1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jaki router?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez iksmen, Styczeń 13, 2011.

  1. iksmen

    iksmen Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 13, 2010
    Posty:
    53
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Mam dwa pytania.
    1. Jaki router proponujecie do podłączenia xboxa?
    2. Ostatnio miałem problem z neostradą i musiałem zamiast przez USB podłączyć ją kablem Ethernet, jednakże mam tylko jedno wejście Ethernet i teraz potrzebuje router do podłączenia konsoli, więc jak mam to zrobić poprostu podłączam, czy także muszę coś wpisywać, zmieniąć jakieś ustawienia albo coś instalować? Będą jakieś problemy?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Marioshi

    Marioshi Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 13, 2011
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Albion
    miałem podobny problem ale z psp i chodziło o to że nie łapało mi neta przez wi-fi, a co do twojego pytania: nie wiem jaki router będzie najlepszy ale pewnie ten najdroższy ., jak podłączysz Xboxa kablem ethernet to powinien po prostu łapnąć i masz neta :D
     
  4. blazejp

    blazejp <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/%5Btuto V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
  5. cezeusz

    cezeusz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Proponuję router cerberus. Lepiej sieje sygnał. Jednakże wybór należy do ciebie. Oczywiście nie kupuj najtańszych urządzeń. W tym przypadku przysłowia się sprawdzają. 5 lat rozbudowywałem sieci WiFi, LAN, WAN.
     
  6. iksmen

    iksmen Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 13, 2010
    Posty:
    53
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    hmm ja mam adsl podłączone kablem Ethernet do kompa czyli jeśli kupie router to wtedy podłączam router do modemu a nie modem do routera ta?:D
     
  7. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Jaki masz modem, samodzielny tzn musisz laczyc sie za kazdym razem jak wlaczasz windowsa czy juz amsz polaczenie jak masz to wystarczy router bez modemu np taki ktory podal kolega blazejp

    Od siana sygnalu zalezy wiele czynników i powinieneś o tym wiedziec jak robiles 5 lat siec nie mowiac juz o tym ze cerberus to wlasnie najtańsze routery robione przez pentagrama

    Podlaczasz tak:

    Internet --> Modem --> Router --> komp, xbox itp

    Oczywiście gdy masz modem samodzielny ale jak laczysz sie przez kabel sieciowy to masz samodzielny
     
  8. tel

    tel Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    1051
    Polubienia:
    134
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Kup sobie router adsl z wifi i nie będziesz potrzebował modemu, bo połączenie z neo skonfigurujesz sobie na routerze. Po co 2 urządzenia skoro wystarczy 1.
     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    A po to ze dobry router bez modemu to koszt 80zl, a jego odpowiednik z modemem moze kosztować nawet 200zl, osobiscie mam dwa routery jeden dziala jako modem adsl w trybie bridge, a drugi laczy sie z netem po przez PPPoE
     
  10. iksmen

    iksmen Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 13, 2010
    Posty:
    53
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Znaczy poprostu muszę mieć włączony komputer. Włączam komputer i odrazu mogę wchodzIć na strony to chyba samodzielny.

    Ale jak to jest, że router ma modem albo nie ma co to za modem?
     
  11. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie samodzielne modemy maja tylko zlacze USB i aby polaczyly sie z siecia system operacyjny musi zainicjować polaczenie, samodzielny modem rozni sie od routera tym ze ma tylko jedno wyjscie rj45 i nie maja wifi
    Routery z modemami adsl otrzymuja sygnal internetowy z linii telefonicznej PPPoA, bez modemu otrzymują z kabla sieciowego PPPoE
     
  12. tel

    tel Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    1051
    Polubienia:
    134
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Przecież dobry router DSL można też kupić nawet za 300 zł jeżeli ktoś chce wysoki model np jakiegoś linksysa, i można też kupić router adsl za 90 zł np tp-linka.
    Wszystko zależy od modelu, firmy, itp... wybór jest ogromny.
    Ja osobiście wolę mieć 1 urządzenia bo to dla mnie wygodniejsze, dlatego tak napisałem.
     
