1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jak wykonac samemu Probe/Spear do LITEONA TUTORIAL

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez liroy_ek, Styczeń 15, 2010.

  1. liroy_ek

    liroy_ek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Postaram sie napisać jak w łatwy sposób zrobić samemu Probe/Spear potrzebny do przerobienia Liteona. Można sporo zaoszczędzić zamiast kupować za około 100zł Ck3/Xecuter. Najpierw zacznijmy od zebrania potrzebnych nam części:
    - 1x10k rezystor
    - 1x1k rezystor
    - 1x NPN tranzystor (np. C546/7/8/9 BC337/8 C945 2N2222)
    - 1x żeńska wtyczka DB9
    - kabelki
    - jakas igielka lub cos podobnego dla speara :)
    - Lutownica + cyna
    Bez lutownicy materiały kosztuja okolo 5zł także tańszego speara nie kupicie :)
    Komplet materiałów :
    [​IMG]
    Na początku do tranzystora przytykamy druciki, środkowy wyginamy jak na zdjęćiu (pamiętajcie żeby druciki były w odpowiednich pinach) :
    [​IMG]
    Następnie lutujemy tranzystor do naszego DB9:
    [​IMG]
    Teraz lutujemy rezystor 1k do 2pina, a rezystor 10k do środkowego jak na zdjeciu:
    [​IMG]
    Teraz lutujemy kabelki do miejsc pokazanych na obrazku:
    [​IMG]
    Do kabelka oznaczonego Rx lutujemy igielke i powstaje spear :)
    [​IMG]
    Do zasilania będzie trzeba użyć molexa z PC (wystarczy przylutowac badz przylozyc kabelek 5v do odpowiedniego pina w molexie) wszystko na rysunku razem z schematem:
    [​IMG]
    Mam nadzieje że komuś sie przyda :)

    W razie problemów z podłączeniem do PC polecam kupić przejściówke db9(rs232)>USB. Jakby ktoś nie mógł znaleźć takiej przejściówki niech zobaczy czy ma wejście db9 lub db25. Jesli ktos posiada db25 w pc to musi przylutowac żeński wtyk db9 z speara do męskiej wtyczki od db25 według schematu : [​IMG]
    Połączenia pinów oraz ich funkcje :
    DB9--DB25 Function
    1--8 Data carrier detect
    2--3 Receive data
    3--2 Transmit data
    4--20 Data terminal ready
    5--7 Signal ground
    6--6 Data set ready
    7--4 Request to send
    8--5 Clear to send
    9--22 Ring indicator
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. filip2012

    filip2012 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2009
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    wielkie dzięki śmiga aż miło mimo że używałem używanych cześć I WYSZŁO MI ZA FREE jeszcze raz wielki dzieki!!!!!!!!!!!!!!!!:D
     
  4. liroy_ek

    liroy_ek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    To miło :) A pytanie mam czy używałeś do tego przejsciowki z db9 na usb ?? czy masz port z tym wejsciem w PC ?? Bo w sumie nie mam takiego portu w pc i sie zastanawiam czy nie bedzie roznicy jak puszcze jeszcze przez meski wtyk DB25 a taki posiadam w pc :)
     
  5. filip2012

    filip2012 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2009
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    powiem ci szczerze że wogule nie miałem tej żeńskiej wtyczki db9 i zamiast tego przylutowałem dwa kable na których końcach były metalowe zaciski z takiej małej wtyczki z czegoś :D :p i to podłączyłem do wejścia com w pc i ku mojemu zaskoczeniu elegancko zgrało key!!!!!!!!!!!!!!!!:D i jeszcze raz ci dziękuje :p
    PS.
    To mój układ:shisha:yeye:
    http://img5.imageshack.us/img5/4914/img0003llx.jpg
     
  6. liroy_ek

    liroy_ek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Aha :D Nie no ja na szczescie mam wtyk meski od 25 pinowej wtyczki takze pozostalo tylko przylutowac kabelki z tej db9 :)
     
  7. mokwas

    mokwas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 21, 2009
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wg. tego schematu nie ma uziemienia. Czy ono jest potrzebne i czy jego brak może uszkodziń napęd czy PC ? Czytałem, że lepiej żeby było.
     
