1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jak ustawic rozdzielczosc HD za pomoca kabla HDMI? Wiecej w temacie, prosze o pomoc.

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Jakub Zaborski, Luty 20, 2012.

  1. Jakub Zaborski

    Jakub Zaborski Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 20, 2012
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    A, A
    Witajcie. Do dzis gralem za pomoca tego kabla, ktory mialem w pudelku xbox (oryginalny, kupiony w GAME) - czyli kabelek z koncowka podzielona na 3 rozne czesci i podlaczone do takiej malej kostki i do telewizora. Telewizor rozpoznaje mi to jako AV. Dzis dowiedzialem sie, ze to jest rozdzielczosc okolo 480p, a da sie HD - 720p albo 1080p. I mam wlasnie kabelek HDMI, ale po prostu mi to nie dziala. Podlaczam ten kabelek do konsoli, do telewizora (LG 19 cali, w miare nowoczesny...), ustawiam, zeby telewizor odbieral to HDMI a nie AV i nic nie ma. "BRAK SYGNALU" skacze po ekranie. Dziala mi tylko za pomoca trego kabelka z pudelka XBOX'a, ktory ma slaba jakosc.

    Czy ktos wie co zrobic? Moze potrzebuje jakiegos specjalnego kabelka HDMI wydanego od Microsoftu dla XBOX'a? Wiem, ze ten kabel HDMI dziala, bo PlayStation 3 dziala z tym kabelkiem (na innym telewizorze, wiec moze wina telewizora?).

    Dodam jeszcze, ze jak wchodze w ustawienia konsoli i obrazu to funkcja HDTV jest zablokowana, na szaro. Nie da sie jej wybrac.

    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

    Wlasnie znioslem Xboxa na dol i za pomoca tego samego kabla podpialem konsole do npwszego telewizora i wszystko dzialalo! Kolega podpowiedzial mi, ze ten mniejszy jest starszym telewizorem i zebym zmienil na tym lepszym rozdzielczosc na 720p i wtedy sprobowal podpiac do tego mniejszego. Dalej nie dziala! Nie wiem juz co robic... Moze kupic ten kabelek compound z 5 zakonczeniami, on tez przesyla HD i moze to zadziala?

    Mam kabel HDMI i nie chce dzialac, a przeciez powinno. jest wejscie HDMI w konsoli, jest w telewizorze, rowniez w TV ustawiam odbior odpowiedniego gniazdka (HDMI) i powinno wszystko dzialac! Czy ktos mi moze to wytlumaczyc ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. materac48

    materac48 Banned

    Dołączył:
    Luty 3, 2009
    Posty:
    168
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Rybnik
    Hmmm

    Ja po prostu u siebie wybieram z jakiego wyjścia ma być aktualnie wyświetlany obraz.
    Na pilocie wciskam jeśli dobrze pamiętam przycisk input ? ; )
    Spróbuj może włączyć konsolę, niech zbootuje i potem włącz AV może pomoże ;]
     
  4. lukas1729

    lukas1729 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2011
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Zambrów
    powinno działać , możesz zrobić tak jak napisałeś kupić component - obraz też w HD
     
  5. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1067
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Zmmiejsz na innym tv rozdzielczość na minimum oczywiscie na hdmi.

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  6. Touch!

    Touch! V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2010
    Posty:
    3145
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    Powiedz co to za monitor ? Najlepiej dokladny model.

    Nie pisz posta pod postem, uzywaj opcji EDIT.
     
  7. Jakub Zaborski

    Jakub Zaborski Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 20, 2012
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    A, A
    @#Touch! Nie mam juz zadnych papierow to tego TV, ale z tylu jest napisany model na naklejkach: 19LG3050-ZA
    Jesli wpiszecie te kombinacje w google images to wyswietli faktycznie moj model. Telewizor ma bodajze 19, czy 20 cali. Cos kolo 20, jest maly.

    @materac48 - no wlasnie tak robie. podlaczam, wybieram hdmi i nie dziala. na tym lepszym, wiekszym telewizorze wszystko ok, a na tym starszym nie dziala.
    - nie rozumiem o co Ci tutaj chodzi? Co mam zrobic? Ten AV to przeciez nie jest HD; AV mi dziala, za pomoca kabelka AV gralem ponad rok, az dotychczas, gdy kolega mi powiedzial, ze moge zrobic HD.

    @lukas1729 - ten compound, ktory ma 5 wejsc, HD juz zamowilem. Mam nadzieje, ze bedzie dzialalo chociaz to...

