1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jak najlepiej ustawić tv z LG pod Xboxa ?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Famous, Wrzesień 14, 2015.

  1. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    844
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    Witam, zawsze Ustawiam tv według moich zapisanych ustawień, dziś się pobawilem i tu pytanie do ludzi mających tv z LG, w ustawieniach jest opcja "oszczędzanie energii" mam tam zaznaczone wyłączone ale w nawiasie jest ze użytkownika a ja chcę to całkiem włączyć.. drugie pytanie gdy wybieram tryb obrazu to oczywiście coś przy nim grzebie i obecnie mam ustawione na "gra" ale fabryczne ustawienia z tego trybu mam zmienione na swoje. Interesuje mnie czy jak dam tryb standardowy i ustawie wszystkie suwaki tak samo to czy będzie jakaś różnica ponieważ na pilocie mam jeszcze przycisk "AV MODE" i po jego kliknięciu mogę wybrać "gra" "kino" i "wyłączony" nie wiem jak to ustawić czy ma to jakis wpływ na input laga ?

    Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Sae

    Sae Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 22, 2014
    Posty:
    224
    Polubienia:
    70
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Z xone używam samsunga46, ale w 2 pokoju mam lg40. Poszukaj czegoś takiego jak tryb gry. W tym trybie jest najmniejszy input lag. Później na xone odpal kalibracje HDTV i baw się suwakami telewizora zgodnie z tym co pisze podczas kalibracji. Możesz zrobić odchył w ustawieniach jasności bo jeden woli jaśniej a drugi ciemniej.
     
  4. sweeterek

    sweeterek Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2011
    Posty:
    2073
    Polubienia:
    175
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Wrocław
    Ja mam ustawione tryb gra bo jest najmniejszy input lag i do tego oszczędzanie energii minimalne.
    LG 47 seria s 615 chyba

    Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
     
  5. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    844
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    Ja tak właśnie mam ale cały czas denerwuje mnie tzw. "DIMMING" nie wiem jak to ujstwo wyłączyć.. jak jest np. jakaś ciemna scena to nagle podświetlenie zmniejsza się i gówno widać ;\ oszczędzenie energii mam na "wył (użytkownika)" tyle że ja nic nie ustawiałem w poborze prądu
     
  6. sweeterek

    sweeterek Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2011
    Posty:
    2073
    Polubienia:
    175
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Wrocław
    Inteligentny sensor wyłącz. Tez mnie to wnerwialo włączyłem sensor i gole ustawienie

    Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
     
  7. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    844
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    ale gdzie to znajdę ?
     
  8. sweeterek

    sweeterek Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2011
    Posty:
    2073
    Polubienia:
    175
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Wrocław
    Zaraz zrobię ci foto tv to sobie oblukasz jak ja mam :)

    Ja mam ustawione tak i nic mi się już nie ściemnia.. Przedtem się tak robiło ale teraz już nie[​IMG]
    Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
     
    Ostatnia edycja: Wrzesień 15, 2015
    Sae lubi to.
  9. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    844
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    jaki model ?
     
  10. sweeterek

    sweeterek Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2011
    Posty:
    2073
    Polubienia:
    175
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Wrocław
    615s47

    Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
     
  11. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    844
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    ok Twój sposób rozwiązał ten problem :) dzięki
     
  12. sweeterek

    sweeterek Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2011
    Posty:
    2073
    Polubienia:
    175
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Wrocław
    No widzisz :) Cieszę się że mogłem pomóc:)

    Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
     
    Famous lubi to.
  13. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Jesli LG to tylko i wylacznie tryb GRA - dokladniej pilotem AV mode i wybrać tryb GRA
     
  14. sweeterek

    sweeterek Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2011
    Posty:
    2073
    Polubienia:
    175
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Wrocław
    Też.
    Nazywa się to oznaczenie wejścia
    A jaki macie rodzaj wyświetlania?
    16:9 czy inny

    Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
     
  15. dragen

    dragen Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2013
    Posty:
    61
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    A ja mam pytanie, jak ustawiacie w konsoli opcje obrazu? kolor ilu bitowy? 24? 30 czy 36? jakie są różnice? kolor RGB? czy standard?

    i niżej do zaznaczenia ile Hz, 50? 24? też jakie to ma znaczenie?
     
