1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jak podpiąć dysk z x360 do PC. Otwieranie obudowy. Archiwizacja danych itp.

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez strusic, Październik 8, 2009.

  1. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Jako, że zostałem poproszony o zrobienie takowego poradnika, a także lekko zirytowany rosnącą ilością pytań jak to zrobić, postanowiłem przygotować krótki tutorial.

    Otwieranie obudowy oraz montaż dysku w komputerze

    Co będzie potrzebne:
    - dysk od x360;
    - 2 śrubokręty typu torx o rozmiarach 6 oraz 10;
    - złącze sata w komputerze;

    Na samym początku należy odpiąć dysk z konsoli.

    [​IMG]

    Do rozkręcenia obudowy użyjemy torxa o rozmiarze 6. Aby zdjąć górną część obudowy, łapiemy za grubszą jej część (nazwijmy to tył :p) i lekko i ostrożnie ciągniemy do góry. Trzeba uważać, aby nie złamać zaczepów co trzymają z przodu (poruszaj lekko na boki i powinno bez problemu wyjść). Przy tej czynności może wypaść mechanizm zabezpieczający i trzymający dysk w konsoli - jak go złożyć będzie dalej.

    [​IMG]

    Jak już dobierzemy się do środka, czekają nas kolejne cztery śrubki. Tym razem użyjemy torxa o rozmiarze 10.

    [​IMG]

    Po zdjęciu blachy naszym oczom ukazuje się zwyczajny dysk twardy 2,5" taki jak spotkamy w laptopie. Ma zwyczajne gniazda SATA. Aby go wydostać, odpinamy najpierw wtyczkę od przejściówki, a następnie przesuwamy go w prawo. W miejscach oznaczonych na zdjęciu trzeba lekko podważyć blachę, tak aby ten dysk wysunąć.

    [​IMG]

    Dla tych, którym przypadkowo (albo i nie :p) wypadł wspomniany wcześniej "mechanizm zabezpieczający i trzymający dysk w konsoli" zamieszczam dwa kolejne zdjęcia jak to złożyć.

    [​IMG]

    I już w całości.

    [​IMG]

    Jedyne co pozostaje to podłączyć dwa kabelki z komputera do dysku. Co oczywiście najlepiej robić przy wyłączonym komputerze (interfejs SATA pozwala niby na "gorące podpinanie i odpinanie" jednak dla bezpieczeństwa dysku... A mi bez restartu i tak program dysku nie widzi).

    [​IMG]


    Archiwizacja danych. Kopiowanie Z oraz NA dysk x360.

    Co będzie potrzebne:
    - dysk od x360;
    - program Xplorer360;

    Tak szczerze to nie wiem co tu napisać. Obsługa programu jest banalna.
    Otwieramy program i klikamy jak poniżej na obrazku.

    [​IMG]

    Wyświetlą nam się dostępne partycje, z czego interesuje nas 3. To tutaj są wszystkie profile, stany gier, aktualizacje do gier, DLC itd.

    [​IMG]
    Brakuje mi tu partycji 2, na której siedzi emulator Xboxa 1, po prostu jej nie utworzyłem kiedyś :p

    Jak klikniemy na "Edit" ujrzymy co możemy robić z plikami. Działa również drag&drop (złap i upuść) co bardzo ułatwia sprawę. Jak już wszystko sobie skopiujemy to klikamy na "File" i następnie "Close" dopiero po tym wyłączamy program. Odpinamy dysk od komputera, skręcamy, podpinamy do konsoli i cieszymy się przykładowo darmowymi premium theme. :p
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Eldron

    Eldron Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 23, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Lubań
  4. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Niestety nie mam pojęcia jak zachowa się xplorer360 jeśli użyjesz takiej przejściówki. Najlepiej jakbyś poszukał gdzieś na zagranicznych forach czy ktoś próbował takiego sposobu podpięcia. Zawsze możesz iść do jakiegoś znajomego, który posiada SATA w komputerze. :p
     
  5. Eldron

    Eldron Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 23, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Lubań
  6. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    No jest to oryginalny transfer kit, więc nie powinno być problemów. Jednak napisz do tego gościa co to wystawia i zapytaj jakie oprogramowanie daje itp. Z opisu aukcji wynika, że to co chcesz osiągnąć to osiągniesz. Dopuki on nie da ci odpowiedzi - nie sugeruj się moją - nie miałem z tym urządzeniem styczności więc nie wiem na jakiej zasadzie działa.
     
  7. Eldron

    Eldron Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 23, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Lubań
    A no to gitara, bo się pytałem typka i on odpowiedział że da się ;) Czyli w końcu będę mógł sobie poprzesyłac muze , filmy , motywy itd itp bez szukania windows media center ;]
     
  8. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Muzyka i filmy odpada. Nie ma takiej możliwości. Sejwy, aktualizacje do gier, nieprzypisane rzeczy z Live'a, demka, motywy, profile....
     
  9. misiekmr

    misiekmr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2009
    Posty:
    188
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    strusic , a jak podepnę HDD od x360 do PC to tracę gwarancję ?
    Zostają po tym jakieś ślady ?
    Co z oddaniem do MS ?
     
  10. AnarchyMen

    AnarchyMen Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2008
    Posty:
    509
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Grudziądz
    Tak odrywasz plombę która nie zejdzie raczej na suszarkę
     
  11. misiekmr

    misiekmr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2009
    Posty:
    188
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    A software'owo coś zostaje ?
     
  12. AnarchyMen

    AnarchyMen Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2008
    Posty:
    509
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Grudziądz
    mhy nie wiem oco ci chodzi :) podłączasz dysk do kompa (tracisz gwarancje) innej opcji nie ma tracisz gwarancje i tyle :D nic na to nie poradzisz , a rozwalić dysk z poziomu komputera będzie trudno :D Jeżeli ja podłączyłem , zgrałem , podłączyłem do xboxa i wszystko działa to i ty sobie poradzisz :D
     
  13. magiks33pl

    magiks33pl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    139
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    a po co chcesz rozkręcać HDD kup Transfer kit i xplorerem 360 zobaczysz zawartośc hdd.a plomba też schodzi suszarką bo już ją ściągałem
     
  14. misiekmr

    misiekmr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2009
    Posty:
    188
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Ten transfer kit od MS daje to ,że nie tracę gwarancji ?
     
  15. Archont666

    Archont666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2009
    Posty:
    363
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Żory
  16. antias

    antias Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2009
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Rybnik
    Nie otwiera mi się trzecia partycja. Wiecie może czemu? Jedynie drugą mogę przeglądać...
     
  17. kucyk1

    kucyk1 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    mam to samo, 3cia pusta, rozwiazales moze ten problem?
     
  18. kucyk1

    kucyk1 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  19. Damoo94

    Damoo94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  20. dawidggg

    dawidggg Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 15, 2008
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    podłączyłem dysk do komputera nic nie znalazło więc zaczełem grzebać na pc wkońcu wyskoczyło jakieś pytanie nacisnełem tak poodpinałem wszystko i podłączyłem do xboxa i lipa xbox nie widzi dysku
     
  21. dawidggg

    dawidggg Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 15, 2008
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    vista
     
Wczytywanie...

Poleć forum