1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jak wymienić mikro kontroler?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Halome, Lipiec 24, 2009.

  1. Halome

    Halome Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 18, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Bełchatów
    Jak wymienić mikro kontroler i naprawić przerwane ścieżki?

    To mój pierwszy post, tak więc witam wszystkich.

    Chciałbym zadać pare pytań dotyczących naprawy płyty głównej.
    Dokładniej chodzi mi o przerwane ścieżki i przepalony mikro kontroler.

    Mam dwie płyty główne.
    Na jednej mam właśnie przerwane ścieżki (między kostką ram a otworem do mocowania radiatora). Tych ścieżek jest cztery, obszar tego przerwania, drapnięcia to 0,5x0,5cm.
    Na drugiej płycie mam przepalony mikro kontroler (jakiś geniusz opalał go zapalniczką, nie wiem dlaczego - wolałem nie pytać...).
    I tu moje pytania: Czy lepiej postarać się naprawić przerwane ścieżki (jeśli tak, to w jaki sposób mogę to zrobić, jakich narzędzi i materiałów użyć), czy lepiej wymienić ten mikro kontroler (Jeśli tak, to także chciałbym wiedzieć - jak i czym).

    Nie mogę zrobić obu tych rzeczy, ponieważ mam tylko jeden działający mikro kontroler a dwie płyty główne.

    Pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Kris89

    Kris89 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2008
    Posty:
    210
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Szczecin
    hmmm, jesli niewiesz jak to zrobic i czym, to podejrzewam ze niemasz tez umiejetnosci, ktore sa potrzebne przy takich dokladnych pracach. zalecam powierzenie tej roboty specjaliscie ;) a tak pozatym to nienapisales o jaka plyte glowna chodzi ;p mysle ze w dziale gielda moglbys napisac, dokladnie opisac usterke i podac wersje plyt glownych zdjecia itd. pozdrawiam :)
     
  4. Halome

    Halome Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 18, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Bełchatów
    Wiem, że ścieżki można poprowadzić lakierem przewodzącym lub lutownicą z cienkim grotem. Mikro kontroler można ponoć wymienić używając hot aira, aby nóżki się stopiły. Jednak chciałbym wiedzieć, czy te sposoby są bezpieczne i czy nie uszkodzą płyty, lub podzespołów. Nie mogę pisać w dziale giełda, bo mam poniżej 20 postów.
    Chodzi oczywiście o płytę xboxa 360, jest to płyta Xenon wyprodukowana w 2006 roku.
    Cała konsola trzymała się dobrze, ponieważ miała poprawiane chłodzenie, dodatkowo zamontowany wiatrak z boku obudowy. Do czasu aż przypadkiem drapnąłem te ścieżki.
     
  5. xboxik

    xboxik Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2009
    Posty:
    244
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
  6. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    Pod warunkiem, że ścieżki są przerwane tylko powierzchniowo (płyta główna składa się z minimum 3-4 warstw ścieżek) - jeśli któreś wewnętrzne uległy uszkodzeniu - praktycznie nie ma szans naprawić. Ogólnie polecam cienki grot w lutownicy kolbowej małej mocy, cienki drucik lakierowany (np. z cewki od starych słuchawek) i do dzieła.

    Co do 'mikro kontrolera' zapewne jest lutowany powierzchniowo, zapewne ktoś nie miał stacji lutowniczej na gorące powietrze, więc tak jak mówisz - użył zapalniczki lub opalarki - jeśli ścieżki dookoła są uszkodzone - odpuść sobie; jeśli sam układ jest wypalony, opalony, popękany, jeśli masz drugi taki sam sprawny np. z innej płyty, to owszem, gorącym powietrzem możesz dać radę go wymienić. Jeśli brakuje ci również tego układu to odradzam naprawę - koszt zamówienia takiego nowego w większości przypadków przewyższy cenę samej płyty.

    Poza tym - jeśli nigdy tego nie robiłeś to raczej odradzam...
     
  7. Halome

    Halome Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 18, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Bełchatów
    Myślę, że przerwanie nie jest głębokie.
    Podaję linki do zdjęć płyty w tym obszarze, proszę - pomóżcie ocenić.

    [​IMG][​IMG]

    ___

    Słuchajcie, wpadłem na taki mały pomysł.
    Żeby na taśmie bezbarwnej (lub jakimś innym, samoprzylepnym, bezbarwnym materiale) od strony klejącej, "namalować" ścieżki np przewodzącym lakierem i tą taśme (ten materiał) przylepić, po prostu.
    Co sądzicie o czymś takim?
     
  8. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Lepiej ścieżki naprawić, poprowadzić zastępczy obwód z punktów przejścia przez płyte. gorzej z dolutowaniem bo ida też pod układ bga samsunga, ale oskrobać z maski ścieżki i lutować. Zrobić się zrobi, jeśli już się lutowało smd, najlepiej grotowa.
     
  9. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    tak jak kolego powyżej napisał da sie to zrobić ,sam tak naprawiałem
    ale moje pytanko : te elementy dookoła układu pamięci są jakieś oblepione i brudne to od pasty termoprzewodzącej ? czy jakieś inne zjawisko ?
     
  10. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    scieżek ci bedzie trudno zrobić bo musisz mieć naprawde cienką igłe i nerwy
     
  11. Halome

    Halome Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 18, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Bełchatów
    Tak, to jest pasta termoprzewodząca :)
    Ok, czyli zrobić się to da, tak więc zrobie :) Chciałem wiedzieć czy to nie będzie strata czasu. Dzięki :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum