1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

jasper, mało fps w grach,klatkowanie,gorące GPU

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez mass95, Wrzesień 18, 2011.

  1. mass95

    mass95 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2008
    Posty:
    136
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sandomierz
    Witam, konsolę kupiłem używaną, jakoś na początku wakacji. Wszystko było ok do hm jakichś ostatnich 30 dni. Najpierw zauważyłem spadki fps w ac:b przy bieganiu. Nie za duże ale mogłem je zauważyć, powiedzmy konsola miała ok. 20fps. myślalem, że to wina gry lub napędu. zaintalowałem ac;b na dysk i było to samo.. odpaliłem gta iv i sie przestraszyłem. okropne doczytywanie tekstur, przy wybuchu samochodu jest jakieś 5FPS :mad: znów podejrzenie na napęd, gra z dysku i to samo. jądąc szybciej samochodem praktycznie cały czas jadę po drodze bez tekstur.. w mafii 2 również czuć jak gra zwalnia, minimalnie ale czuć. podczas grania w GTA IV TBOGT w misji u B gdzie mam zabić typka w wieżowcu i włącza się alarm przeciwpożarowy gra na oko ma 15fps, jadąc drogą, gdzie są cienie ewidentnie gra zwalnia i zacina się, tam gdzie jest dużo samochodów to już całkiem.. jeśli dojdzie do tego zderzenie to gra ma 5fps. myślałem, że to wina roździelczości 1080p, po zmianie na 720p brak zmian. zdenerwowany, otworzyłem konsole odpaliłem grę i po chwili grania radiator od cpu(ten większy) jest lekko ciepły a ten spod napędu wręcz parzy! nie mogłem przytrzymać na nim ręki dłużej niż 3-4s.

    dlaczego tak się dzieję? jak temu zapobiec, skoro było ok a samo z siebie zaczęło się grzać? po sciągnięciu radiatorów jest pasta jak sylikon, nawet czystym spirytusem jej nie mogłem zmyć z radiatorów.. czyżby zbliżał się jakiś błąd gpu? jak mogę kontrolować temperatury gpu/cpu? ;)

    ps. pasta od dawna chodziła mi po głowie ale nie miałem jakoś ochoty jej zmienić, ale teraz na 100% będzie zalman stg1. pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. mikul1991

    mikul1991 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2010
    Posty:
    270
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Kurdę nie chcę cię straszyć, ale miałem coś podobnego w Fallout 3 (gra w Megatonie okropnie zwalniała, a wcześniej chodziła idealnie), w GTA4 też miewałem spore spadki FPS (wiem, że gra nie chodzi idealnie, ale to była przesada), a grając w Silent Hill Homecoming miałem zwiechy konsoli. Po jakiś dwóch dniach odpaliłem FUELa (nienawidzę tej gry!:) pograłem z kwadrans, zanudziłem się, wyłączyłem konsolę, za jakieś pół h znowu chciałem odpalić a tu ... RROD. I tak się skończyło. Po czasie konsola potrafiła się na chwilę uruchomić, ale artefakty miałem już przy loadingach.
     
  4. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    gta 4 doczytywanie tekstur jest głównie z winy napędu banq ,polecam ci wymienić paste dobrze wyczyczyścić gpu i cpu dać dobra paste termoprzewodzącą i dobrze dopiać zasiski radiatora.jak tak dalej będzie tak chodzić skończy się rrodem dokładnie 0020. to jest przegrzanie gpu .i dobrze wyczyścić ,że starej mi się tak falcon zepsuł bo mi się nie chciało rozkręcać i zmieniać pasty po 3latach i rrod. po rrodzie pasta była jak kamień ale było już za póżno. a klatkuje bo gpu i cpu się przegrzewa.
     
  5. mass95

    mass95 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2008
    Posty:
    136
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sandomierz
    w f3 też zauważyłem spadki fps. ;) doczytywanie ok, miałem wcześniej falcona z benq i bez dysku były to minimalne braki tekstur, często jakiś kosz, murek mały itp a tu z dysku i brak tekstur calej drogi, tuneli, połowy budynków. napęd mam liteon. w mafii 2 również podjeżdżałem pod stacje lub sklep i dopiero po kilku sekundach pojawiały się tekstury.. na radiatorach pasta twarda, na radiatorach tam gdzie była pasta były przebarwienia, raczej od temperatury. zastanawiam się jak to "coś" zmyć z rdzeni, gdzie z radiatorów mogłem użyć siły a tam będzie porażka. czytałem, że wd-40 da radę?
     
  6. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    wd-40 jest to jest olej w sprzeju
    nalepiej jakimś zmywaczem czymś na alkoholu.ale niczym zrącym
     
  7. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Starą pastę z radiatorów jak i z układów można zmyć acetonem. Schodzi idealnie i szybko. Nic z wd!!
     
  8. mass95

    mass95 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2008
    Posty:
    136
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sandomierz
    nie mam acetonu to pierwsza rzecz i nie wiem gdzie go kupić. z radiatorów czystym spirytustem nie mogłem zmyć tej badziewnej pasty-sylikonu..
     
  9. komar251

    komar251 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2010
    Posty:
    474
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Częstochowa
    W chemicznym tam gdzie farby itp. jak nie będzie to ewentualnie nitro albo zwykły rozpuszczalnik.

    Post wysłany przy użyciu Tapatalk Pro korzystając z xperia x10 i .
     
  10. mass95

    mass95 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2008
    Posty:
    136
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sandomierz
    dobra zmyłem spirytusem i troche zmywaczem do paznokci :) jutro kupie raczej pastę i zobaczymy...
     
  11. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Tyle, że one zawieraja pewne ilości wody :), dlatego aceton idealny.
     
  12. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    to jest nie ważne jak to zmył byłe się zmyło i działało
     
  13. mass95

    mass95 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2008
    Posty:
    136
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sandomierz
    wyparuje ;d zmieniłem pastę na zalman stg2 i przedłużyłem tunel powietrzny nad GPU i teraz chodzi aż miło :) konsola od spodu jest chłodna, a nie jak wcześniej dosyć ciepła, z tyłu powietrze ok. można zamknąć.
     
Wczytywanie...

Poleć forum