1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jaki router do internetu i konsoli

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez spiewaczek1, Wrzesień 25, 2016.

  1. spiewaczek1

    spiewaczek1 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2016
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    WItam. Ostatnio na forum pisałem o zmianie usługodawcy internetu. Padło na lokalnego dostawce radiówki 10/20 (dzień/noc), a później z możliwością migracji do nich na światłowód, Który już w wiosce obok jest położony/rozciągnięty i tylko kwestia miesięcy jak będzie instalowany u mnie.
    A więc rozchodzi mi się nad nowym routerem, poprzedni miałem do neostrady. Router ma odbierać mi teraz sygnał z radiówki wtyk RJ-45, a później tak samo światłowód.Do tego routera chciałbym używać jako streaming z xboxa one na windowsa 10. prędkość internetu teraz 10Mb/s/20Mb/s później napewno 100Mb/s albo zaszaleje i wezmę sobie 300 Mb/s.
    moje propozycje na urządzenie ;
    http://sh.st/M7s6F ASUS RT-AC1200G+ (po kliknięciu poczekać 5 sekund i kliknąć SKIP THIS AD)
    http://sh.st/M7rQD TP-LINK ARCHER C5 V2 (po kliknięciu poczekać 5 sekund i kliknąć SKIP THIS AD)
    http://sh.st/M7r7p TP-LINK ARCHER C50 (po kliknięciu poczekać 5 sekund i kliknąć SKIP THIS AD)

    Pierwsza pozycja najbardziej chyba multi: dużo anten USB i jakieś tam jeszcze rzeczy szybkość modemu i wogóle. Trzeci najbardziej chyba opłacalny tylko że gdzieś wyczytałem że po kablu by wolno szło jak na 100 czy 300 Mbs. drugi to taki lepsze zamiennik trzeciego.
    Ogólnie to niechciałbym wydać za dużo. Liczyłem na 200 zł ale jeżeli te za 300 zł mają byś dużo lepsze i np dzięki nim streaming gier będzie ok to się dołoży grosza.
    A może wy macie jakieś swoje propozycje.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Johny Mielony

    Johny Mielony Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2015
    Posty:
    34
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Mielec
    Jeśli internet ma być później >= 100Mbps to ostatni odpada, switch w standardzie 100Base-T.
    Z podanych C5 optymalny, jednak Asus niewiele droższy, powinien być lepszym wyborem. Dodatkowe anteny 5dBi powinny zapewnić dobry zasięg.
    Zamierzasz używać oprogramowania fabrycznego czy instalować openwrt, tomato itp.?
     
  4. spiewaczek1

    spiewaczek1 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2016
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Wiesz co nigdy nie instalowalem ani tomato ani nic innego. Jeżeli by mi miało w czymś ulepszyć to czemu nie.

    Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
     
  5. spiewaczek1

    spiewaczek1 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2016
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    A Internet najprawdopodobniej na pewno 100 Mbs.I ten zasięg też ważny. A co mi mógłbyś podpowiedzieć na temat streaming u na windowsa. Na jakie parametry zwracać uwagę.

    Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
     
  6. BialyGTi

    BialyGTi Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 11, 2015
    Posty:
    720
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    93
    Jesli masz teraz radiowke to pewnie twoja antena ( ta na dachu badz gdzies na domu ) jest w 5gHz wiec multika ci nie polecam bo bedzie sie ze soba klucic . ( mam tez radiowke i 5gHz w routerze musialem wylaczyc) wiec kup sobie taki do 300 skoro w przyszlosci bedziesz mial swiatlowod. Jaki bys nie kupil to w domu spewnoscia bedziesz mial zasieg . Ja np mam tp-link ac750 zobacz sobie czy ci pasuje :) jak tak to moge smialo polecic .


    Ps: dokladnie taki

    http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-9_Archer-C20i.html
     
    jaszczurka23 lubi to.
  7. Johny Mielony

    Johny Mielony Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2015
    Posty:
    34
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Mielec
    @spiewaczek1@spiewaczek1 Skoro nie wiesz czy potrzebujesz openwrt i co to daje to pewnie nie potrzebujesz tego.
    Nigdy nie streamowałem, nie mam takiej potrzeby. Jeśli strumień jest nieskompresowany to potrzebny będzie szybki transfer.