  8. liroy_ek

    liroy_ek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    lepiej zeb bylo uziemieniem jest kabel oznaczony GND (przylutowany do 5-tegp pina) z resztą na screenie widać :) No i jak masz croca to mozesz sobie kabelek do tego croca przylutowac czy podpiac w jakikolwiek sposob a croca do budy lub czegokolwiek zeby uziemic elegancko :) Chociaz ja mam poprostu kabelek ktory sobie zawijam dookola srobki w kompie przy zasilaczu. Aha pamietajcie zeby nie podpiac zasilania do napedu odwrotnie bo moze sie wtedy spalic :D
     
  9. Zero

    Zero Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 10, 2009
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    hmm a jakby GND i +5V wyciągnąć z portu USB? co o tym myślicie?
     
  10. InPirats

    InPirats Banned

    Dołączył:
    Październik 18, 2009
    Posty:
    640
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Polska
    jak by autor tej wiadomości mógł wstawić gdzie można kupić te części w jakich sklepach,linki jakieś to na pewno by było to ułatwieniem dla wielu osób.
     
  11. liroy_ek

    liroy_ek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Pojechałem do pierwszego lepszego sklepu elektronicznego i wszystko co potrzebowalem dostalem od reki :) Razem z lutowniczka i cyna :D Takze nie bedzie problemow z kupieniem tych czesci bo z allegro nie ma sensu zamawiac czesci po 0,50 gr haha :D
     
  12. liroy_ek

    liroy_ek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    zero probuj probuj moze przez gniazdo usb mogloby sie bezposrednio polaczyc :D
     
  13. InPirats

    InPirats Banned

    Dołączył:
    Październik 18, 2009
    Posty:
    640
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Polska
    to jak możesz to wymień w liście po kolei jeden pod drugim co potrzeba kupić,byłbym bardzo wdzięczny.
     
  14. liroy_ek

    liroy_ek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Wszystko co musisz kupic jest na poczatku tematu :) Takze spisz to na kartke idz z tym do sklepu i Ci wszystko dadzą :)
     
  15. bzyczq

    bzyczq Użytkownik Użytkownik Liga XboxForum.pl

    Dołączył:
    Listopad 8, 2009
    Posty:
    306
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Tczew
    a generalnie jak potem tym czymś zczytać klucz? jak wszystko popodłączać i w ogóle :D jestem troszkę zielony a chciałbym wgrać sobie LT, ale do tego potrzebuje klucza ;) lubię sie w takie rzeczy bawić i nie straszne mi majsterkowanie (najwyżej) :D
    jakby był jakis poradnik jak zczytać tym to biore się do roboty ;)
     
  16. Sense1

    Sense1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 12, 2009
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Szczecin
  17. liroy_ek

    liroy_ek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Nom jest na forum w Tutorialu o zczytywaniu klucza z Litka :D takze tam masz wszystko opisane . Jakby nie bylo napisane napisalbym ale po co skoro ktos juz sie natrudzil :)
     
  18. Zero

    Zero Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 10, 2009
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    powiem tak przez samo usb może i by się dało na układzie max232 ale pytanie czy program obsługuje możliwość odczytania przez port usb
     
  19. liroy_ek

    liroy_ek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2008
    Posty:
    320
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Wydaje mi sie ze przez wszyskie porty COM :p A z resztą o ile sie nie myle cały ten układ ma na celu przenieść napięcie 3v na punkt R707 także nie mam pojęcia czemu nie mozna by bylo poprostu zlutowac jeden kabelek z molexem a do drugiego igle jakas przylutować + rezystory/tranzystory (bez podlaczania do jakiegokolwiek portu szeregowego). chyba ze jakies informacje sa przesylane przez speara-port-do programu. Sam juz nie wiem :D
     
  20. daardevil

    daardevil Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2009
    Posty:
    57
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Mszczonów
    Mój post został usunięty(ale nie wiem czy nie przez błędy forum) tak więc jeszcze raz:

    Wykonałem swój układ lecz gdy przykładałem igłę do punktu R707 w JungleFlasherze wyskakiwał błąd ** SERIAL DATA BAD **,później okazało się że nie potrzebowałem układu bo mój napęd był flashowany teraz pytanko: Układ nie działał bo coś zje*ałem czy dlatego że napęd był już zflashowany?

    Dzięki za odp.
     
  21. mentes

    mentes Banned

    Dołączył:
    Styczeń 22, 2010
    Posty:
    431
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Italy
    na bank coś zrypałeś podczas robienia tego speara z tutka.
     
Wczytywanie...

Poleć forum