  13. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    To ze jest wybor ogromny to wiadomo tylko po co kupowac router z adsl skoro modem juz jest, szkoda kasy, druga sprawa tylko adsl ma modemy w routerach reszta sieci oparta np na kablowkach ma modemy samodzielne
    Co do tplinka to owszem mozna i kupic za 90zl tylko jak ktos ma lacze wieksze niz 15mbit to moze zapomniec o wifi g

    P.S. TP-LINK TL-WR1043ND kosztuje w granicach 160-200zl a pod wzgledem technicznym jest lepszy niz np Linksys 160n
     
  14. Haas360

    Haas360 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2008
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dowolny router rozdzielający na lan jeśli masz bezprzewodową w Xboxie to warto kupić również z wifi ale te co dzielą neta tylko po kablu są tańsze
     
  15. lukzmu11

    lukzmu11 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 18, 2011
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kraków
    Ja mam ZTE W300 i jestem zadowolony.Nie podłącz kabel "Ethernet" od slotu 2 do konsoli,być może że będziesz musiał podać klucz WEP.Spróbuj również przez adapter Wi-Fi.
     
  16. LaMpErCaMpErPL

    LaMpErCaMpErPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 18, 2011
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    chciałem zapytać o jedną rzecz, a mianowicie:

    czy mogę podłączyć sobie bezpośrednio do xboxa modem netii (niesamodzielny)
    i będzie działąć czy musze bezprzewodowo albo przez inne jakies dziadostwa?
     
  17. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Podlaczyc mozesz ale nie zadziala, musisz miec router z modemem adsl
     
  18. LaMpErCaMpErPL

    LaMpErCaMpErPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 18, 2011
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a LINKSYS by cisco numer modelu WAG54G2?

    takie cos mam w domu, może być???
     
  19. ABECBRADIO

    ABECBRADIO Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kołobrzeg
    Ja mam w domu Neostradę 6Mbps (ale tylko na papierze). Do tego jest podłączony Tp-link TD-W8960N. Ma on takie możliwości konfiguracji, że głowa mała - bardzo fajny. Do X-a mam podłączony TP-link WA501G w trybie klienta (działa jak karta sieciowa). Jak na razie wszystko działa ok. Dzisiaj przeniosłem głowny router bliżej Maca i Xa i już widze poprawę.
    Generalnie nie ma absolutnie sensu wydawania ponad 300zł na linksysa albo wypasionego D-linka. Zwykły router za 200zł w tech N będzie działał bardzo dobrze jak będzie się łączyć konsole kablem. Jeśli ma być po WIFI to wszystko zalezy od budownictwa domu. Jeśli masz zbrojenie w ścianach, ścianki z płyt gipsowo-kartonowych lub inne takie eksperymenty to musisz mieć dobry router i do tego blisko konsoli, bo sygnał idzie w 2 strony, tak więc sam router może być wypasiony na maxa, ale jeśli karta sieciowa jest taka sobie (a nie wiem czy oryginalna karta do xa od MS jest super) to i tak będą problemy.
    Reasumując - jak się nie znasz na WIFI to bierz kabel, router tp-linka i będzie działać jak złoto
     
  20. BFBC2 FAN

    BFBC2 FAN Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 5, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Mrągowo
    Ja mam także pytanie. Jeśli nie w tym dziale to sorka. Jeśli chcę podłączyć do swojej konsoli zwykłą kartę sieciową na USB, której używam na komputerze to da radę w ten sposób? Piszę to ponieważ musiałem się przenieść z konsolą do innego pokoju i przez to nie mam konsolą dostępu do internetu bezpośrednio przez kabel. Czy będzie działał mi z nią internet? Za odp. THX.
     
  21. luki6psp

    luki6psp Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 27, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Ja mam model LINKSYS (nie pamietam jaki dokladnie) za okolo 100 zł i jestem bardzo zadowolony.
     
Wczytywanie...

Poleć forum