1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jaki kontroler SATA ?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Revenga, Listopad 26, 2010.

  1. Revenga

    Revenga Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, chciałbym wykonać reflash z LT 1.1 na nowszy (wiadomo jaki ;)), jednak posiadam starą płytę główną, jeszcze bez wejść sata, dlatego chciałbym zakupić kontroler PCI na SATA, z tego co mi wiadomo najlepiej jest mieć model na chipsecie VIA VT6421A, czy model który podałem niżej będzie dobry? (jest to VIA tylko niema opisane jaki to konkretny model):

    AK60A KONTROLER PCI IDE SATA RAID VIA + BIOS FV (1319377740) - Aukcje internetowe Allegro


    pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Rafii045

    Rafii045 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 26, 2010
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    poczytaj na forum kontroler musi posiadać via i ms taki nie kosztuje 18 zł tylko 50 zł ale możesz spróbować
     
  4. Revenga

    Revenga Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  5. Paso_holik

    Paso_holik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 24, 2009
    Posty:
    178
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
  6. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    dobry kupiłeś ,wszystko będzie śmigać
    ceny spadły bo to sa z chin sprowadzane kontrolery
    (jak wiekszość osprzętu do PC)
    ale sa OK wszystko na nich działa... i mają właściwy chipset
     
  7. Revenga

    Revenga Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No to fajnie, jeszcze jedno pytanko w tej kwestii: na starszym PC raczej nie powinno by problemów, z podłączeniem? ew czy istnieją do tego kontrolera jakieś dedykowane sterowniki, czy wystarczy wgrać pierwszy lepszy aby tylko komp go zauważył ?

    pozdrawiam
     
  8. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    na stronie producenta VIA mozesz poszukać jakichś nowszych
    ale mi sie same zainstalowały jak wpiąłem w PCI
    czyli gdzies w systemie były już
     
  9. Skubaniec

    Skubaniec Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 26, 2010
    Posty:
    139
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    kazdy jeden kontroler z via6421a sterowniki ze strony producenta i nie powinno byc problemu ;)
     
  10. Revenga

    Revenga Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Oki dzięki za info, pytałem się bo chyba w zestawie niema płyty cd z driverami, tylko kabel sata.
     
  11. ppg

    ppg Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2009
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ja mam problem za sterownikami. mam win7 jak instaluje VIA_RAID_V530C to wyskakuje info że nie można znaleźć sprzętu.
     
  12. Revenga

    Revenga Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,
    panowie jest PROBLEM!!!, przyszła dzisiaj paczka ale kontroler SATA jest w ogóle innej firmy, dokładnie: PROMISE PDC20376 - czy na tym chipsecie możliwy jest również flash napędu?

    Zaraz napiszę do sprzedawcy i porządnie go opiernicze (towar nie zgodny z umową, na aukcji pisało że jest to VIA - jeszcze podkreślone)), z wysyłkami będzie mnie to kosztowało 40 zł a zwróci mi tylko za przedmiot czyli 20 zł - ku.... kolejny raz

    Możliwe że da się w/w najtańszym badziewiem sflashować, po czym oddam to g***no.
     
  13. Skubaniec

    Skubaniec Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 26, 2010
    Posty:
    139
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    puki nie sprawdzisz nie bedziesz wiedzial kontroler via 6421a ma 100% kopatybilnosci, z tego co znalazlem na necie "The Promise PDC20376 RAID controller does not support ATAPI devices such as CD-ROMs, DVD-ROMs, etc." czyli lipa
     
  14. Revenga

    Revenga Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ku***, czyli nawet nie ma co podłączać.

    Już do nich napisałem i OSTRZEGAM!! - nie kupujcie NIC u tego sprzedawcy co JA (podany link kilka postów wyżej) - wcisnęli mi najtańsze badziewie na rynku i teraz będę prawie 20 zł w plecy na przesyłkach, taki jestem nabuzowany że zaraz do nich zadzwonię i niema co się cackać - JA wywiązałem się z umowy, a Oni myślą że będą w ch** lecieć - oj nie .

    Sorki za taki post nie za bardzo związany z tematem, ale musiałem się wygadać ;)
     
  15. Skubaniec

    Skubaniec Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 26, 2010
    Posty:
    139
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    nie ma co sie dziwic towar nie zgodny z umowa - wymiana albo zwrot kasy

    no ja w poniedzialek bede mial swojego klocka i zabieram sie za flash ;)
     
  16. Revenga

    Revenga Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dostałem odp. z przeprosinami: mam odesłać kontroler - jak dostaną przesyłkę, wyślą właściwy kontroler z VIA i oddadzą $ za znaczek pocztowy - dogadałem się że wyśle przesyłkę i od razu prześlę im potwierdzenie nadania, a Oni w tym samym czasie wyślą właściwy kontroler do Mnie - zobaczymy co z tego wyjdzie, bo jednak czekać tydzień az dostaną paczkę (ode mnie) + drugi tydzień na odesłanie od nich (do mnie) to wychodzi że na święta dopiero bym dostał - wole żarty - ehhhh
     
  17. Revenga

    Revenga Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, niestety transakcja niedoszła do skutki.

    Panowie, czy istnieją inne kontrolery (oprócz chipsetu VIA), które poradzą sobie z wgraniem LT? i nie kosztują 50 zł + przesyłka :)
     
  18. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    720
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    A co się stało?
    Też chciałem kupić na tamtej aukcji.
     
  19. Revenga

    Revenga Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    UWAGA!! - nie kupujcie na tej aukcji, mimo że obiecywali mi zwrot pieniędzy (odesłałem im kontroler), dzisiaj po raz drugi dostałem kontroler na tym samym chipsecie PROMISE PDC20376, bez mojej zgody - brak słów.
     
  20. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    720
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Mi napisali, że nie mają już na VIA.

    Może ktoś podać sprawdzonego przez siebie sprzedawcę?
    Zauważyłem, że wszyscy na allegro używają skopiowanego od siebie opisu przedmiotu.
    Sami nie wiedzą co sprzedają. W tytule aukcji mają VIA, a w opisie piszą,że znowu coś innego.
     
  21. pawel1902

    pawel1902 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 12, 2009
    Posty:
    234
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Świętochłowice
    Witam czy ten kontroler SATA :

    GEMBIRD SATA-3 • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

    Będzie dobrze działał z moją płytą główną p5vd2-mx :

    http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5VD2MX/#specifications

    Prosze o pomoc bo ten port PCI troszeczke inny jest niż ten z kontrolera chce sie upewnić czy na 100% zadziała ten kontroler z moją płytą główną.
     
Wczytywanie...

Poleć forum