1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jak skalibrować laser w napędzie liteona

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez gipadam86, Październik 3, 2010.

  1. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Witam

    Tak jak w tytule jak skalibrować napęd liteona troche poczytalalem i doczytałem, że sa dwa potencjometry, jeden odpowiada za DVD a drugi za CD

    ten od DVD powinien posiadac wartosci od 6,85 Komha do 2,9Komha ale jest jeden mankament ja otrzymalem rozlegulowany taki naped i nie wiem jak doprowadzic go do ladu bo jak ustawiam na DVD 6,8 Komha i zjerzadzamw dol do 4Komha a na drugim ustawiam 0,63 Komha to i tak nie czyta, zdazylo się ze naped widzial przez chwile plyte ale nie rozpoznal jej, zauwazylem ze laser swieci i nie ma zadnegoi uszkodzenia mechanicznego...

    Jak jest ktos kto kalibrowal tak naped bez znania wartosci oryginalnych lasera niech podsunie mi jakies wskazowki sugestie odnosnie dziwieku napedu jak i dokladnie to sie robi...
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12089
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Jak schodziłeś do 4 i nie było znaczy że laser zdupiony, heh zobacz czy też śrubka pod szyną do poziomowania nie była kręcona, jeśli była to życzę powodzenia w ustawianiu:D
    Może też być laser uszkodzony od flasha, mam taki jeden laser ktoś robił i poszło przepięcie z PC i laser uszkodzony, świeci jak ta lala lecz płyty nie rozpozna
     
  4. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    tzn z tego co wiem to byly krecone obydwa potencjometry... na chybil trafil udalo mi sie jakos ustawic i trafilem na to ze zalapal plyte ale pokazal tylko ze mozna zagrac w gre lecz bez okladki ale po uruchomieniu wyskoczyl ten komunikat o brudnym nosniku... zreszta nie wiem czy mam sie jakos sugerowac dzwiekiem napedu...:( jestem elektronikiem i wiele komentarzy widzialem na temat przekrecenia gwintu lecz potencjometry tego typu nie posiadaja zadnego gwintu coprawda maja zakres od 0 do 10K omha a drugi od 0 do 2,9K omha ale jak ja otrzymalem ten laser a reczej cala konsole to nie wiem jaka byla wartosc podstawowa wiec nie wiem jaka wartoscia mam sie sugerowac bo przestawiec o wartość 0,5 K omha to jest tyle moliwości ze jak wczoraj probowalem to 5h walczylem i nie trafilem zreszta nie znam zasady dziala tego lasera nie wiem czy jedna wartosc na potencjometrze ma odpowiadac drugiej i odwrotnie dlatego fajnie byloby jakby znalazla sie osoba ktora ma taki sam model czyli DG-16D2S-09C i moglaby zczytac wartość z potencjometrow:) ta wartość ktora jest podstawowa:) bardzo by mi to ulatwilo poszukiwanie odpowiedniej wartosci
     
  5. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    liteony jak i benq mają ustawioną wartość od 4k ohm do 6k ohm. Z czasem laser sie zużywa i można zmniejszyć wartość max. do 2.8k ohm (co wcale nie znaczy że to jest wartość optymalna). Jak wymieniam lasery na nowe to przy kalibracji na ogół ustawiam 3,1k ohma i zazwyczaj jest dobrze.
     
  6. NaPeK

    NaPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    341
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Szczecin
    W 98% przypadkow kalibracja lasera w liteonach nic nie daje trzeba wymienic laser co jest malo oplacalne lub nie bawic sie i za pare groszy wiecej wymienic naped
     
  7. kusiu

    kusiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    208
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Dokładnie to samo mówiłem użytkownikowi "Qazimodo" mimo to upierał się że bez najmniejszego problemu kalibracja pomoże.. Więc jak z tym w końcu jest? Jestem przekonany jak NaPek że nic nie daje w liteonie kalibracja, ale widzę ile ludzi tyle opini - może to i dobrze, tylko które prawdziwe..

    Pozdrawiam serdecznie
     
  8. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    użytkownik Qazimodo podtrzymuje swoje deklaracje :)
    98% napędów da się kalibrować i przywracać tanim kosztem do życia
    jakby co to zapraszam do siebie ...

    czas życia takiego napędu nie zmienia sie i można co najmniej 2-3lata dalej na nich brykać do następnej kalibracji
     
  9. kusiu

    kusiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    208
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    A nie mówiłem, tak więc każdemu życzę szczęścia :D Ja swojego starszego litka też będę próbował, zobaczę co z tego wyjdzie i podzielę się z wami :D

    P.s Qazimodo Można liczyć na twoją pomoc jak coś? :)
     
  10. radi81130

    radi81130 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    witam, domyslna wartosc dla rezystora dvd, dodam ze jest to ten po lewej jesli naped jest odwrocony laserem do dołu wynosi 3.4kiloohma, ustawiamy miernik na 20kilo, sprawdzamy wartosc, zapisujemy gdzies aby moc w razie czego powrocic do ustawien fabrycznych, po czym przekrecamy zgodnie z kierunkiem wskazowek zegara o ułamek, zalecam zmniejszac wartosc o 100 ohmow, w moim przypadku wartosc 3.0kohm rozwiazała sprawe, NIENALEZY! schodzic do wartosci ponizej 2.8 kilo bo usmazycie laser. Byc moze komus te informacje pomogą.
     
Wczytywanie...

Poleć forum