1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jtag a aktualizacja

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Raphael, Czerwiec 22, 2011.

  1. Raphael

    Raphael Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 3, 2011
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam! Od niedawna mam Xbox'a 360 z dashem 9199. Zastanawiam się, czy aby nie przypadkiem nie zaktualizować konsoli do wersji 13141 beta albo przerobić na Jtag. Jakie nowości i możliwości (ofc co do nowości z NXE, to wiem) wprowadza taka aktualizacja? Jakie są wady, zalety i możliwości Jtaga?
    A i jak zaktualizuję konsolę do 13... , to będę miał nadal możliwość przeróbki X'a?

    EDIT: Sorry, to nie dash 9199, tylko 7371.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    jak zrobisz zwyklego upragrade chyba to stracisz dozywotnio opcje jtaga i tam jakos sie innaczej robi takie upragrade dasha i live jest wykrywalne odrazu pozdr
     
  4. Raphael

    Raphael Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 3, 2011
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    To wiem. Właśnie dlatego pytam się o wady i zalety z każdej z stron. Ale jak ci chodziło o to ostatnie zdanie, to zwracam honor, nie sprecyzowałem pytania. Chodziło o to, że jakbym zrobił aktualizację do 13... , to będę mógł przerabiać napęd.
     
  5. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1061
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Ty teraz juz jtag nie mozesz zrobic, wiec update nic nie zmieni. Zmienic fw w napedzie zawsze mozesz przy kazdym

    Wysłano z LG-P500 z użyciem Tapatalk
     
  6. Raphael

    Raphael Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 3, 2011
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Pomyliłem wersje. To dash 7371. Sorry
     
  7. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    zalety jtag ma bardzo duzo mozliwosci dla zwyklego uzytkowania bym nie rezygnowal , i jak sie nie myle ludzie z jtagiem nie maja dostepu do live z ms. wiec tyle ze stracisz wiele opcji z jtagiem zwiazanych dcl gry bez plyt i dostaniesz dostep po dashu do xbox live i chyba tyle i nie wiem czy nie bedziesz musial calego jtaga zdemontowac i tak zeby bana nie dostac . ja bym nie ruszal nic i sie tylko emulatorem dasha najnowszego zainteresowal temat do poszukania na forum. pozdr
     
  8. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1061
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Na jtag brak live
    Masz za to darmowe dlc, emulatory, gry arcade, dysk wew z do 2tb,dysk z usb, zamienne dashe, gry z hdd, dowolne hombrew oraz linux

    Wysłano z LG-P500 z użyciem Tapatalk
     
  9. Daniel1979

    Daniel1979 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 30, 2010
    Posty:
    786
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    SCI
    Tutaj nie ma nad czym się zastanawiać. JTAG daje wielkie możliwości , olać XBL.
    Napisz do akir to Ci go przerobi.
     
  10. irasek

    irasek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2007
    Posty:
    103
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Glogow
    Witam. Byłby ktoś w stanie to przetłumaczyć dokładnie bo nie za bardzo czaje angielski i nie chciał bym sobie konsoli zrypać przy tym.
    Dodam dla pewności ze mam konsole z JTAG i freebot dash 12625 a chce mieć 13146
    Aha i niemam tych plików CPU KEY itp...
    Wiem że moge sobie wydobyć te rzeczy (klucze CPU itp..) poprzez odpalenie konsoli z tacki i wejscie przez przeglądarke z kompa na moje ip konsoli.

    Chce to zrobić dla tego ze przy grach (Pinball FX2 i The shagy adventures itp...) wywala komunikat o aktualizacje dasha. Czy to nie chodzi o tą aktualizacje i się mylę?
    Jeśli ktoś mógłby to mi przetłumaczyć to byłbym bardzo wdzięczny. --> JTAG How To Update Your JTAG To Dash 2.0.13146.0 & The Latest Dash Launch - Team Xecuter
     
  11. t3rror

    t3rror Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    617
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    @irasek:
    Pinball FX2 to XBLA, nie powinna komunikować o aktualizacji Dashboardu...

    Wgraj (najlepiej najnowszego) Dash Launcha. DL automatycznie zajmuje się komunikatami związanymi z aktualizacjami.
    Nie będziesz musiał dzięki temu przechodzić na 2.0.13146.0 skoro tego nie potrzebujesz.
     
  12. ZZ123

    ZZ123 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    135
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Bora Bora
    Musisz zrobić zrzut pamięci konsoli i przerzucić na USB. Następnie z tej zrzuconej pamięci tworzysz obraz Freeboot w wersji 13146 i znów przerzucasz go na USB i aktualizujesz konsole używając Flash360.
     
  13. irasek

    irasek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2007
    Posty:
    103
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Glogow
    A tak dokładniej napisałby ktoś jakiś krótki tutorial bo nigdzie nie moge znaleść po polsku. A pewnie nie tylko mi by to się przydało.

