1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jak podłączyć X ONE do głośników 5.1 / 2.0?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Paster03, Styczeń 6, 2014.

  1. Paster03

    Paster03 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 3, 2009
    Posty:
    111
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Zgorzelec, Poland
    Witam,

    jutro kurier w końcu dostarczy mi X ONE, z racji tego, że studiuję w innym mieście zabiorę się za niego dopiero w piątek, ale korzystając z tych kilku dniu chciałem rozwiązać pewną sprawę i jeśli będzie taka potrzeba skompletować potrzebne "akcesoria".
    Konsolę mam zamiar podłączyć do monitora o słusznej ilości cali (tutaj bez problemu - kabel HDMI) oraz głośników 5.1 lub 2.0 (tymczasowo jeśli będzie to łatwiej ogarnąć), a za jakiś czas wyposażyć się coś z wejściem S/PDIF.
    Głośniki 5.1 to Logitech X-530 o takim układzie wejść:

    [​IMG]

    A wspomniane 2.0 to Logitech X-140, podłączane pojedynczym jack'iem:

    [​IMG]

    Układ wejść/wyjść w X ONE przedstawia się nastepująco:

    [​IMG]

    Zdaję sobie sprawę, że niewiele osób na forum ma dostęp do Xboxa ONE, ale może ktoś już się z tym borykał albo potrafi rozwiązać sprawę z czysto teoretycznego podejścia ;)

    Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12090
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Nie podlaczysz pod takie glosniki

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  4. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    podłącz je pod telewizor, innej możliwości nie masz.
     
  5. brattanek

    brattanek P2Mforum.info Członek Załogi Administrator Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2007
    Posty:
    1354
    Polubienia:
    530
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    KTW
    Niestety głośniki nie nadają się do XO.
     
  6. Paster03

    Paster03 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 3, 2009
    Posty:
    111
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Zgorzelec, Poland
    No to nie jest dobrze, ale w takim razie czy jedynym wyjściem jest podpięcie go do TV czego wolałbym uniknąć (telewizory stoją w salonie i sypialni, gdzie w porach, w których zazwyczaj gram ktoś coś ogląda, a w swoim pokoju mam własnie monitor)?
    Czy są jakieś zestawy głośników z wejściem optycznym lub sam subwoofer, którym mógłbym zastąpić ten od X-530 lub cokolwiek innego co wyeliminuje konieczność podpinania do TV a "da głos"? ;)

    Edit:

    A co powiedzielibyście na takie głośniki:

    http://www.morele.net/glosniki-komputerowe-genius-sp-hf2020-v2-czarne-577572/?ceneo_spo=true

    Internety głównie ten model podsuwają w niższym zakresie cenowym, a ja właśnie potrzebuję rozwiązania "na wczoraj", a potem można myśleć nad czymś innym.
    Z tego co widzę głośniki posiadają własnie:

    :Dodatkowe wejścia audio
    2x RCA
    Cyfrowe SPDIF (koaksjalne)"

    więc hulałoby to za pomocą przejściowki RCA -> Toslink?
     
  7. jaszczurka23

    jaszczurka23 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2011
    Posty:
    618
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    osobiście polecam zaopatrzyć się w zestaw amplituner z optycznym co najmniej wtedy xone daje głos jak trzeba , są amplitunery z hdmi które wszystkie standardy dźwięku przesyłają 5.1, true hd .dts hd itd
    z zauważonych przeze mnie błędów,niedoróbek przy xone po podłączeniu orginalnym kablem hdmi z zestawu u znajomego do lcd sharp był problem z dźwiękiem dokładniej jego brak, przy ustawieniach konsoli i telewizora pogrzebaliśmy ale nie dało się załączyć dźwięku zmieniając z optycznego na hdmi i odwrotnie , z innymi kablami nie kombinowaliśmy znajomy nie miał, nie wiem czy to wina konsoli,kabla czy jeszcze czegoś innego stawiam na niedoróbkę softu konsoli , ja u siebie podłączam xone do monitora kabelkiem hdmi-dvi a dźwięk optycznym na amplituner i śmiga , czy ktoś zauważył podobne zjawisko w swoim x1?

    EDIT: jest coś takiego mam gdzieś to nawet w szafie odszukam podłączę i dam znać
    http://allegro.pl/kabel-hdmi-vga-audio-1-5m-i3796481944.html
     
  8. Paster03

    Paster03 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 3, 2009
    Posty:
    111
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Zgorzelec, Poland
    Dzięki za odpowiedź, przy okazji możesz zaproponować jakiś amplituner z wejściem optycznym, bo sam w tematach dźwięku jestem raczej zielony? ;)

    Chyba, że to by zdało egzamin - http://www.headbeat.pl/produkt/fiio-d03k-d-03k z tymi głośnikami Geniusa, bo z moimi Logitech'ami raczej nie?

    Albo zapytam inaczej - jak podłączyć głośniki Genius do X ONE, bo skoro obydwa mają wej. optyczne to zakładam, że da radę to zrobić?

