1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jak i czym podłączyć monitor oraz głośniki(stereo, 5.1) do konsoli xbox 360

Temat na forum 'TV i Audio' rozpoczęty przez offtopic, Luty 10, 2009.

  1. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Podłączenie HDMI -> DVI, HDMI -> HDMI(przejściówka z DVI)

    [​IMG]

    Głównym mankamentem tego typu podłączenia jest brak przesyłu dźwięku przez standard DVI, który trzeba przesłać przez zmodyfikowany kabel Component/Composite/VGA. Po włożeniu kabla HDMI niemożliwe jest włożenie jednego z wymienionych wcześniej kabli ponieważ złącze jest za duże i nie pasuje. Aby zlikwidować ten problem należy zmodyfikować wtyczkę.

    Będzie nam potrzebne:
    kabel HDMI -> DVI - cena nie gra roli - przesył cyfrowy,
    kabel Component (gniazdo optyczne 5.1, czerwony-biały chinch stereo)/Composite (stereo)/VGA (stereo)
    płaski śrubokręt,
    opcjonalnie taśma izolacyjna

    Aby to zrobić należy rozebrać złącze:

    [​IMG]

    Po zdjęciu zawadzającego plastiku, można wtyczkę zaizolować i wszystko powinno już pasować:

    [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    Aby podłączyć komputerowe głośniki do konsoli należy zaopatrzyć się w:

    1. Adapter mały jack na 2x Chinch
    [​IMG]

    2. Adapter RCA/Chinch - MiniJack Żeński - przy użyciu tego adapteru niepotrzebne jest Złącze żeńskie mały jack obustronne(3.)
    [​IMG]

    3. Złącze żeńskie mały jack obustronne >> WWW.CND.pl - Złącza audio - Złącze żeńskie mały jack obustronne metalowe
    [​IMG]

    Lub kupujemy adapter żeński mini jack > 2x chinch żeński (trudno dostępny)
    [​IMG]

    i podłączamy jak niżej(na przykładnie kabla composite, z resztą postępujemy analogicznie):

    [​IMG]

    Dźwięk 5.1
    Aby uzyskać dźwięk 5.1 wymagane jest podłączenie przez kabel optyczny, więc jeżeli nas sprzęt "grający" posiada taki standard to nic nie stoi nam na przeszkodzie. W innym przypadku nie uzyskamy dźwięku 5.1, jest to możliwe TYLKO przez kabel optyczny.

    Wyjście optycznie w kablu Component:
    [​IMG]

    Podłączenie A/V Cable -> VGA

    [​IMG]

    Jeżeli nie dysponujemy w konsoli złączem HDMI, a chcemy połączyć konsolę z monitorem należy kupić kabel XBOX 360 VGA HD AV >> Wyniki wyszukiwania - Aukcje internetowe Allegro
    Zalecam oryginalny kabel lub zamiennik dobry jakościowo np BIGBEN.

    Część monitorów nie ma odłączanego złącza VGA, więc w tym przypadku należy dokupić "Adapter VGA Żeńsko Żeński"
    [​IMG]

    Lub wg potrzeby "Adapter VGA Męsko Męski"
    [​IMG]

    Dźwięk podłączamy tak jak w przypadku HDMI -> DVI.


    Jeżeli mamy tylko jedno wejście VGA w monitorze, a nie chcemy żonglować ciągle kablami można kupić Przełącznik sygnału VGA/SVGA 2/1. Dostępne są na Allegro >> Wyniki wyszukiwania - Aukcje internetowe Allegro

    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. socha117

    socha117 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2009
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a jak takim kablem Kabel VGA HQL - BigBen podlacze do monitora a tymi 2 chinczami po przejsciowce podlacze do monitora ( 2 chincze wlozone do przejsciowki i mini jack do glosnikow zwyklycj nie 5.1) bedzie działalo?
     
  4. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Będzie działało.
     
  5. Zangetsu

    Zangetsu Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  6. WiLkU

    WiLkU Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2008
    Posty:
    104
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
  7. MiQ

    MiQ Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 9, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    A głowy nie możesz użyć co widzisz na innym foto w tym miejscu?...........optical out.
     
