1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jasper 16MB trup 2 podejście w celu uruchomienia.

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez kaju007, Październik 12, 2013.

  1. kaju007

    kaju007 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 1, 2013
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam

    Mam Jaspera z nand 16mb 2009r który kiedyś umarł brak reakcji na power.
    Podejmowałem już próby reanimacji i napiszę co robiłem:
    - sczytanie oryginalnego nandu niemożliwe każdy sektor błąd
    - wy lutowałem go i wcisnąłem do innej konsoli działającej odczyt każdy sektor błąd (oczywiście kości miały taką samą numeracje itp)
    - do Jaspera wsadziłem z innej konsoli kość nandu - o takiej samej numeracji (wgrany xell i założony rgh) brak reakcji na power
    - próba sczytania pamięci tylko po złączeniu 3 rezystorów.

    Proszę obeznanych forumowiczów do pomocy, wskazówek co pomierzyć posprawdzać żeby konsola ożyła.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2723
    Polubienia:
    787
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Spi padło w SB, zmierz wszystkie punkty i podaj wartości.

    Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalk 4
     
  4. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    A moze byla próba RGH...
    Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2
     
  5. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Na pierwszy odstrzał raczej Mostek południowy do wymiany
     
  6. kaju007

    kaju007 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 1, 2013
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    8
     
  7. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2723
    Polubienia:
    787
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
  8. kaju007

    kaju007 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 1, 2013
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Posprawdzałem tylko nie wiem między czym mam mierzyć te omy przy 4 i 6 względem czego?
    1.brak
    2.3.3
    3.brak
    4.0v - masa
    5.2,15
    6. 0v- masa
     
  9. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Zmierz napięcie na punkcie CLK (dobrze było by to sprawdzić oscyloskopem). Sprawdź też stabilizatory 1.8V i 3.3V (2xLM1117)
     
  10. kaju007

    kaju007 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 1, 2013
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Punkt CLK ma 1,2-1,3v miernik ma słaba baterie więc pływa a nie mam na wymianę.
     
  11. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    CLK jest ok, skacze bo tam jest przebieg prostokątny więc innego wyniku nie zobaczysz.

    Ok to jedziemy dalej. Upewnij się, że nand jest sprawny (np ten z innej konsoli) oraz że wgrany jest odpowiedni obraz (tzn taki na którym konsola da jakikolwiek znak życia)
    Złącze J2B1. Podaj napięcia na pinach: 5,10, 13
    Znajdź punkty na płycie: FT5N1, FT5N2, FT2P26 i także zmierz napięcia.

    Do kolegów którzy pisali wcześniej, bez urazy ale natychmiastowe postawienie diagnozy, że padło SB/SPI jest trochę zbyt pochopnę.
     
  12. kaju007

    kaju007 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 1, 2013
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Nand mam z innej konsoli.
    Oto wyniki pomiaru
    5- 2v
    10-3.3
    13- 5
    FT5N1-3,38
    FT5N2- 1,92
    FT2P26- 0v
    FT2P26 powinno byc 1,8v a u mnie 0 i tu chyba leży wina. Teraz coś trzeba wumienić.
    Pogrzebałem w necie po schematach i znalazłem że do u3P1 powinno dochodzić V_3P3 - FT1U1 powinno być 3.3v a go nie ma.
     
  13. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    0V jest ok, tyle ma być bo to nie jest napięcie standby, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Zaćmienie umysłu :)

    Jedziemy dalej:

    R1P7 2.2K
    FB2P4
    FB2P3
    FB2R1
    FB2P5
    FB2P1
    FB2N1

    FB2P2
    R2P17 - 0ohm
    FB1P2
    FB1P1
    FB1P4
    FB1P3

    Wszystkie FB to zworki. Kilku możesz nie znaleść, mogą być pod innym oznaczeniem. Pod względem ilości jednak będzie ich tyle samo, więc musisz szukać :) Jeżeli wszystko będzie ok, to następnym krokiem do diagnozy będzie wlut nowego SB.
     
  14. tranzystor82

    tranzystor82 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    76
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Lublin, PL
    U mnie w tym przypadku było jak napisales poludniowy do wymiany, tu chyba tez na to wskazuje. Bo wszystko zdaje się byc na swoim miejscu.

    Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
     
  15. kaju007

    kaju007 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 1, 2013
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Dzięki za podpowiedzi nie miałę czasu w tygodniu na weekend pomierzę i napiszę.
    Ta oporność to względem czego ma byc mierzona punkt R1P7 -> GND = 2.2K
     
  16. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    2.2k to jest opór rezystora.
     
  17. kaju007

    kaju007 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 1, 2013
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Pomierzyłem jednego nie znalazłem
    R1P7 2.2K
    FB2P4 – 1,79
    FB2P3 -1,79
    FB2R1 – 1,79
    FB2P5- 4,48
    FB2P1 – 3,21
    FB2N1

    FB2P2 – 0v
    R2P17 - 0ohm
    FB1P2- 0v
    FB1P1 -0v
    FB1P4 - 0v
    FB1P3 -0v

    A może wyciągnę kość nand z zephyra i ja wstawie, ale to chyba nie tu wina jak nie można zczytać normalnie nandu.
     
  18. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Te wszystkie FB które podałem, sprawdź jeszcze czy wszystkie mają opór 0ohm (zwarcie, to są bezpieczniki). O to mi w sumie chodziło, tylko nienapisałem... :)

    Kość nand nie ważne jaka będzie - musisz mieć pewność że jest sprawna i że obraz na nią wrzucony jest taki, że konsola odpali w jakikolwiek sposób, może to być xell. To jest podstawa - pierwsze co należy zrobić przed jakimkolwiek szukaniem.
     
  19. kaju007

    kaju007 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 1, 2013
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Wszytskie FB mają przejscie- zwarcie ok to wrzócę xella do zephyra i przelutuję nand do jaspera.

    Kość nandu oznaczenia hy27us08281a tpcb 729A a 731A to jest jakaś różnica? czy może być?

    Jeszcze jedna informacja mam podłączone kabelki od nand-x i podłączone zasilanie do xboxa przy wsadzeniu usb do kompa na zasilaczu dioda robi się czerwona.
    Gdy zalutuje org nand to przy podłączeniu nand-x jest dioda pomarańczowa więc ok ale przy odczycie mam tak
    20 października 2013 22:30:41

    J-Runner v0.3 Beta (2) Started


    WARNING! - Your selected working directory already contains files!
    You can view these files by using 'Show Working Folder' Button


    Checking Files
    Finished Checking Files
    Version: 03
    Flash Config: 0x00023010
    Error: 258 reading block 0
    Error: 248 reading block 1
    Error: 248 reading block 2
    Error: 248 reading block 3
    00023010
    Trinity, Jasper 16MB
    Jasper 16MB Manually Selected
    Reading Nand to C:\DosFlash 1.7 + Bootowalny Pendrive\J-Runner v02 Beta (289) Core Pack\output\nanddump1.bin
    Reading Nand
    Error: 258 reading block 0
    Error: 248 reading block 1
    Error: 248 reading block 2
    ............................
    Error: 258 reading block 31
    Error: 250 reading block 32
    Error: 250 reading block 33
    Error: 250 reading block 34
    Error: 250 reading block 35
    Error: 250 reading block 36
    Error: 250 reading block 37
    Error: 250 reading block 38
    Error: 250 reading block 39
    Error: 250 reading block 3A
    Error: 250 reading block 3B

    Oczywiście to leci do końca te errory
     
Wczytywanie...

Poleć forum