  16. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    RGB – jeden z modeli przestrzeni barw, opisywanej współrzędnymi RGB. Jego nazwa powstała ze złożenia pierwszych liter angielskich nazw barw: Rred (czerwonej), Ggreen (zielonej) i Bblue (niebieskiej), z których model ten się składa. Jest to model wynikający z właściwości odbiorczych ludzkiego oka, w którym wrażenie widzenia dowolnej barwy można wywołać przez zmieszanie w ustalonych proporcjach trzech wiązek światła o barwie czerwonej, zielonej i niebieskiej[1] (zob. promieniowanie elektromagnetyczne).

    Model RGB miał pierwotnie zastosowanie do techniki analogowej, obecnie ma również do cyfrowej. Jest szeroko wykorzystywany w urządzeniach analizujących obraz (np. aparaty cyfrowe, skanery) oraz w urządzeniach wyświetlających obraz[3] (np. telewizory, monitory komputerowe).

    Zapis koloru jako RGB często stosuje się w informatyce (np. palety barw w plikach graficznych, w plikach html). Najczęściej stosowany jest 24-bitowy zapis kolorów (po 8 bitów na każdą z barw składowych), w którym każda z barw jest zapisana przy pomocy składowych, które przyjmują wartość z zakresu 0-255. W modelu RGB wartość 0 wszystkich składowych daje kolor czarny, natomiast 255 – kolor biały. W rzadszych przypadkach stosuje się model, w którym przypada po 12 lub 16 bitów na każdą ze składowych, co daje dużo większe możliwości przy manipulowaniu kolorem.

    Podsumowując ja u siebie mam zaznaczone 24 bity na piksel i jest gitara, całość mam podpięte do tv LG 3Djezeli masz monitor dajesz RGB a jeżeli TV to standardowo
    Częstotliwość dałem 50 hz jest to częstotliwość odświeżania obrazu ale im wyższa tym lepsza, nie mylić z ilością FPS, 50 hz nie oznacza 50 FPS
     
    dragen lubi to.
  17. dragen

    dragen Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2013
    Posty:
    61
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Jak mam ekran 4K.obraz jest bardzo ładny. Upscalling działa zadziwiająco dobrze nawet pod 900p.
    Zdziwiłem się, bo ładniej wyświetla kolory niż ps4, jest większa głębia koloru, dźwięk to samo po optyku jest lepszy. Spróbuję się tym pobawić z rgb i Hz, ciekawe czy jak dam więcej bitów to coś będzie widać.
    Swoją drogą denerwuje mnie to że można z TV wyciągnąć więcej, ale kalibracja nie jest tania :/ tylko człowiek ma dylematy.
    Może ktoś ma Samsunga lub inny tv? i mniej więcej ma jakieś ustawienia +- obrazu? Ile ostrości, podświetlenia? Koloru, lub kontrastu, i czy wyłączacie wszystkie poprawiacze obrazu? Jest tego pełno.
     
  18. Dzioba92

    Dzioba92 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2011
    Posty:
    104
    Polubienia:
    19
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Tez posiadam LG, a konkretnie model 50LF652V i mam znajomego, który zajmuje się kalibracją telewizorów.

    Po pierwsze i najważniejsze w opcjach wejścia ustawiamy konsole jako wejście PC. Daje to najmniejszy możliwy input lag, wyłącza wszelkie niepotrzebne opcje obrazu oraz idealnie odwzorowuje wielkość ekranu.

    To jest ustawienie najważniejsze, a następnie przechodzimy do trybu obrazu, która jest rzeczą mniej ważną, lecz najlepiej ustawić mimo wszystko tryb Gry lub ewentualnie Standardowe.