    @BialyUst@BialyUst Jak się zakłócają to prawdopodobnie zła konfiguracja tak i fizyczna jak i logiczna. Źle dobrana antena na dachu, źle ustawiona. Do tego nie zadbano o odpowiednią konfigurację ustawień routera. Jeśli kanały się nakładały albo chociaż zachodziły na siebie to nic dziwnego.
    Ten proponowany router ma switch 100Base-T. Efektywny transfer po kablu nie wyniesie więcej jak 90Mbps. W takiej sytuacji nie wykorzysta w pełni możliwości szybkiego internetu. Do tego anteny wewnętrzne, jeśli dom jest duży to mogą być problemy z zasięgiem w różnych częściach domu, może dojść konieczność stosowania repeaterów.
     
  8. BialyGTi

    BialyGTi Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 11, 2015
    Posty:
    720
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    93
    Mimo wewnętrznych anten jakos problemow w domu nie mam mimo ze sa 2 piętra . Jesli panowie zajmujacy sie zakladaniem i konfiguracja internetu polecili wylaczyc 5gHz bo juz mieli takie przypadki ze sygnaly sie zaklucaly . Wiec na dzien dobry 5gHz wylaczylem i problemu nie mam

    Router w 2.4 jest do 300 to nie wiem skad masz info ze max 90 ogarnie ??
     
  9. Johny Mielony

    Johny Mielony Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2015
    Posty:
    34
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Mielec
    @BialyUst@BialyUst można po prostu wyłączyć 5GHz i nie wnikać głębiej, można też przeskanować sieci wifi i zobaczyć czy się kanały nie nakładają i skonfigurować odpowiednio. Do tego jednak potrzeba choć minimum wiedzy nt. sieci.
    300Mbps jest po wifi, kabel jest 100Base-T. Tak wynika ze specyfikacji na stronie do której linka podałeś. Pomiędzy kablem a wifi będzie więc nie więcej jak 90MBps. Jeśli internet będzie 100MBps lub szybszy to nie wykorzysta prędkości bo wąskie gardło w postaci tego switcha ograniczy prędkość. Zakładam, że urządzenie dostępowe będzie wpięte pod port WAN routera.
    Co do anten wewnętrznych i zasięgu na nich to bardzo dużo zależy od warunków takich jak miejsca w którym stoi router, jakie ściany, inne urządzenia które mogą wpływać itd.

    Podsumowując, standard wifi AC nie jest niezbędny, zapewne N w 2,4GHz wystarczy. Jednak jeśli w sieci będzie dużo urządzeń to i to się zapcha. Przy internecie 100MBps lub więcej żeby go wykorzystać będzie potrzebny switch gigabitowy.
     
    spiewaczek1 lubi to.
  10. spiewaczek1

    spiewaczek1 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2016
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    No właśnie chciałem kupić ten router najtańszy. Ale gość w sklepie powiedział mi że właśnie mając 100 Mbs rzeczywiscie może być po kablu jakieś 80. Ponieważ ten router ma ograniczenia. Natomiast po wi fi może ścigać lepiej Tylko ze po wi fi to też ściany nie ściany i różne takie.

    Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
     
  11. Johny Mielony

    Johny Mielony Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2015
    Posty:
    34
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Mielec
    Dokładnie, pomiędzy 80 a 90 Mbps to maksimum co wyciągnie. Niestety router z gigabitowym switchem swoje kosztuje.
    Anteny zewnętrzne to dodatkowo możliwość ich wymiany gdyby się okazało, że te domyślnie zainstalowane są za słabe. To co u jednego się sprawdza to u drugiego już tak dobrze działać nie będzie bo warunki inne.
    Pytanie było który z tych trzech przedstawionych modeli byłby najbardziej odpowiedni. Trzeci odpada z powodu switcha. Tp-link raczej dobre sprzęty robi w rozsądnej cenie. Na tym C5 da się zainstalować openwrt, Asus nie widnieje na liście wspieranych. Rozumiejąc, że nie jest to wymóg to z podanych wybrałbym Asusa. Wg mnie to dobra marka. Sam mam router tej firmy. Mimo tego, że ma już z kilkanaście lat to nadal działa bardzo dobrze. Jedynie zasilacz raz padł, ale wymiana kondensatorów i działa dalej.
    Chcąc zapłacić jak najmniej za router to szukać tańszych modeli, nie koniecznie posiadających wifi AC, ale posiadających switch gigabitowy, albo zdecydować się na wolniejszy net i tańszy router z wolniejszym switchem. Nie wiem tylko czy to nie wpłynie znacznie na streamowanie rozgrywki z konsoli.
     
    spiewaczek1 lubi to.
  12. spiewaczek1

    spiewaczek1 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2016
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Właśnie tak jak mówiłem jeżeli trzeba do lepszego modelu dopłacić to trudno się mówi. W końcu router kupuje się prawie do końca jego żywotności a lepiej niech ma troszkę zapasu mocy przerobowych niż miałby tłumić.
    znalazłem jeszcze coś takiego http://www.x-kom.pl/p/302560-router-d-link-dir-842-80211a-b-g-n-ac-1200mb-s.html#specification
    ale przewagę chyba uzyskuje ten asus http://sh.st/M7s6F ASUS RT-AC1200G+.
    Widzę że kolego Johny Mielony dobrze się orientujesz w temacie . gdybyś mógł doradzić jeszcze w tej kwesti.
    Z góry dzięki.
     
