagrała przeszła veryfikacje i działa po zainstalowaniu na dysk tak więc problem MOŻE leżeć po stronie twoich ustawień kadito.
     
  16. penki

    penki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 10, 2009
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Polska
    Witam Panowie a ma ktoś może ustawienia pod Emteca ID: RICOHJAP D01-067 8x 6x 4x bo 4 płyty już w koszu :-(
     
  17. Martini26

    Martini26 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 8, 2012
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Bytom
    A ja mam pytanko czy tak wypalane gry trzeba instalowac na dysku konsoli? Mam zamiar zakupic narazie slima 4GB z LT 3.0 (pozniej dokupie dysk do niego). Czy mozna bedzie na konsoli grac bez problemu w gry tak wypalone z plytki?
     
  18. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    Wystarczyło przeczytać kilka postów wyżej ....
    To samo Media-ID co w esperanzach..
     
  19. xannder76

    xannder76 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    robilem ytak jak napisane ale przy save mi wyskakuje jakis komunikat mam wcisnac ok i bedzie dobrze?
     
  20. the_mask

    the_mask Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 30, 2012
    Posty:
    232
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Suwał‚ki, Poland
    Odp: [Tutorial]Ixtreme Burner Max-Flash Lite ON IHAS rew. B pod każdy nośnik DVD DL

    Jezeli kogoś interesują płyty Maxell to ID jest takie samo jak w tutorialu w pierwszym poście :)

    Wysłano z HTC EVO 3D przy użyciu SwiftKey :)
     
  21. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    tak wciśnij ok..
     
Wczytywanie...

Poleć forum