1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jasper 16MB nie startuje

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Wasaver, Marzec 7, 2014.

  1. Wasaver

    Wasaver Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 6, 2014
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,
    Mam problem z jasperem 16 mb.
    Przed odczytaniem nanda i podłączeniem prawidłowym CR rev C wszystko działało prawidłowo.
    Objawy:

    Xell z jrunnera nie startuje
    Xell z autogg startuje

    Obraz zbudowany z jrunnera czy autogg nie startuje, jedynie do xella z autogg.

    Oryginalny nand z odłutowanym CR rev C również nie startuje...

    Czy jest to do naprawy?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2717
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Najprawdopodobniej tak
    Napisz:
    1. jaki dash
    2. którą wersje RGH wybierałeś przy tworzeniu ECC
    Wklej fotki miejsc gdzie lutowałeś i daj screena z JR albo AUTOGG z nandem.
     
  4. Wasaver

    Wasaver Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 6, 2014
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  5. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2717
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Jeśli chodzi o start konsoli z cr ( przełącznik na nor. oczywiście oraz czy ten kondek to foliowy ile nF? ) i wgranym nandem z rgh dioda miga ( co około 5s ) w nieskończoność ?
    Jaki flash config JR pokazuje ? ew podeślij nand i klucz zrobię u siebie i prześle mailem może masz coś z JR albo autogg.


    @down
    Petroz a co w tym dziwnego ?? czasem pomaga nawet 3x 68nf +10ohm na rst nie zawsze robisz do gnd.
     
  6. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    Czy ja dobrze widzę? Kondensator jest w szeregu wpięty w cpu_reset?
     
  7. Wasaver

    Wasaver Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 6, 2014
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Chwilowo próbuję uruchomić konsolę na oryginalnym nandzie bez CR. Jeśli chodzi o kondensator to jest 560pf i w kilku jasperach on poprawia mi dobrze starty. Przy tej konsoli testowałem różne konfiguracje.
    Dioda debug miga prawidłowo, natomiast po różnym czasie przestaje migać i nic nie dzieje się tak jak na oryginalnym nandzie. AutoGG i Jrunnera używam na co dzień i przed wgraniem nandu robiłem wcześniej trinity i bez problemu poszło, a po tej konsoli innego jaspera z 512MB i również bez problemu wystartował na tych samych ustawieniach co tutaj, jedynie zamiast kondensatora miałem opornik 10 ohm. Testowałem różne konfiguracje z kondensatorami i opornikami.

    LOG odczytu:
    Flash Config: 0x00023010
    Trinity, Jasper 16MB
    CB Version: 6754
    Jasper 16MB

    Przy jednym odczycie miałem problem gdyż wykrywało CB Trinity, ale po wyczyszczeniu nanda jak i wgraniu oryginalnego nanda wszystko wróciło do normy.

    EDIT:
    Jak chciałem wgrać nanda przez RAWFLASH z autogg zawieszało się na: Executing...
     
  8. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    Nie za bardzo rozumiem jak wróciło do normy, jak mówisz, że oryginalny nand też nie startuje? Te CB od trinity miałeś przy pierwszych zrzutach? Ile zrztów mialeś poprawnych (identycznych). Czy nand ma jakieś bad block/edc errors?

    szczerze to spotkałem się jeszcze z konfiguracją kondensator + rezystor równolegle całość w szeregu z cpu_reset, ale samego kondka jeszcze nie widziałem. No ale nie zajmuję się tematem na codzień a tylko hobbystycznie. Dzięki za uświadomienie. :)
     
  9. Wasaver

    Wasaver Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 6, 2014
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Pierwsze 2 odczyty miałem poprawne i zgadzały się ze sobą. Pamięć nie posiada bad block czy innych. Tak jak na początku i teraz odczyty są bez błędów. Gdy nie mam 2 identycznych odczytów nie biorę się za RGH, zdarzało się, że odczytywałem 50 blocków tylko i później bez problemu mogłem zbudować RETAIL i uruchomić konsolę.
    CB Trinity miałem po zabawie w autogg, później właśnie skasowałem cały nand i przywróciłem oryginalny.

    EDIT: Tak, oryginalny nand również nie startuje.
     
  10. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2717
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Konsola pokazuje rroda czy nie reaguje na guzik?

    Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
     
  11. Wasaver

    Wasaver Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 6, 2014
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Konsola nie pokazuje rroda, reaguje normalnie na przycisk włączania jak i tacki.
     
  12. Wasaver

    Wasaver Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 6, 2014
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nikt nic nie wie co mogło stać się?

    Wstawiłem inny układ HANA i niestety objaw dalej ten sam...
    Może procesor uległ uszkodzeniu? Mam do podstawienia jedynie z falcona... Przez chwilę miałem zwarcie między B a C (konsola była uruchomiona i nie miałem resetów).

    Zaznaczam iż ECC z autogg startuje i nic poza tym, ani nand oryginalny, zbudowany retail itd.

    EDIT:

    pod wgranym ECC z jrunnera czy nanda z kluczem debug przestaje mrugać tak jakby konsola miała być uruchomiona, ale diod startowych nie posiadam.
     
  13. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    spróbuj jeszcze z wymianą mostka
     
  14. Wasaver

    Wasaver Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 6, 2014
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Podejdzie mostek z falcona X02047-027 do jaspera X817692-001?
     
  15. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    nie pasuje
     
Wczytywanie...

Poleć forum