1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jak podlaczyc boxa do netu przez lapka

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez ktoszczak, Luty 24, 2010.

  1. ktoszczak

    ktoszczak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 15, 2010
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdańsk
    Witam, może zadam głupie pytanie, ale zadam.

    Mam laptopa + internet z sieci osiedlowej (Kabel wychodzi mi ze "ściany" i idzie do wejścia karty sieciowej, niema żadnych modemów czy routerów).

    Chciałbym podłączyć net do boxa, ale mam 1 wejście w lapku na kabel od internetu. Mam kabel ethernet od mojego xboxa elite. Jak połacze xboxa z laptopem kablem ethernet to nie będę mógł podłączyć internetu do laptopa...nie wiem co zrobić.

    Pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. ciajus

    ciajus Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    151
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław
    Zostaje Ci tylko zakup routera jeśli chcesz mieć internet równocześnie i w laptopie i w konsoli..
     
  4. ktoszczak

    ktoszczak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 15, 2010
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdańsk
    Czyli nie ma innej opcji?? Tylko przez router?
     
  5. ciajus

    ciajus Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    151
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław
    A jak to sobie wyobrażasz? Przetniesz kabel na 2 części, pół włożysz do X a pół do laptopa?? Musi być coś co ten sygnał rozdzieli czyli router więc albo zostaje Ci kupno, albo będziesz miał neta tylko w konsoli albo tylko w laptopie.
     
  6. Tomassini

    Tomassini Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 30, 2009
    Posty:
    44
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Warszawa
  7. ciajus

    ciajus Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    151
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław
    Tylko że jak kiedyś zmieni dostawcę internetu na jakiegoś innego gdzie np. wymagane jest logowanie PPPoE to już ten switch będzie mógł sobie o kant d*** rozbić. Najtańszy router wi-fi kosztuje 50zł, czyli nie dużo więcej niż ten switch, a jest dużo bardziej funkcjonalny i nie będzie sie musiał w przyszłości bawić w jakieś konfiguracje. Dodatkowo jeśli jego laptop ma wbudowane wi-fi to przynajmniej w całym domu będzie mógł korzystać z neta bez kabli.. więc uzasadnij dlaczego switch miałby być lepszy? Dlatego że jest 20zł taniej? :) Więc też świadomie poleciłem mu kupić router (np. taki http://allegro.pl/item933122767_tp_link_router_wifi_dsl_tl_wr340g_upc_aster_wi_fi.html )
     
  8. mck82

    mck82 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2008
    Posty:
    181
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    ....Tu i teraz....
  9. Grzechu Oo

    Grzechu Oo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 14, 2010
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Żywiec
  10. ktoszczak

    ktoszczak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 15, 2010
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdańsk
    Czyli kupić tą zewnętrzna kartę sieciową, podłączyć ją pod lapka ustawić pod nią internet, a pod wejście fabryczne karty sieciowej z laptopa podłączyć przez ethernet xboxa??
     
  11. ALMI

    ALMI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    57
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A jak mam tak: z routera idzie mi net do laptopa a router jest zbyt daleko żeby Xboxa podłączyć. Mam w laptopie we/wy Ethernet i kabel ethernet ale jak podłączam laptop z xem to mi rozłącza neta na laptopie. Czy moge Mieć neta w Xie w następujący sposób:
    Router>Laptop>kabel ethernet do xa>X360??????
     
  12. jerro

    jerro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2009
    Posty:
    140
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    tak , jeżeli masz 2 karty w laptopie-zmień MAC w konsoli na taki sam jak laptopa.

    A co do tematu głównego-nie ma sensu ładować się w te karty na usb- więcej będzie z tym problemu niż to warte , musisz mieć też cały czas właczony laptop-marna oszczędność- lepiej dołożyć te 30-40zł na ruter- to najlepsze rozwiązanie, chyba że zastosować inne-najprostsze i najtańsze- przełączać kabelek ręcznie raz do latopa , raz do konsoli w zależności od potrzeb
     
  13. ALMI

    ALMI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    57
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    jakie 2 karty? o co chodzi?
     
  14. ciajus

    ciajus Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    151
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław
    ALMI, kolega wyżej odpowiadał na główny wątek tego tematu..
     
  15. ALMI

    ALMI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    57
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Odpowiadał też mi ta pierwsza linijka!!!
    Odpowie ktoś na moje pytanie te pierwsze.
     
  16. czechu191

    czechu191 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Mógłbyś mieć tak jak pisałeś z tym że z routera do lapka idzie bezprzewodowo w lapku udostępniasz połączenie bezprzewodowe dla karty sieciowej w ethernet i dajesz kablem do xboxa . Według mnie szkoda zachodu z tym i lepiej kupić dłuższy kabel ethernet a wcale dużo on nie kosztuję , a jak się znasz i masz sprzęt to wystaczy sam kabel końcowki kupujesz i zarabiasz nimi kabel z dwóch stron
     
  17. ktoszczak

    ktoszczak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 15, 2010
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdańsk
    Temat moze stary ale podbije go.
    Kupiłem to : KARTA SIECIOWA NA USB ETHERNET / GRATIS RJ45 (920064548) - Aukcje internetowe Allegro

    Podłączyłem pod usb zainstalowałem, zkonfigurowałem i teraz pytanie. Podłączyłem internet do tej nowej karty i nie działa mi net...Wie ktoś jak teraz popodłączać wszystko żeby działało??

    Pozdrawiam.
     
Wczytywanie...

Poleć forum