1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jak z XBOX dzwiek na kinie domowym ?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez AndrzejGdz, Grudzień 10, 2014.

  1. AndrzejGdz

    AndrzejGdz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Grudziadz, Poland
    Witam !

    Posiadam kino domowe Panasonic i taki sam TV.
    W kinie mam jedno gniazdo optyczne i polaczone jest kablem z TV po to aby dzwiek z TV byl na kinie domowym.
    Czy da rade a jezeli tak to jak ? Łączę konsole z TV po HDMI ale jak zrobic aby dzwiek z konsoli był na kinie ?
    W kinie nie mam juz wolnego gniazda optycznego bo jak pisalem wyzej jest zajete.

    Andrzej
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. shte-fun

    shte-fun Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 2, 2014
    Posty:
    291
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Suwałki
    Nie dasz rady zrobić tak. Mam podobną sytuację. Z tym ze mam amplituner panasonic. Xbox do tv przez HDMI, a optyka do amplitunera i działa normalnie. Oczywiście mam też i optyką połączone, ale i tak i tak działa. Na optyce lepszy dźwięk przestrzenny jedynie.
     
  4. AndrzejGdz

    AndrzejGdz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Grudziadz, Poland
    Hmmm to czyli zdany bede tylko na dzwiek z TV ?
     
  5. shte-fun

    shte-fun Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 2, 2014
    Posty:
    291
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Suwałki
    No tak. Ale skoro masz optykę z tv do kina to i dźwięk z xboxa będzie przecież na kinie.
     
  6. AndrzejGdz

    AndrzejGdz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Grudziadz, Poland
    Teraz juz sie pogubilem ?
    Czyli jak mam teraz TV i kino podlaczone przez HDMI i przez optyczny to dzwiek z konsoli bedzie na kinie czy nie bedzie ?
     
  7. shte-fun

    shte-fun Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 2, 2014
    Posty:
    291
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Suwałki
    Jeszcze raz. Ja mam tak: xbox - HDMI - tv - optyka - kino i to działa

    Może to kwestia ustawień w tv. Żeby dźwięk dawał na optykę. Ale skoro normalnie ci działa to i teraz tez powinno.
     
  8. AndrzejGdz

    AndrzejGdz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Grudziadz, Poland
    Jeszcze raz;
    Mam TV Panas 42 cale połączony z Kinem Panas przez HDMI i aby dzwiek z TV był na Kinie musialem polaczyc TV z kinem poprzez kabel optyczny i dzwiek z TV jest na kinie.
    Konsole łacze z TV przez HDMI. Czy tez bedzie dzwiek z konsoli na kinie ?
     
  9. shte-fun

    shte-fun Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 2, 2014
    Posty:
    291
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Suwałki
    Musi być. Sprawdź tylko ustawienia dźwięku w konsoli
     
  10. AndrzejGdz

    AndrzejGdz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Grudziadz, Poland
    Konsola wlaczona w opcjach telewizora robie dzwiek na kino domowe i nie mam dzwieku na kinie ?
    A gdzie w konsoli ustawia sie opcje dzwiek ?

    P.S Konsola XBOX 360 Slim przerobiona RGH i LT3
     
  11. shte-fun

    shte-fun Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 2, 2014
    Posty:
    291
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Suwałki
    Szukaj w ustawieniach. Teraz jestem w pracy to nie powiem dokładnie.
     
  12. AndrzejGdz

    AndrzejGdz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Grudziadz, Poland
    Znalazlem cos w ustawieniach konsoli ale nie wiem czy to tam sie ustawia , probowalem dzwiek stereo i dzwiek 5.1 i dalej na kinie nie ma dzwieku
     
  13. DJDIDO88

    DJDIDO88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    1135
    Polubienia:
    77
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Jarosław
    w konsoli nic nie ustawiasz, musisz jednocześnie mieć podłączone kino i konsole przez HDMI + do tego kabel optyczny z kina do TV
    Mi się wydaje że nie podpinasz wtedy HDMI do kina i nie masz dźwięku.
    Sprawdź w ust. dźwięku na TV czy masz wyjście na głośniki zewnętrzne, czy jak to tam się w waszych TV nazywa.
     
  14. KAF4R84

    KAF4R84 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 19, 2014
    Posty:
    201
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Siemianowice Śląskie
    To ja, jeśli mogę, podłączę się do tej dyskusji.
    Sytuacja jest u mnie taka - telewizor samsunga połączony poprzez HDMI oraz przez kabel optyczny z kinem domowym samsunga (5.1).

