1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jaki polecacie sprawdzony program do obróbki wideo?

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez MrDraiger, Wrzesień 9, 2010.

  1. MrDraiger

    MrDraiger V.I.P V.I.P XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2009
    Posty:
    2859
    Polubienia:
    334
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Inowrocław
    Jak wyżej, nie potrzebuję czegoś wymyślnego, typu odpowiednik fotoszopa w zdjęciach.
    Coś w miarę prostego z wygodnym interfejsem, potrzebne mi tylko opcja wytnij,skróć itp, żeby programik był darmowy, płatny ale z trialem na 30dni odpada... wcześniej korzystałem z Windows Movie Maker (ale coś już nie działa jak kiedyś :/) i Sony Vegas Studio(trial 1miech), programy wspaniałe, bardzo przyjemnie się ich używało jakbyście mieli coś podobnego to zapodajcie nazwę, za każdą dam dziękuję :)

    Edit:
    Ja wiem właśnie że ten sony vegas jest taki świetny, bo sam go przez miesiąc używałem, ale darmówka się skończyła i pozostało płacić... Także zakończyłem z nim przygodę :F
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Mitmart

    Mitmart Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 11, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Płeć:
    Mężczyzna
    Adobe Premiere Pro CS5 - siwetny program mozna zrobic w nim praktycznie wszytsko aczkolwiek bardziej skomplikowany niz WMM
    wspomniany przez ciebie Sony Vegas tez jest bardzo dobrym programem do tego typu rzeczy
     
  4. Ruzyk

    Ruzyk V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2009
    Posty:
    264
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Przemyśl
    Tylko Sony Vegas... ewentualnie jak masz okazję pracować na sprzęcie od Apple to iMovie
     
  5. MrDraiger

    MrDraiger V.I.P V.I.P XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2009
    Posty:
    2859
    Polubienia:
    334
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Inowrocław
    Mam pytanie, bo jakimś cudem znów zaopatrzyłem się w Sony Vegas Studio, i już powycinałem filmik tak jak chciałem i pozostało mi go zapisać, tylko że jak go zapisuje to ten filmik ogromnie wiele waży, 14min ma 34gb (więcej miejsca nie mam wolnego), a cały filmik ma 21min, problem tylko taki że więcej wolnego miejsca na dysku nie wykrzesam :/ Jest jakaś możliwość aby filmik tyle nie ważył odrazu po zapisaniu? (potem bym go w konwerter wrzucił)
     
  6. freetag

    freetag Banned

    Dołączył:
    Lipiec 18, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Pewnie w vegasie ustawiłeś format nieskompresowany. Jak już renderujesz spróbuj ustawić wmv 11 5mbps.
    Jeżeli chodziło Ci o to, że Fraps(albo program w tym stylu) tworzy takie duże pliki to nic na to nie możesz poradzić, bo właśnie dzięki temu, że tworzy pliki nieskompresowane można je łatwo obrabiać i konwertować.
     
  7. MrDraiger

    MrDraiger V.I.P V.I.P XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2009
    Posty:
    2859
    Polubienia:
    334
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Inowrocław
    To że programy które nagrywają to co się dzieje na komputerze (gameplaye, tutoriale itp) robią filmiki co dużo ważą to ja wiem. W Vegasie wrzuciłem 4 odcinki Anime i chciałem je poobcinać z głupich scen 1 odcinek 150mb x 4 = 600mb, całość trwa 1h 20min, ale po wycięciu wszystkiego co chciałem trwa 21min, no i jak zapisuję to zaczyna się powiększać do kilkudziesięciu gigabajtów :/ więc mówisz że jak ustawię kompresję na wmv (bo faktycznie nie ustawiałem żadnej, zbyt specjalnie się na tym nie znam, nie chciałem aby przez kompresję pogorszyła się jakość) to będzie mniej ważyć, i nie będzie żadnych strat w obrazie? Typu kwadraciki i ogólna pikseloza i filmiku się robi?

    Edit: Dobra już sobie poradziłem, coś poustawiałem w tych formatach,kompresjach kodekach itp i już 50% waży niecałe 2Gb, ale jak z jakością i pixelozą to zaraz zobaczymy, mimo wszystko dzięki wszystkim :D
     
  8. freetag

    freetag Banned

    Dołączył:
    Lipiec 18, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
  9. dawidek295

    dawidek295 Xbox One Xbox One

    Dołączył:
    Maj 2, 2010
    Posty:
    1471
    Polubienia:
    43
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    SW
    camptesia stdio albo sony vegas
     
  10. MrDraiger

    MrDraiger V.I.P V.I.P XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2009
    Posty:
    2859
    Polubienia:
    334
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Inowrocław
    Mam jeszcze jedno (ale OSTATNIE!) pytanie odnośnie sony vegasa, czy jest tam taka opcja jak w Windows Move Maker: Podziel klip na dwa klipy przy aktualnej klatce? Bardzo by mi to ułatwiło robotę bo tak muszę jeden filmik wrzucać kilka razy, i za każdym razem odnowa szukać miejsca w którym mam skrócić akcję.
     
  11. freetag

    freetag Banned

    Dołączył:
    Lipiec 18, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to jest taka opcja. Kliknij na miejsce na klipie gdzie chcesz uciąć i naciśnij przycisk "s".
     
Wczytywanie...

Poleć forum