1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jasper VS Falcon

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Belic, Marzec 6, 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    Witam mam pytanie (takie tematy już są ale nie o to mi chodzi) która płyta X360 jest lepsza? Jasper czy Falcon? Prosze o odpowiedź i uzasadnianie.Ten temat dotyczy porównania i wyłonienia zwycięzcy.Pozdro
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. tyskaczcz

    tyskaczcz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    130
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Nowy Targ
    jasne z ejasper lepszy 2 x 65mm to prawie ze eliminuje roda.
    temat do zamkniecie.Bylo takich tematow juz z 20!
     
  4. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    CHyba nie bardzo jesteś obeznany FALCON też ma 65nm.:)
     
  5. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa

    chyba ty nie bardzo jestes obeznany
    falcon ma 65nm cpu i 90nm gpu
    jasper ma 65nm cpu i gpu
     
  6. Elwood

    Elwood Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Tak Falcon ma 65nm. ale tylko cpu :p gpu to nadal 90nm.
    Jasper ma gpu i cpu w 66nm. Więc wniosek narzuca sie sam:p
    Oki tmt chyba do zamknięcia;)

    ps.
    krisr77 byłes szybszy .
     
  7. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    Aha rozumiem cpu to procesor a gpu? oco z tym chodzi? pozdrawiam
     
  8. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    cpu (central processing unit) to procesoor
    gpu (graphics processing unit) to tak jakby karta graficzna
    sa dwa najwieksze i najbardziej grzejace sie uklady w konsoli. zmienjszenie ich do 65nm powoduje mniejsze wydzielanie ciepla a co za tym idzie mniejsza awaryjnosc
     
  9. Elwood

    Elwood Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Gpu - to karta graficzna o ile sie nie myle .

    Edit:
    znowu szybciej,ah .
     
  10. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    elwood :) znowu bylem szybszy :)
     
  11. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    czyli podsumowując:

    Jasper ma o 25 W mniejsze użycie prądu niż Falcon ale ma słabsza kartę graficzną?

    Jasper 65 cpu 65 gpu
    Falcon 65cpu 90gpu
     
  12. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    chlopie co ma process technologoczny do wydajnosci???
    jasper ma gpu w 65nm tzn ze caly scalak jest po porostu mniejszy i dlatego sie mniej grzeje
     
  13. papux

    papux Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2008
    Posty:
    371
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    CP central
    GP graphic

    Jak w PC :)
     
  14. rymcio1987

    rymcio1987 V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Marzec 16, 2008
    Posty:
    145
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Knurów
    Tak. w sklepie , kupując grę , na odwrocie pudełka pisze "jasper recommened " a na falconie gra będzie przycinać bo ma za słabą grafe .. sory że się czepiam ale takie wypowiedzi już mnie dobijają ;/..
     
  15. Protector

    Protector Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2008
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Katowice
    Kartę graficzną ma taką samą tylko jest wykonana w mniejszym wymiarze technologicznym 65nm - na chłopski rozum gpu jaspera jest mniejsze od falcona.
     
  16. Mati09

    Mati09 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 6, 2009
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    GPU jakbyście chcieli wiedzieć to procesor graficzny a nie karta, w kompach karta graficzna też ma GPU.
     
  17. HotShit

    HotShit Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 2, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Ciechanów
    Główne różnice

    Główne różnice pomiędzy płytami Falcon i Jasper to:

    - wspomniane już procesy technologiczne Jasper 65nm CPU i GPU, Falcon 65nm CPU i 90 GPU

    ORAZ :
    - płyta Jasper ma wbudowane 256 MB pamięci flash, co eliminuje konieczność używania karty pamięci.
     
  18. mephir

    mephir Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Mielno
    Nie słabsza wykonaną w mniejszej technologi. TO tak jakbyś, zamiast grubszych dał cieńsze przewody, reszta pozostaje ta sama, tak ogólnie, z tego co ja czytałem jasper ma podobno więcej jakiejś tam pamięci by update'y dasha nie wchodziło na karte.
     
  19. emil 92

    emil 92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 12, 2009
    Posty:
    175
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Mława
    ja bede raczej bral jaspera, wszyscy mowia ze jest lepszy :] sie okaże.
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum