1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jak podłączyć głosniki creative 5.1 pod Xbox'a 360

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Ukaefik, Czerwiec 26, 2014.

  1. Ukaefik

    Ukaefik Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2014
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, chciałbym na początku przeprosić że piszę tutaj ale w TV i Audio nie mogę ;/
    Posiadam:
    Monitor samsung ls24c300hs/en
    Głośniki creative t6160
    Kartę dźwiękową Sound Blaster THX tru studio Pro
    Xbox 360

    Xbox'a do monitora mam podłączony przez HDMI lecz w monitorku nie mam głośników.
    Czytałem na forum żeby ten 2 kabel podłączyć pod xbox'a, kupić przejściówkę z czincz na jack'a i pod głosniki (tak w skrócie)
    Więc podłączyłem tą przejściówkę pod karte dźwiękową na linie Line In (niebieskie gniazdo z boku), lecz to mi nie działa.
    Doczytałem przed chwilą że nie da się dźwięku rozdzielić w xboxie na 2 linie (2 kable) tak jak w przypadku PS.
    Więc teraz moje pytanie czy da się to jakoś zrobić czy trzeba kupić przejściówkę z HDMI na D-sub (do monitora) czy kupić inny kabel bo przejściówka nic nie da.
    Na koniec chciałbym napisać że teraz podłączenie wygląda tak:
    Głosniki>Subwoofer>Karta dźwiękowa>Komputer
    Kartę dźwiękową mam podłączoną do komputera przez USB, gdy podłącze USB pod konsole to dostaje "laga"

    @Edit:
    USB już wiem czemu laga ma :) także tego już nie liczymy
    Poszukałem na necie i pisze żeby kupić jakiś adapter http://allegro.pl/oryginalny-kabel-audio-adapter-xbox-360-microsoft-i4338972919.html + do tego kupić kabel optyczny żeby dźwięk był w formacie 5.1 więc jedna sprawa była by z głowy. Lecz teraz czy by mi to chodziło jeżeli miałbym też HDMI podłączone xbox>monitor ponieważ jak już pisałem wyżej "nie da się dźwięku rozdzielić w xboxie na 2 linie (2 kable) tak jak w przypadku PS."

    PROSZĘ O POMOC

    Mam nadzieje że wszystko napisałem zrozumiale.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Ukaefik

    Ukaefik Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2014
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  4. atariauke

    atariauke Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Optyka do tych Creative'ów nie podłączysz.
    Proponuje, podłączyć do monitora przez HDMI, do głośników przez przejściówki jack <-> chinch, a wcześniej do kabla TV, z którego zdejmujesz obudowę. Trochę ciężko Cię zrozumieć, chcesz to załącze zdjęcia jak ja to mam zrobione w phacie (hdmi + audio z kabla componentowego) i jakieś rysunki poglądowe ;)
     
  5. Ukaefik

    Ukaefik Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2014
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czyli po prostu kupić takie coś? http://obrazki.elektroda.net/97_1212485952.jpg
    Mam jeszcze takie pytanie ponieważ gdzieś przeczytałem że xBox nie rozdziela dźwięku na 2 kable (na HDMI i na A/V), albo wszystko idzie jednym kablem albo drugim, więc moje pytanie brzmi czy działało by to? gdybym miał HDMI pod monitor podłączone a ten kabel TV pod głosniki.
    Mam nadzieje że teraz zrozumiale napisałem :D
     
  6. art_1000

    art_1000 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 7, 2011
    Posty:
    26
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Chełm - Lublin
    Tak będzie działać. Jedynie będziesz musiał zdjąć z wtyczki obudowę aby obie wtyczki się zmieściły czyli hdmi i av.
     
  7. art_1000

    art_1000 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 7, 2011
    Posty:
    26
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Chełm - Lublin
    Dodatkowo taką przejściówkę możesz zrobić sam jeżeli masz podstawowe pojęcie o elektronice i równie podstawowe zdolności lutownicze :). Zawsze to oszczędność kasy choć nie sprawdzałem dokładnie za ile można taką przejściówkę kupić. U wujka Google'a znajdziesz schemat takiej przejściówki w razie czego jakbyś postanowił pobawić się w zrób to sam :).

    Wracając do oby wtyczek- wypowiadam się twierdząco bo moja konsola jest przykładem gdzie tak samo zrobiłem.
     
  8. Ukaefik

    Ukaefik Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2014
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki wielkie :D szukałem na necie po sklepach czy by była taka przejściówka i jakoś jej znaleźć nie potrafię ;/
    Jeżeli chciałbym się zabrać za domową robotę to co bym musiał wiedzieć żeby tego nie zepsuć i czy jeszcze dało by się zrobić żeby dźwięk był na 5.1, ponieważ jak zrobią z tą przejściówką to będzie 2.1.
     