    Edit:
    W takim razie czekam na wynik testu tej przejściówki bo wygląda obiecująco, z góry dzięki za sprawdzenie tego ; )
     
  9. jaszczurka23

    jaszczurka23 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2011
    Posty:
    618
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    więc sprawdziłem ten kabel
    KABEL HDMI - VGA - AUDIO 1,5m (3796481944) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

    rozczaruję cię może i lepiej nawet nie działa obraz ani dźwięk jakaś tandetna chińszczyzna próbowałem łączyć xbox360 i xone , 0 reakcji na monitorze i amplitunerze podłączyłem prawidłowo do monitora przez vga a do amplitunera przez cinch stereo do aux i nic.. wiec odpada ,
    to co podałeś
    FiiO D03k DAC - Sklep headbeat.pl - Muzycznie Nakręceni! Sklep ze słuchawkami
    może faktycznie zadziałać taki konwerter jednak to tylko stereo rozbite na 5+1, radziłbym sprawdzić/dopytać sprzedawców np w sklepie na miejscu bo trochę kosztuje

    pozostaje chyba tylko zestaw audio z optycznym i dekoderami do 5.1
    nie mogę doradzić tobie w wyborze osobiście szukałem przed rokiem czegoś z denon,marantz,yamaha ze średniej półeczki z dekoderami true hd,dts hd ale ostatecznie odpuściłem i zostałem przy 5io letnim amplitunerku kenwood z 5.1. dolby digital, dts itp

    Kenwood KRF-V 5100 D Reviews & Tests - alaTest.co.uk
     
    1 osoba to lubi.
  10. robi6969

    robi6969 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2011
    Posty:
    117
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    1 osoba to lubi.
  11. brattanek

    brattanek P2Mforum.info Członek Załogi Administrator Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2007
    Posty:
    1354
    Polubienia:
    530
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    KTW
    1 osoba to lubi.
  12. Paster03

    Paster03 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 3, 2009
    Posty:
    111
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Zgorzelec, Poland
    No amplituner rzeczywiście najlepsze rozwiązanie, ale po świętach + zakupie X ONE wolałbym się przez jakiś czas nie rujnować jeszcze tym :D Dlatego próbuję kombinować "alternatywne" metody.
     
  13. mauly

    mauly Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 31, 2009
    Posty:
    105
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Zamiast amplitunera poszukać głośniki z wejściem optycznym lub jakiś dac(c/a) . Może będzie taniej, bo amplituner to dla dźwięku kupować nie ma sensu, lepiej w tej cenie stereo (jeśli zależy na jakości dźwięku). Ewentualnie lepsze 2.0 podpinając pod TV. Z wejściem optycznym widziałem logitecha Z906 - to jest 5.1 a koszt ok 1tys.
     
  14. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1284
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Jak głośniki z wyjściem ANALOGOWYM 2.0 to najprościej i najtaniej poprzez wyjście słuchawkowe z TV, a jak chcesz podłączyć 5.1 poprzez CYFROWE to najlepiej któreś z LOGITECH Z-906 lub poprzedni model Z-5500
     
    1 osoba to lubi.
  15. Paster03

    Paster03 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 3, 2009
    Posty:
    111
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Zgorzelec, Poland
    I dokładnie tak zrobię, póki co podłączam 2.0 przez wyjście słuchawkowe a z czasem zainwestuję w najpewniej z906.

    Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc ;)

    Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
     
  16. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    nie bedzie taniej bo glosnikow z wejsciem optycznym jest malo i sa tak samo drogie a amplituner ma wiecej funkcjonalnosci, po drugie po co kupowac glosniki skoro juz sie jedne ma
     
  17. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1284
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    No tak tylko amplituner (jakiś używany i wcale nie żaden kozak) kosztuje także od 1000zł wzwyż (poniżej tej kwoty nawet nie biorę żadnego pod uwagę bo to już nie gra tylko hałasuje...).
    Druga sprawa to da amplitunera nie podłączysz przecież takich "komputerowych" głośników tylko musisz zakupić kolumny, a to już robi się wydatek, więc jeśli ktoś chce uzyskać "dźwięk" 5.1 typowo do gier lub filmów to taki LoGITECH Z-906 z Dolby Digital i DTS (za ok. 900-1000zł) to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. Owszem nie jest to sprzęt który gra wyśmienicie (muzyka na nim tak sobie brzmi, no chyba że nie ma się wygórowanych ambicji) ale filmy i gry w DTS lub DD całkiem całkiem...
     
  18. MiloPL

    MiloPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 10, 2012
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Tak jak większość napisało amplituner + jakies w miare dobre głośniki albo Logitech Z-5500 też zda egzamin. Mam inne pytanie Xbox One obsługuje w grach true hd,dts hd ???
     
  19. masti1986

    masti1986 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 28, 2011
    Posty:
    186
    Polubienia:
    43
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Southampton(Wielka Brytania)
    Zestaw Głośników Logitech Z906 posiadają wszystkie potrzebne wejścia, osobiście sam je posiadam i wszystko działa jak należy

    Logitech - Speaker System Z906
     
  20. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    amplituner podlaczysz do kazdych glosnikow, i tak jak mowie, dla kogos kto juz POSIADA glosniki kupowanie drugich za 1000 zl z wbudowanym dekoderem mija sie z celem bo kupi amplituner za 1000 zl, podepnie glosniki jakie posiada i ma duzo lepszy sprzet, z duzo lepsza jakoscia oraz mozliwosciami niz glosniki z wbudowanym dekoderem, a do 1000 naprawde da sie kupic juz porzadny amplituner, wejdz sobie na byle jakie forum audio to podadza kilka konkretnych modeli do 1000zl
     
  21. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    a co z input lagiem jak dla mnie to takie rozwiazanie to nieporozumienie :p lepiej polaczyc optykiem XO z amplitunerem
     
Wczytywanie...

Poleć forum