1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jaki zasilacz do komputera? - specyfikacja podana.

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Onicniepytaj, Listopad 2, 2013.

  1. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5419
    Polubienia:
    1656
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Ogólnie nie jestem pewien ale wydaje mi się, że zasilacz zaczyna mi wysiadać.. Bo jak komputer używany jest intensywnie (gry itp itd) to potrafi się zawiesić bądź puścić reseta.. Sprawdzałem już temperatury/bad sektory itp itd. I wszystko rzekomo w porządku.

    Jak jest zimny start komputera to zasilacz wydaje głośne dźwięki (tak jakby wchodził na obroty..) dopiero po jakiś ~10 min słychać obniżenie tych dźwięków i wejście na normalne obroty - co wg. mnie nie jest raczej normalne.

    Info o PC:

    Płyta główna: ASRock A75M-HVS/M/ASR
    Procesor: AMD A8 3850 2.9 GHz 4MB cache Socket FM1
    Pamięć: Goodram 8GB DDR3 1600 MHz CL9 DIMM
    Karta graficzna: Radeon HIS 6770 IceQX Turbo 1GB GDDR5
    Dysk: Seagate Barracuda 1TB SATA III 32MB cache 7200 obr
    Zasilacz/obudowa: Tracer Blaster Tro-406 500W Series E+
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3696
    Polubienia:
    1106
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    BSOD'y występują? Ja bym najpierw sprawdził pamięć w MEMTEST'ście
    Najlepiej puścić na noc,żeby z 10 cykli przeszło, i dobrze po jednej kości sprawdzać...

    Pisane na SGS+ w tapatalk 4.
     
  4. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Zasilacz pisków wydawac nie powinien, więc całkiem możliwe że siada. Do tej specyfikacji zasilacz 500W starczy tylko dobry 500W, a nie lelum poleum Firma.

    Ty podałeś "Tracer Blaster Tro-406 500W Series E+" a to jest cała obudowa z zasilaczem 500W który to zasilacz w środku to jedne wielki GU..... wiem bo pracuje w serwisie komp. więc się znam, Fakt że tracer ma zasilacze i zasilacze jednak te z kompletu obudów to szkoda gadać. Osobiście polecam nie drogi i nawet OK MODECOM FEEL 500W/520W, zasilaczy już trochę nasprzedawaliśmy i zwrotów prawie wcale. Oczywiście są lepsze zasilacze ale nie wiem czy w tej cenie
     
  5. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5419
    Polubienia:
    1656
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Tak bo podałem zasilacz/obudowa :). Taki był kupiony. No i z początku nie było żadnych takich odgłosów itp. Jakiś czas temu wydawał takie odgłosy raz na ruski rok.. Ale teraz prawie przy każdym załączeniu PC.

    #Jabar
    Pamięci były sprawdzane i wszystko z nimi ok.
    BSOD czasami jest, a czasami go nie ma. Raz jest tak, że po prostu komp dostaje freeza i nic się nie dzieje, raz jest tak, że od razu reset, a czasami tak że BSOD.


    Dysk był sprawdzany HD Tune PRO - bo z początku myślałem, że coś z dyskiem nie teges.. Ale nic nie wykazał. Tak samo był sprawdzany w Tuneup Utilites 2013 + defragmentacje były robione.
     
  6. mlkgmk

    mlkgmk Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2010
    Posty:
    699
    Polubienia:
    56
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    500W swiat i ludzie. Za 150zl a nawet mniej kupisz juz jakiegoś ocz.

    Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2
     
  7. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5419
    Polubienia:
    1656
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Proszę tutaj info z BSOD, które udało mi się wyłapać..

    [​IMG]

    to samo w linku:
    Kod:
    http://www.editer.pl/fotka/21b08f39848b740ea0b5921df9f0216c_1.jpg
     
  8. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3696
    Polubienia:
    1106
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Nie powiem, że to wina pamięci na 100%, ale ja bym tego nie wykluczał,
    ntoskrnl.exe - miałem takie błędy..okazało się że jedna kość 2gb (też goodram) była do wymiany...
    Jeśli masz 2 kości po 4 gb , spróbuj testować na jednej, później na drugiej i obserwuj czy będą zwiechy, bsod'y.

    Pisane na SGS+ w tapatalk 4.
     
  9. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5419
    Polubienia:
    1656
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Zrobiłem szybki test;

    - Wyciągnąłem jedną kostkę pamięci (tą nowszą)

    Włączyłem Battlefield Bad Company 2 multiplayer po czym gra złapała wiechę w przeciągu 2-5 min po prostu freez i tyle nic nie wyskoczyło ani nic.