    Większość opcji przy wybraniu PC jest wyłączona, większość wartości takie jak ostrość podświetlenie dopasowujemy pod siebie ponieważ nie mają one wpływu na jakość rozgrywki. Zatrzymać można się jedynie nad Czernią HDMI. Najlepiej wybrać opcję PC RGB w opcjach konsoli, a w telewizorze ciemność HDMI dać na normalną i sprawdzić czy telewizor obsługuje pełną wartość RGB. Najlepiej sprawdzić do w konfiguracji HDTV dostępnej z konsoli i sprawdzić czy przy maksymalnej jasności obrazu widać "oko" podczas konfiguracji. Jeśli nie i ja również jestem w takim przypadku - włączamy opcję Ograniczone RGB w konsoli oraz niską ciemność HDMI w telewizorze a następnie przechodzimy znowu do konfiguracji HDTV w konsoli i dostosowujemy go według potrzeb :)


    dragen - ustaw w miarę możliwości tryb PC to spowoduje zablokowanie większości poprawiaczy obrazu. Podczas gry na konsoli oraz przy używaniu PC najlepiej wyłączyć ich jak najwięcej ponieważ to one powodują większy input lag
     
    fajfik lubi to.
  19. dragen

    dragen Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2013
    Posty:
    61
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Ok. Ale to jest potrzebne przy graniu online. Przy normalnej grze nie jest to wyczuwalne. U mnie zmiana na PC powoduje totalne rozjechanie koloru , ostrości, itd. Wygląda to słabo. Nawet jak bawię się suwakami nic to nie daje.
    Obraz jest wyblakły... Trzeba się zastanowić czy warto

    Co do ustawień chodziło mi o zwykłe wartości, ale to trzeba indywidualnie dopasować metodą prób i błędów.
     
  20. Dzioba92

    Dzioba92 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2011
    Posty:
    104
    Polubienia:
    19
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Dziwna sprawa bo na moim LG kolory są super. Wcześniej miałem Sharpa i również takich problemów nie miałem. Wybór PC nie powinien zmieniać kolorów, a jedynie wyłączać zbędne opcje obrazu takie jak Motion Blur, Judder, aktywny kontrast czy inne poprawiacze, które tak na prawdę czynią obraz sztucznym lub wywołują smużenie na ekranie.

    Jeśli obraz jest wyblakły to proponuje pobawić się ustawieniami: kolor, gamma oraz odcień.

    Co do ustawień to tak jak napisałeś trzeba dopasować to indywidualnie, ale polecam posłużyć się wbudowanym kalibratorem obrazu - "Kalibruj telewizor HD" jest dosyć dobrym i prostym narzedziem
     
  21. dragen

    dragen Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2013
    Posty:
    61
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Chodzi Tobie o ten w XO?
    Właśnie w Samsungu jest to dziwnie zrobione.. Zmieniam na tryb game lub pc i nagle czar pryska.. Niby input się zmienia ale reszta jest słaba. Człowiek się przyzwyczaił do pewnego standardu a tutaj nawet suwaki za wiele nie dadzą..
    Przerabialem temat.. To właśnie słaby punkt UHD.. Input do online był mega słaby. Potem wymyślili tryb PC, bo game też nie zmieniało zbyt dużo
    Niby w wersji tv z 2015 zmienili to ale sorry aż takim maniakiem nie jestem żeby iść za duchem czasu w kwestii tv..
    Poza tym tv nie tylko służy do konsoli.

    Sprawdzę to, ale i tak nie mam miernika input żeby mieć jakiś wyznacznik , bo w moim przypadku ma to znaczenie tylko w grach po sieci, zwłaszcza strzelankach

    Reszta gier chodzi ładnie na tym co teraz ustawiłem

    LG to inny typ firmy i inne podejście niż szajsung. To chyba jedyna teraz firma która jest 100% konkurencją do Samsunga, może jeszcze sony ale w półce HI End

    Na YT czasami są tutki kalibracji ludzi którzy mieli ją zanówioną odpłatnie i się dzielą ustawieniami, spytaj kolegi czy ma jakieś ustawienia do uhd Samsunga :) albo ile kosztuje u niego kalibracja.
     
Wczytywanie...

Poleć forum