  13. Seavolv

    Seavolv Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 12, 2009
    Posty:
    93
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Pamiętaj że nie tylko router jest tu najważniejszy, jesli to router do domu to urządzenia muszą posiadać odpowiednie karty sieciowe aby wykorzystać wi-fi na maxa najlepiej pracujące w AC nie wspominając o tym że muszą pracować w 5Ghz chyba że router udostępnia 2,4 i 5 Ghz jednocześnie
     
  14. spiewaczek1

    spiewaczek1 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2016
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Tak z tego co wyczytałem to wszystkie obsługują obydwie częstotliwości. Co do urządzeń to sam nie wiem . Standardowo 2 laptopy, z 2 telefony ,tv i konsola. A czy będą działać na 5 Ghz to nie mam pojęcia.

    Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
     
  15. IMSNET

    IMSNET Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2012
    Posty:
    34
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nowy Dwór Mazowiecki
    Witam
    Ja posiadam router NETGEAR R7000 i jestem mega zadowolony. Tańsze routery pomimo iż posiadają standard komunikacji N po wifi to i tak nie są w stanie przetwarzać sygnału z internetu do urządzeń szybciej niż 20-30 Mbit/s mimo posiadania 100 Mb/s łączą. W sieci lokalnej dużo lepiej to wygląda ale też nie rewelacyjnie. Microsoft zaleca podłączenie XBOX ONE do sieci przez kabel więc tak jak koledzy wyżej napisali do 100 Mb/s potrzebny będzie router z gigabitowym swich-em.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  16. Johny Mielony

    Johny Mielony Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2015
    Posty:
    34
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Mielec
    Ten Netgear posiada świetną specyfikację jednak kosztuje ponad dwa razy co najdroższy z tu proponowanych. Tańsze routery mogą być wolniejsze po wifi bo montują w nich słabsze procesory, coś za coś. Jednak w tych tu proponowanych nie spodziewałbym się aż tak drastycznego spowolnienia. 100Mbps powinno spokojnie śmigać po wifi. Oczywiście o ile urządzenie na którym korzystamy z internetu wspiera standard AC lub chociaż N i ono samo w sobie nie jest wąskim gardłem. Wifi jest szyfrowane i to potrzebuje czasu procesora. Im więcej urządzeń w sieci korzysta z niej jednocześnie tym więcej szyfrowania i deszyfrowania i spada wydajność. Do tego dochodzą kolizje, zakłócenia, interferencje itd. Kabel jest od tego wolny dlatego stabilniejszy.
    Sieci 5GHz i 2,4GHz działają jednocześnie, zależnie jak router skonfigurowany, to urządzenie np. telefon jak nie wspiera standardu AC, wybiera sobie która z tych sieci ma lepszy sygnał i z tą się łączy. Można też zaplanować sobie wcześniej siec i np. skonfigurować dwie odrębne sieci wifi (o ile oprogramowanie routera to wspiera) na różnych częstotliwościach i jedną dedykować np. sprzętom RTV jak konsola, tv, tuner tv, serwer nas/dlna, drugą zaś dla innych urządzeń, telefonów, komputerów, dla gości itp. Dzięki temu jedna zatłoczona sieć nie wpłynie na drugą. Do tego jeszcze ustawić QoS, firewall. Jeśli coś się da podpiąć kablem to warto z tego skorzystać.
     
  17. sp7foy

    sp7foy Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 28, 2015
    Posty:
    200
    Polubienia:
    50
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Skierniewice
    Szyfrowanie w obecnych urządzeniach nie wpływa. Ale kilka urządzeń pracujących jednocześnie powoduje, że każde dostaje tylko wycinek czasu i proporcjonalnie mniej może przesłać. No i pamiętać należy, że to co jest na pudełku to pisali marketingowcy.
     
  18. spiewaczek1

    spiewaczek1 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2016
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Po dłuższej przErwie powiem Wam że wybrałem tego Asusa. Jestem zadowolony. Fakt jego szybkości w pełni nie wykozystuje ale i takbjeat dobrze. No i streaming z Xboxa na Win10 działa. Czasami średnio to działa ale działa.
    Pozdrawiam bo dziękuję za porady.

    Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
     
Wczytywanie...

Poleć forum