1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jasper 360squirt RGH 2.0 nie botuję się do xell POMOCY

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez siuras676, Czerwiec 19, 2014.

  1. siuras676

    siuras676 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2014
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam wszystkich forumowiczów jestem nowy na tym forum może ktoś pomoże mi rozwiązać mój problem.
    Wiec zacznę może od tego co mam. Jestem w posiadaniu konsoli Xbox 360 phat z płytą jasper 16mb dash 16203.
    Chciałem wykonać modyfikację RGH 2.0 przy użyciu 360 squirt v1.2 BGA.
    Wcześniej wykonywałem mod w slimie i wszystko poszło gładko..

    Co zrobiłem:
    Operacje wykonane w autogg
    Zgrałem nand x2 przeszło bez żadnych błędów przy porównywaniu.
    Utworzyłem nandxell wgrałem do pamięci.
    zaprogramowałem używając SQUIRT_RGH2_-cle.svf testowałem także inne wersje.
    Zamontowałem chip według schematu RGH 2.0 czyli szyny sda scl są podpięte, Do podłączenia CPU_RST użyłem wstępnie kabla 50 Ohm antenowego bez rezultatu
    Zielona kontorlka na chipe miga jakby chciał się bootować ale nie może załapać...
    Próbowałem również z normalnym kablem + rezystor 1.2 Ohm(nie miałem 1 Ohm) oraz rezystor 10 Ohm dokładnie to samo. Konsola stała 30 minut i nie zbootowała się.
    Dodawałem do rezystora 1 Ohm kondensator 470p i nic dalej zero odzewu.
    Konsola oczywiście działa na oryginalnym sofcie.

    Tu są zdjęcia jak to wygląda:
    [​IMG]
    [​IMG]

    Bardzo proszę o pomoc może ktoś ma jakiś pomysł bo już mi ręce opadają siedzę nad tym kilka dni....


    Z góry dziękuję za wszelką pomoc
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12070
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Zmien na cr lite. Wiem ze nie o to ci chodzi, lecz zrobisz na tym chipie przyjemnie i szybko

    Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
     
  4. siuras676

    siuras676 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2014
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dziękuję za odpowiedź. Próbowałem ja również na cool runner rev.d ale dokłądnie ta sama sytuacja niestety nie mam cr lite. Nie mieszkam w PL i dostarczanie przesyłek jest bardzo bolesne bo muszę czekać długo... Myślałem że z tym coś wymyślę. czy problemem może być ecc? Używam tego wygenerowanego przez autogg.
     
  5. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Squirt jest bardzo dobrym chipem jednakże mało kto go używa do Fatów dlatego mało osób może coś konkretnego doradzić.

    Na tym CR. Rev. D weź zobacz tak..

    1) Zaprogramuj go wsadem RGH2 A
    2) Suwak na PHAT
    3) JP rozwarte
    4) 1-2 ustawione......2-3 nie testowałem
    5) Kwarc 48mhz odłączony (zworka R13)
    6) kondzik 100nf zostawiony Oryginalnie i CAP zlutowany lub odlutowany CAP i wlutowany 68nf miedzy GND a A
    ale lepiej Pali na oryginale 100nf, czyli tylko zlutować CAP
    7) kable CPU RST daj na początek niebieski z przegródki PHAT, na początek puśc go górą na obudowie od wylotu wentylatora i do chipa, ewentualnie jak nie pujdzie to daj niebieski z przegródki SLIM (ma 55cm) puść go tak samo nad tunelem z tym że zrób ze 2 kółka na obudowie od wylotu.

    Teoretycznie na tych ustawieniach pali, ale pali słabo, booty mizerne, ale przynajmniej powinien być boot tak 2-3 min, 2-3 razy na 10 uruchomień boot może nie iść wcale, tyle podałem co mam w starych zapiskach na laptopie.

    Ja na CR. Rev. D Jasperów z RGH2 prawie w ogóle nie robiłem bo kupe zabawy z ustawieniami, a booty mizerne lub i wcale, za to na Matrixie czy Cr3 Lite szło jak talalala i zawsze.

    Jednak dla ciebie na Cr rev. D zawsze coś, narazie zrobisz tak, zamówisz chipa i potem pokombinujesz na lepszym chipie.


    A po 2gie troszkę się wysil jest spro filmów na Youtube, wpisz RGH2 Jasper Cool Runner i napewno znajdziesz nie jeden film z pokazanym jak poprowadzić przewody bo to jest dośc i bardzo istotne, Jesli chodzi o konfiguracje chipa i wasu Wsad zostaw RGH2 A i nie kombinuj innego, przesuwak PHAT, czasme można luknąć i SLIM, ale powinno iśc na PHAT, kwestia jedynie CAP i inengo kondzika, ewentualnie zworki 1-2 lub 2-3 no i kwestia wazna kabel CPU RST, długość i jak go poprowadzić, od tego najwięcej zależy.
     
  6. siuras676

    siuras676 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2014
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Podłączałeś punkt A do płyty? Bo ja robiłem bez tego, według tego co było w schemacie.