    @~akir - zmienilem, tak jak wspominalem, na rozdzielczosc 720p. to jest minimalna rozdzielczosc HD, ponizej 720p to juz nie jest HD...
     
  8. materac48

    materac48 Banned

    Dołączył:
    Luty 3, 2009
    Posty:
    168
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Rybnik
    To weź dekoder cyfrowej tv z hdmi, ps3 lub cokolwiek innego niż xbox i podłącz pod tego lg.
    Jak inne urządzenia nie działają na hdmi to rypnięte złącze w monitorze ;]
     
  9. Jakub Zaborski

    Jakub Zaborski Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 20, 2012
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    A, A
    mam 3 zlacza HDMI w tym telewizorze. czy to mozliwe, zeby wszystkie byly zepsute?
     
  10. Touch!

    Touch! V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2010
    Posty:
    3145
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    Podlacz po HDMI do innego telewizora na ktorym dziala, i zmien rozdzielczosc na 1440x900 i wtedy podlacz do swojego. Powinno dzialac.
     
  11. Jakub Zaborski

    Jakub Zaborski Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 20, 2012
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    A, A
    nie mam takiej rozdzielczosci dostepnej... mam 1024x768 - przy tej mi telewizor dziwnie migal i pojawiala sie wiadomosc "niepoprawny format", zamisat tego co zawsze "brak sygnalu". moze trzeba jakos zmienic 50hz na 60hz? wiem za na tym starszym telewizorze jak dotad gralem na 60hz, a ten nowszy ustawia automatycznie 50hz i nie wiem jak to zmienic... inne formaty to 1200 z hakiem i 1300 z hakiem x 768 (nie chce mi sie juz sprawdzac, ale jak to jest wazne to sprecyzuje).

    Jakies pomysly?
     
  12. materac48

    materac48 Banned

    Dołączył:
    Luty 3, 2009
    Posty:
    168
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Rybnik
    Sprawdź jakiekolwiek inne urządzenie pod hdmi które działa w fullhd.
    Coś tu jest nie tak z monitorem, niczym innym.
     
  13. Touch!

    Touch! V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2010
    Posty:
    3145
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    Ten telewizor obsluguje maksymalnie rozdzielczosc 1440x900.
     
  14. Jakub Zaborski

    Jakub Zaborski Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 20, 2012
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    A, A
    wlasnie podlaczylem konsole PS3 do tego telewizora tak jak poradzil materac48 i wszystko dziala. nie bylo ani przez sekunde zadnych problemow z obrazem czy cos. to znaczy, ze gniazdko w telewizorze jak najbardziej dziala. konsola xbox TEZ DZIALA, bo na tym wiekszym telewizorze przeciez dziala z ustawieniami HD.

    kolega sugeruje tez, ze moze nalezy kupic "oryginalny" kabel HDMI od microsoftu dla xboxa. nie wydaje mi sie, bo przeciez kabel HDMI to HDMI, a tamte od microsoftu poprostu kosztuja z 5-10 razy wiecej (mowie powaznie, patrzylem ceny).

    ps. nie zauwazylem kolejnej strony i po prostu edytowalem poprzedni post. teraz dodaje nowy.

    @ostatni edit 20:34
    coz wszystkiego juz probowalem i kompletnie nic nie dziala z tym HDMI. nic mi nie pozostaje jak czekac, az ten AV HD przyjdzie i jego sprobuje wcisnac. Czy ktos moze mnie tylko upewnic, ze ten AV HD daje taka sama jakos dzwieku i obrazu jak HDMI? Czytalem w internecie, ze HDMI jednak jest lepszy...?
     
  15. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1067
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Daj rozdzialkę na minimum ile jest, nie wazne ze nie hd, pozniej bedziesz kombinowal w gore z kazda.

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  16. Jakub Zaborski

    Jakub Zaborski Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 20, 2012
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    A, A
    juz sprawdzilem wszystkie rozdzielczosci, zadna nie "dziala". ekran pozostaje czarny.
     
  17. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1067
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    To pozostaje kupno kabla lub lepszego tv;)

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  18. Jakub Zaborski

    Jakub Zaborski Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 20, 2012
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    A, A
    akir przeciez napisalem, ze sprawdzalem ten telewizor za pomoca ps3 i wszystko dzialalo na full HD. zamowilem juz kabel AV HD moze on zadziala. odezwe sie jak sprawdze.

    @edit:
    kabel AV HD juz przyszedl. telewizor odtwarza mi wszystko na full hd, 1080p. nie wiem dlaczego byl taki wielki problem z tym hdmi :p

    DZIEKI wszystkim za wszelkie odpowiedzi!!!
     
Wczytywanie...

Poleć forum