    - Wsadziłem nowszą kostkę, a wyciągnąłem tą starszą.

    Efekt taki sam jak przy tamtej kości pamięci czyt. w przeciągu 2-5 min freez obrazu i rópta co chceta..
     
  10. seyu

    seyu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2011
    Posty:
    114
    Polubienia:
    31
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Miałem kiedyś takie freezy. Pożycz od kogoś na 1 dzień jakąś zasiłke i sprawdź. U mnie okazało się ze procek siada. Także jeśli chodzi o kompa to wszystko może być możliwe. A wykluczyć poszczególne części można metoda prób i błędów.

    Wyskrobane na Xperii L
     
  11. Fear

    Fear Banned

    Dołączył:
    Lipiec 27, 2012
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Co nei zmienia faktu, że autor ma zasilacz noname który w każdej chwili może piz... i uszkodzić resztę sprzętu ;>
    Podaj budżet to ci znajdę jakiś dobry
     
  12. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5419
    Polubienia:
    1656
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    500W w ogóle starczy na ten sprzęt?
    Powiedzmy, że tak do 150zł.
     
  13. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5419
    Polubienia:
    1656
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Panowie jakoś ostatnio nie miałem problemu ale od niedawana znów jest problem.. Czyściłem już kompa sprężonym powietrzem (jak to dobrze mieć kompresor..) i kurzu nie było, a tak się zachowywał.

    Odłączyłem dysk, puściłem kompa i przez moment zatrzymywałem wiatraki z procesora, karty graficznej i okazało się, że to ten z zasilacza tak wyje.. Teraz raz wyje raz nie.. Mój inny komputer chodzi o niebo ciszej niż ten ;/.
    Więc jak sądzicie jaki zasilacz do niego wsadzić? Jaki polecacie?


    Specyfikacja komputera jak w 1 poście. Jadę na windowsie 7 x64.
     
  14. ROBI772

    ROBI772 RGH Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2011
    Posty:
    2734
    Polubienia:
    606
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    PZL
    min. 500W, ale firmowy a nie jakiś noname, najlepiej z certyfikatem 80+. Na zasiłce nie ma co oszczędzać za bardzo, bo od niej zależy stabilność platformy.

    Wysłane z mojego Live With Walkman przy użyciu Tapatalk 4
     
  15. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Dokładnie jak wyżej. Zasilacz warto mieć dobry. 4-5 lat temu kupiłem bratu do PC Corsair 650W i do dziś hula beż żadnego ale, gdzie on sporo korzysta z kompa.
     
  16. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5419
    Polubienia:
    1656
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Takie np mogły by być?

    Zasilacz komputerowy Chieftec 500W GPA-500S8 OEM (3914663711) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

    ZASILACZ FEEL 600W 12CM FAN SUPER CICHY STABILNY ! (3889771922) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.


    Chce mieć tak plus/minus rozeznanie bo będę musiał się przejść po sklepach komputerowych w moim mieście i rozeznać się, gdzie wyjdzie mi taniej allegro+przesyłka, czy sklep :)


    EDIT:
    Nie ukrywam u mnie komputer też długo leci :) Jak nie ten to inne bądź laptop :)
    PS. Nie chce żadnych bzdetów typu podświetlenie itp.
     
  17. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Jak ma być naprawę dobry to tak 250zł musisz dać. Wszystkie te do 150 to takie średniaki. Chiftec kiedyś był jedną z najlepszych firm w tej chwili wiem że podogrszyły się bardzo, zasilacze lekkie jak nie jeden tani. Modecom spoko chwalę sobie.
     
  18. smoczu

    smoczu Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 10, 2013
    Posty:
    0
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    2
  19. pawlotychy

    pawlotychy Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 23, 2012
    Posty:
    0
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    witam jaki zasilacz polecacie do kompa
    procesor quad q6600 grafika:geforce 210 4gb ram plyta glowna gigabyte ga-ep31-ds3l
    budżet maks 200zl
     
  20. ROBI772

    ROBI772 RGH Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2011
    Posty:
    2734
    Polubienia:
    606
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    PZL
    Do twojego to spokojnie 350-400W starczy :)

    Np. http://m.allegro.pl/przedmiot,zasilacz-antec-hcg-400-400w-80-plus-gw-fvat,3914764884.html

    Wysłane z mojego Live With Walkman przy użyciu Tapatalk 4
     
Wczytywanie...

Poleć forum