    Edit:
    Założyłem coolrunnera zrobiłem tak jak mówiłeś niestety bez rezultatu. Konsola nie wstaje...
    Może jeszcze jakieś pomysły.

    Wiem że jest sporo filmików na youtube i uwierz mi cały czas szukam poprawnej konfiguracji w jakiej to może zadziałać bez skutku.
    Czy wgranie ecc JASPER.ecc nie pomogło by na ten problem czy raczej zaszkodziło konsoli? Pytam bo znalazłem informację ale nigdy tego nie robiłem i chciałbym ją potwierdzić.
    Na tą chwilę korzystam z wygenerowanego z autogg.
     
  7. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Eeee soryy nie punkt A. Punkt A to pll bypass i uzywa sie go do rgh1 wiec kabla nie lutujesz. Kondzik zostaw oryginal i zalutuj CAP. I daj znac

    Napisane na Joysticku w Commodore 64. Tapatalk wczytany z kasety magnetofonowej :-D
     
  8. siuras676

    siuras676 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2014
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Konsola wstała tak jak poleciłeś na krótkim kablu zalutowany kondensator i rgh2_A dodałem tylko rezystor 2.2 Ohm :) dzięki za wskazówki:) Czasy bootowania są bardzo kiepskie faktycznie próbuje coś wymyślić z kablem cpu rst ale wyglada to bardzo kiepsko...
     
  9. exmorf

    exmorf Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Podam Ci mój konfig na którym w większości przypadków boty są zadowalające.
    Wylutuj kondensator C8 zaznaczyłem Ci go na zdjęciu, przełącznik na slim, reset 50cm jak na fotce, wsad A lub B, Cap rozłącz, jak dalej będzie słabo palić to spróbuj dać kondensator 680pf i rezystor 3.3K w lini D.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  10. Kacper_Lew

    Kacper_Lew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 28, 2014
    Posty:
    217
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Płock
    Ja do fat to polecam Squirt 2.0 śmiga aż milo. Kable tyle co do pcb śmiga jak strzała 15 sekund max. Przy dobrej konfiguracji.
     
  11. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    No to podaj te konfiguracje włącznie z ułożeniem kabla.
     
  12. Kacper_Lew

    Kacper_Lew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 28, 2014
    Posty:
    217
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Płock
    Na rst tuning 20, na post 17 zworka zalutowana na phat. Kable jak najkrótsze. Tak spróbuj powinno być ok
     
  13. siuras676

    siuras676 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2014
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam ponownie niestety nie miałem szansy wczoraj sprawdzić nowej konfiguracji. Przysiadłem dziś przy problemie. Dziękuję za odpowiedzi.
    exmorf sprawdziłem tak jak mówiłeś niestety bez rezultatu na obydwu wsadach wyrzuciłem kondensator zaznaczony na zdjęciu i zworę cap. Dałęm na reset kondensator najpierw 470p pozniej 680p z rezystorem 3.3k dalej kompletny brak bootu.. Masz jeszcze jakieś pomysły? Dodam że konsola mi wstała jak wyżej pisałem na krótkim kablu z zestawu + rezystor 2,2Ohm odczytałem cpukey i jeszcze później włączyła się może 5-7 razy dla sprawdzenia od tamtej pory cisza zero bootów nawet po 20 minutach nie łapie.. sprawdzone połączenia wszystko jest na 100 % dobrze przylutowane.
     
  14. siuras676

    siuras676 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2014
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam ponownie forumowiczów. Poddałem się z instalacją squirta i cool runner revd nie nadaja się do tej konsoli... Zakupiłem cr3 lite wszystko teraz działa dobrze z tym że chciałem zapytać o jedną rzecz mianowicie czy macie jakiś dobry config na ten chip? aktualnie mam ustawione LK1 - Short (Disable Crystal)
    LK2 - Short (Disable 10 Ohm on CPU_RST)
    LK3 - Short (C15 Enable)
    LK4 - All Open (Slim Settings)


    S2 1,5 s4 2

    kabek rst 48cm od slima

    czasem nie wiem dlaczego mam puste glicze czyli włączam konsole cr3lite nie miga, wiatrak wydaje pulsujący dźwięk próbowałem z przemieszczaniem kabla rst ale jest to samo. Usterka się objawia raz na 30-40 włączeń.

    Czy ktoś miał już taka usterkę może to kwestia ustawienia macie jakieś pomysły panowie?
     
  15. fifi88

    fifi88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2011
    Posty:
    391
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bielawa
  16. Kacper_Lew

    Kacper_Lew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 28, 2014
    Posty:
    217
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Płock
    Post jest ok źle masz RST.Jak to model ta Fatka?
     
  17. fifi88

    fifi88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2011
    Posty:
    391
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bielawa
    To obrazek pogladowy nie moj. Mam jaspera. Robie rgh 2.0. Rst mam teraz z pod z pod xclampa ale robilem tez do R8C2 na krótko i tez raz botuje raz nie.
     
Wczytywanie...

Poleć forum