  8. WiLkU

    WiLkU Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2008
    Posty:
    104
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Aaaaaaa cos źle zauwazyłem , chodziło mi o podłaczenie zwykłych głosników - ten czarny kabel tam nie jest potrzebny . Uzywa sie go tylko jak chce sie miec 5,1 tak? A do zwykłych głosników z 1 jackiem zwykły kabel co w zestawie arcade jest "rozbieramy"?
     
  9. MiQ

    MiQ Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 9, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Tak, dokładnie tak jak napisałeś.
     
  10. WiLkU

    WiLkU Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2008
    Posty:
    104
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
  11. martini

    martini Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gniezno
    Mam podobny monitor-W2252TQ i mam 2 wyjścia.Dsub i DVI
     
  12. AizeNSL

    AizeNSL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 13, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    SzczeciN
    A jak z utrata sygnalu? Ma to miejsce w takich urzadzeniach? bedzie to jakos odczuwalne? Pytam bo nie mialem nigdy z tym stycznosci a chyba trzeba bedzie zakupic bo od wczoraj zmieniam kable ;F


    Albo inaczej , zamawial juz ktos cos z tych rzeczy z allegro? Poleccie to tez to zamowie ;)
     
  13. dalton

    dalton Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ja nigdy nie uświadczyłem utraty sygnału. Podłączonego mam xklocka do monitorka przez hdmi-dvi tak jak opisane wyżej, a dźwięk mam z nieoryginalnego chincha do x'a z allegro za 17 zł ;) - ten plus, że nie musisz w ten sposób niszczyć sobie oryginalnego kabla, a (co mnie dodatkowo zaskoczyło) podróbka była o wiele niższa i pozwalała na równoczesne wsadzenie kable hdmi i chinch'a.

    Zarówno obraz jak i dźwięk idealny :)
     
  14. bomax2

    bomax2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 22, 2009
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam pytanie czy jak kupie taki kabel HDMI-DVI to czy obraz bedzie taki sam jak na tv hd ready 720p ?
     
  15. Benson

    Benson Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Żeby nie robić OT w temacie o kablu VGA... Dowiedziałem się, że jeśli podłączę 2 czincze z kabla VGA do line in w karcie dźwiękowej, a głośniki z wieży mam do kompa puszczone przez line out to będę miał dźwięk z Xboxa przez te głośniki, ale wymaga to tego, żeby komp był włączony podczas grania na Xboxie. A jeśli zrobiłbym takie połączenie (wydaje mi się, że to to samo co w samouczku na poprzedniej stronie, ale wolę się upewnić): czincze z kabla VGA + Adapter mały jack na 2x Chinch + Złącze żeńskie mały jack obustronne + kabel z głośników z wieży (mały jack) = będzie działało ? :) Wiem, że musiałbym przełączać głośniki z wieży za każdym razem, ale wolę to, niż wydać "na już" z 200zł na głośniki.
     
  16. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Jeżeli chodzi ci o obraz na monitorze, to będzie on wyświetlany w takij rozdzielczości, ale na TV wygląda to dużo lepiej niż na monitorze :). Przekątna robi swoje :]

    Będzie git.
     
  17. skills19

    skills19 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 10, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Chciałem kupic kabel DVI ale na aukcji na allegro bylo napisane "przewód działa w "jedną stronę" tj. przesyła sygnał od złącza DVI do HDMI (np. podłączenie komputera do telewizora)". Na niektorych aukcjach pisze ze dziala w dwoch kierunkach a na niektorych nic nie pisze na ten temat.. Od czego to zalezy?
     
  18. MiQ

    MiQ Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 9, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Szczerze mówiąc to pierwsze słyszę taką teologie;) być może jestem trochę do tyłu z nowinkami.
     
  19. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Zależy to od wiedzy sprzedających, kupuj kabel, który ci pasuje, będzie działać. :)
     
  20. igorro

    igorro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    1025
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    czy jesli glosniki posiadaja cos takiego Matrix Surround Sound ale nie posiadają wejścia optycznego to uzyskam prawdziwy dźwięk 5.1?


    I czy wejście optyczne to to samo co cyfrowe?
     
  21. Shinnoq

    Shinnoq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Rybnik
    Nie uzyskasz "prawdziwego" 5.1 a jego imitację w postaci wlaśnie matrix sorround. Optyczne = cyfrowe.
     
Wczytywanie...

Poleć forum