  9. atariauke

    atariauke Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Żebyś miał dźwięk 5.1 z Xboxa, musisz mieć DACa, żeby wyciągnął z tego TOSLINKa (cyfrówki) - nieopłacalne.
    Tutaj masz tak, jak ja to zrobiłem:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Czyli, rozebrałem wtyczkę od kabla A/V, podłączyłem razem z HDMI na wyłączonej konsoli (ew. podpinasz pod koniec HDMI, żeby nie została na componencie). Pod chinche zlutowałem przejściówkę na jacka (podpiąłem HDMI (przez DVI) i Jack do mojego starego monitora (Slim + Tuner + HTPC zajmują wszystkie HDMI w moim TV). I działa :)

    Mam przejściówkę, którą pokazałeś na zdjęciach, dodają ja do Logitech X-530 :)
    Jeśli chcesz schemat to Ci coś skrobnę, ale na tyle prosto byś zrozumiał jako nie-elektronik :)
     
  10. Ukaefik

    Ukaefik Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2014
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Atariauke czyli u mnie to by wyglądało tak:?
    Czincze od xboxa lutuje do przejściówki z jednej strony a z drugiej jack'i?
    Zbytnio mnie to nie kręci bo te jack'i idą z subwoofer'a i mam je teraz podpięte pod kartę dźwiękową która idzie do PC.
    Czy działało by to jeżeli bym zlutował Czincze pod przejściówke a na jack'i obwiązał kabelki? :D
    Jeśli mógłbyś to napisz mi na pw atariauke, może szybciej się to rozwiąże
     
  11. atariauke

    atariauke Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wątpię, czy szybciej, bo jak siedzę na xboxforum, to tylko w moim i Twoim temacie ;D
    Najlepiej na płytce uniwersalnej, lutujesz 3x takie coś:
    [​IMG]
    a z drugiej strony x1:
    [​IMG]

    Łączysz masy wszędzie, prawy kanał z chinch 3x do prawego jacka, lewy do lewego i to tyle :) Ja robiłem bez obudowy, więc nawaliłem tam sporo kleju na gorąco, cała praca zajęła mi wczoraj 15 minut :)

    Z tego co zrozumiałem, to chcesz przełączać głośniki między Xboxem a PC. To niestety bardziej zaawansowana sprawa. Musisz mieć selektor źródła. Ja za 25zł kupiłem "selektor v3 by Irek", Selektor wejść V3 - IREK na allegro, cudem ;)
    Można samemu taki zrobić, np. na przekaźnikach i liczniku binarnym... 3 godzinki z projektowaniem i masz :) Chociaż łatwiej zrobić stereo :)
     
  12. Ukaefik

    Ukaefik Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2014
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  13. atariauke

    atariauke Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No, to żaden problem, jeśli Ci wyciąganie nie przeszkadza - nie musisz mieć selektora ;)

    Wszystko możesz kupić w lispol.com, jeśli nie masz konta bankowego, to bierzesz przesyłkę pobraniową i płacisz przy odbiorze.
    Możesz też zrobić to bez płytki PCB. Wtedy do każdego Jacka prowadzisz po 30cm kabla, wychodzą Ci wtedy: 6x masa, 3x lewy kanał i 3x prawy. Połowę mas i prawy kanał bierzesz do czerwonej wtyczki, a drugą połowę i lewy kanał do białej.

    W lispolu (ja tam zazwyczaj kupuje):

    [​IMG]
    Lispol - Elementy elektroniczne 0.70zł
    [​IMG]
    Lispol - Elementy elektroniczne 3x 1.20
    [​IMG]
    Lispol - Elementy elektroniczne 1.80 zł

    Łącznie nieco ponad 5zł + przesyłka, ew. odbiór u nich w firmie :)


    Schemacik, który zrozumiesz, jako początkujący, umiesz się posługiwać lutownicą, tak btw.?

    [​IMG]
    . :D
     
  14. Ukaefik

    Ukaefik Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2014
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kurcze z lutownicą może być problem ;/ nigdy nie lutowałem ;c
    Nie no :D nawet 5-latek potrafi się tym obsługiwać.
    Wielkie dzięki za pomoc, mam nadzieje że to będzie działać, jak nie to się powieszę na tych jack'ach
    Wyciąganie mi nie przeszkadza bo i tak HDMI przełączam pomiędzy PC/Xbox :D
     
  15. atariauke

    atariauke Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mógłbym Ci to zrobić i sprzedać po kosztach podzespołów .
     
  16. Ukaefik

    Ukaefik Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2014
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Rozumiem że Ty byś płacił za przesyłkę :D
     
  17. atariauke

    atariauke Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    D:
    Nieee, niedawno dostałem zamówienie z lispolu z uC i innymi pierdołami, więc do połowy wakacji nic nie potrzebuje :p
    Pomyślę jeszcze jak to będzie z tym złożeniem ;P
     
  18. Ukaefik

    Ukaefik Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2014
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nie no, proste to jest, nie widzę problemu żeby kabelki połączyć :) jeszcze raz wielkie dzięki
     
  19. atariauke

    atariauke Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok, tylko pamiętaj o lutowaniu i zabezpieczeniu wszystkiego koszulką termokurczliwą - 6 przewodów + luty w fi5mm to za dużo i może się rozwalić
     
Wczytywanie...

Poleć forum