1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jasper E76 Wymiana NetworkChip

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez BufiRNM, Maj 19, 2016.

  1. BufiRNM

    BufiRNM Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 18, 2014
    Posty:
    54
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Lublin
    Witam.
    Mam Pytanie, otóż kupiłem Jaspera z Błędem E76
    z Tego co Czytałem ten błąd, to oznaka uszkodzonego Chipu Network (ICS)
    Chciałem sobie wymienić ten chip, i wszystko byłoby spoko, z tym że w Jasperze network chip
    mam Bga... coś takiego jak tu na zdjęciu:

    [​IMG]


    A Chciałbym wlutować układ ICS ze starego Falcona, taki jak na tym zdjęciu:

    [​IMG]


    I mam Pytanie, Czy taka Podmianka tego BGA na ten Scalak ICS Będzie Działać?
    Bo jak Wylutowałem z Falcona układ ICS to pod Nim, było miejsce na BGA więc
    wydaje mi się, że to powinno chyleć skoro w płycie mamy miejsce i na BGA i na SMD.

    Ale czekam na wasze wypowiedzi.
    Pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Nemezis30

    Nemezis30 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2014
    Posty:
    258
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Pomyśl na logikę czy to będzie działać..... takich powinni pokazywać w usterce.
     
    krzys1190 lubi to.
  4. BufiRNM

    BufiRNM Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 18, 2014
    Posty:
    54
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Lublin
    Napisałem tutaj z Prośbą o pomoc i o konkretne odppwiedzi... Gdybym zapytał przysłowiowo który chce kopa w 4 litety, to też był byś taki mądry? :D
    Ale nie w tym rzecz...
    Pytam czy to bedzie dzialac bo skoro mam taki uklad pod ręką, to po co mam się uganiać za tym bga?
     
  5. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    To ciebie chyba powinni pokazywać w usterce. Jak się nie znasz, to się nie wypowiadaj.

    Skoro jest pole lutownicze pod montaż SMD, to znaczy, że jest to w celach kompatybilności i ta rewizja PCB najpewniej może pracować z układami w obu obudowach. Bardzo często jest tak, że PCB jest projektowane pod układy w 2 obudowach i konkretną rewizję układu wybiera się poprzez np. odpowiednią konfigurację rezystorową. Tak jest z płytą do corony slim ze wsparciem 16mb/4gb. PCB w obu przypadkach te same, a konkretna rewizja ustawiana jest poprzez odpowiednie dobranie rezystorów/kondensatorów i montaż odpowiedniego chipa.

    Po pierwsze - musisz poszukać datasheetu do oby układów (BGA & SMD) i sprawdzić, czy to ten sam układ, ale w innej obudowie, czy też dwa różne układy.
    Po drugie - przeanalizować konfigurację - rezystory i kondensatory w okolicy - czy są identycznie rozmieszczone, czy też jest jakaś różnica (tzn. w jednej coś jest, a w drugiej w tym samym miejscu tego nie ma).

    Niestety nikt tego za ciebie nie zrobi i musisz tutaj włożyć trochę wysiłku i pracy, albo po prostu "pouganiać" się za wersją BGA.

    EDIT : Trzeba też brać pod uwagę możliwość różnicy w kodzie SMC, które to komunikuje się z tym układem, ale tutaj musisz poszukać kogoś, kto dokładniej zna się na tym, co w SMC siedzi.

    EDIT2 : Konfiguracja rezystorowa zapewne będzie na rezystorach R1B5,R1B4, R1B13, R1B6 i R1B(7?) widocznych na górnym zdjęciu - takie moje przypuszczenie :)
     
    Ostatnia edycja: Maj 21, 2016
  6. Nemezis30

    Nemezis30 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2014
    Posty:
    258
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Starczy trochę prowakacji i już jest odpowiedz. Jak dla mnie nie powinno się nic zmieniać w konfiguracji fabrycznej.
     
  7. BufiRNM

    BufiRNM Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 18, 2014
    Posty:
    54
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Lublin
    Dobra. Podmianka z BGA na SMD zakonczona Powodzeniem.
    Temat mozna zamknac.
     
    petroz lubi to.
  8. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    Skoro udało ci się podmienić, to opisz co, gdzie jak i kiedy, a może komuś się jeszcze kiedyś przyda. Czy zamieniłeś sam układ, czy też zmieniałeś coś w rezystorach.
     
    krzys1190 lubi to.
  9. BufiRNM

    BufiRNM Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 18, 2014
    Posty:
    54
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Lublin
    W Rezystorach nic nie zmieniałem.
    Po prostu, wylut BGA i Wlut SMD ;)
    Więc tak jak myślałem można jeden układ zastąpić drugim ;)
    Tzn Tym samym lecz w innej obudowie.. ;)
     
Wczytywanie...

Poleć forum