    Konsolę podłączyłem za pomocą HDMI nie do telewizora ale do kina domowego. Czy w związku z tym, że kino z konsolą jest podłączone jedynie HDMI (brak optyki), dlatego dźwięk jaki wydobywa się z kina domowego nie jest dźwiękiem 5.1 tylko stereo ? (nie grają kolumny, które mam "za plecami"). W ustawieniach konsoli mam oczywiście wybraną opcję rodzaju dźwięku jako "kino domowe".

    Być może odpowiedź na to pytanie będzie jednocześnie rozwiązaniem problemu Andrzeja.
     
  15. DJDIDO88

    DJDIDO88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    1135
    Polubienia:
    77
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Jarosław
    konsolę do kina podpinasz? Pierwsze słyszę.
    Podłącz do TV może coś się zmieni. Ja mam TV Samsunga, kino Sony 5.1 i wszystko działa jak należy.
    Podpinam tak:
    Xbox do TV HDMI
    Kino do TV HDMI
    Kino do TV Kabel optyczny
     
  16. AndrzejGdz

    AndrzejGdz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Grudziadz, Poland
    Teraz to mam mętlik juz nic nie wiem gdzie co ustawiać co z czym połączyć.
    TV połączony z kinem przez HDMI i TV z kinem przez optyczny.
    Konsola polaczona TV przez HDMI dzwięk jest tylko na TV.
    Jak w TV wybieram wybor dzwieku "kino domowe" to cisza........ w kolumnach z kina.
    Ktos pisal ze ustawiac w konsoli ale gdzie jak tam opcji multum ?
     
  17. zibi_07

    zibi_07 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 10, 2014
    Posty:
    374
    Polubienia:
    50
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    U mnie pomogła zmiana podłączenia pod HDMI. Przełączyłem konsolę na HDMI1 a kino poszło do HDMI2. Oczywiście kino dodatkowo spięte optykiem. Wtedy dopiero zadziałało. TV to plazma od Samsunga. Przy podłączeniu konsoli do HDMI3 (takiego z boku TV) też nie działa.
     
    1 osoba to lubi.
  18. Pat80

    Pat80 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2012
    Posty:
    197
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Iława
    Czytam to wszystko i zastanawiam się co to za kombinację, to wszystko musi chodzić... w TV po to jest gniazdo WYJŚCIA optycznego właśnie po to by podłączyć do niego kilka urządzeń ( hdmi, component, itd ), a przez optyk wyjść na głośniki lub amplituner. Sprawdzałem wiele różnych opcji i działa to w takiej konfiguracji jak macie podłączone.

    Kwestia jakości będzie różna bo chociażby to że xbox360 dźwięk 5.1 DD ma tylko po kablu optycznym i jest to napisane w opcjach i instrukcji. Niestety kwestia podłączenia wszystkiego idealnie by grało w DTS, DD, potrzeba więcej zachodu ( głośniki Logitech Z-5500 - z własnym dekoderem dźwięku, lub jakaś zewnętrzna karta dźwiękową, albo amplituner z większą ilością różnych wejść i podpinanie bezpośrednio poszczególnych urządzeń. Wszystko zależy na czym komu zależy i co ma do dyspozycji.

    Edit: sprawdzajcie w telewizorze poszczególne wejścia HDMI, bo niektóre są takie HDMI/DVI i dźwięk można podawać innym kablem - np. jack - jack.
    Co do ustawień konsoli, wszystko jest w głównym dashu , ustawienia systemu dźwięk.
     
  19. AndrzejGdz

    AndrzejGdz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Grudziadz, Poland
    W koncu zadziałało zmienilem w TV miejsca , kabel HDMI 1 połączylem konsola a HDMI 2 z kinem kino , oczywiscie optyk z kina do TV.
    Dzwiek z konsoli jest teraz na kinie domowym !!! ( GTA V tylne glosniki cisza !!! tylko przednie slychac czy tak ma być ? )
    Rozumie ze w konsoli juz nic nie musze ustawiac w opcjach ?

    P.s Nie wiem ale kliknałem na "przydatne" ( sorry ale jeszcze nie bardzo smigam po tym forum )
     
  20. shte-fun

    shte-fun Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 2, 2014
    Posty:
    291
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Suwałki
    Ustaw wszędzie gdzie się da 5.1 ale to raczej nic nie da, bo przez HDMI idzie tylko stereo.
     
  21. AndrzejGdz

    AndrzejGdz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Grudziadz, Poland
    No tak ale mam przeciez optyczny w polaczeniu TV - Kino
     
Wczytywanie...

Poleć forum