    Jak zgrać i wgrać z powrotem to wiem ale co poustawiać w programie Jtag tool to juz kosmos. Mam tą konsole z jtagiem od niedawna i nie czaje za bardzo tego.
    http://i51.tinypic.com/1zp3yax.jpg tutaj na obrazku jest oznaczone numerami po kolei co robić ale nie wiem co wybrać w niektórych punktach i w jakiej kolejnośći to robić.

    Czy najpierw wczytać plik .bin czy najpierw 1 i 2 i dopiero czy jak i te pole SMC Point tez nie wiem co wybrać i pole free bot eject tez nie wiem.

    Aha i jak to zrobie to rozumiem ze dash juz będzie miał ten numer 2.0.13146 tak? Czy nie i czy coś jeszcze musze zmieniać na dysku po tej operacji?
     
  14. ZZ123

    ZZ123 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    135
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Bora Bora
    1. Zrzut pamięci (flashdmp.bin) kopiujesz na np. pulpit.
    2. Odpalasz program i wpisujesz swój CPU Key.
    3. Device type: USB. Console type: 'twoja płyta główna'.
    4. SMC Points: 'Original' (może też być alternate - zależy od tego jakie masz). Dash version: '13146'. FreeBOOT Eject: 'Xellous'.
    5. Naciskasz 'Create FB' i wyskakuje okno. Zapisujesz plik pod nazwą 'updflash.bin'.
    6. Włączasz konsole i uruchamiasz Flash360 i tam wgrywasz dasha naciskając A.
    7. Gdy już wszystko się wgra to konsola się wyłączy, natomiast będziesz musiał wyciągnąć kabel zasilający konsole na około minutę (Jest to bardzo ważne).
    8. Po minucie odpalasz konsolę i cieszysz się nowym dashem.
     
  15. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1061
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Nie ma potrzeby wyciągania kabla wyłączy się można włączać
     
  16. irasek

    irasek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2007
    Posty:
    103
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Glogow
    Dzięki za pomoc bo praktycznie wszystko było tak jak pisaliście z tym że pomogłem sobie tym opisem do wgrywania flasha. Bo wywalał jakieś ostrzeżenia dziwne że niby coś nie tak jest ale poszło ok.

    PRESS A Write updflash.bin to Nand
    PRESS B Raw Flash without keeping current kv/config
    You will see a WARNING Keyvault encrypted data check mismatch its ok carry on...
    PRESS START You will see another WARNING its ok carry on ..
    PRESS START
    PRESS A It will start flashing when done Press any key to continue....
    PRESS BACK Button
    PRESS BACK Button to shutdown


    OK FSD się włącza już automatycznie i wszystko niby jest ok (ten dash już ma ten nr 13146 w NXE i w FSD ) no ale mój problem dalej nie zniknął.

    Dalej te gry nie działają Pinball FX2 i The Adventures of Shagy (dalej wołają o aktualizacje) i 3 Pack ( limbo splosion i trials) ta gra się włącza ale przy wyborze gry jest pętla (w kółko można wybierać grę i nic).
     
  17. t3rror

    t3rror Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    617
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    @irasek:
    Tak jak pisałem to nie jest sprawa wersji Dashboardu.

    Ściągnij aktualizację Dasha z Xbox.com (tylko upewnij się, że jest to ta sama wersja którą masz wgraną tj. 2.0.13146.0!). Powinno to wgrać parę brakujących rzeczy (obsługę awatarów, obsługę Kinecta i parę innych rzeczy).
     
  18. ZZ123

    ZZ123 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    135
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Bora Bora
    Jeżeli masz dasha 13146 (upewnij się na 100%) to pobierz aktualizację Dash 13146 + Avatary. Dogra ona tylko brakujące pliki np. avatary, kinect.
     
  19. irasek

    irasek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2007
    Posty:
    103
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Glogow
    Ale jak mam to wgrać? Tak jak wcześniej przy pomocy Jtag tools (i zamiast flashdmp.bin dać ten plik z aktualizacją)?
    Czy to już tak jak bez JTAGA sie robiło z pendriva USB aktualizacje poprostu wgrać?? Boje sie że Jtaga sobie zablokuje dlatego pisze.

    i czy z poziomu NXE czy z freestyledasha? Czy po prostu podłączam pena z aktualizacją i włączam konsolę i aktualizuje?? CZY W TEN SPOSÓB NIE ZRYPIE SOBIE JTAGA?

    I jak mam się upewnić ze mam ten dash?
    Mi się wydaje że poprzez włączenie konsoli i wE freestyledashu tam w zakładce "About" pokazuje mi:
    Dash Version 2.0b Rev2342
    Kernel Version 2.0.13146.0
    i jak wejde do nxe (poprzez uruchomienie czegoś co na Freestyledash nie działa i wywala mnie do NXE)(ten orginalny wygląd) to też jest: Ustawiena systemu\ustawienia Konsoli\ Dane Systemowe\ i jest 2.0.13146.0

    To czyli napewno mam dasha 13146? Tak?
     
  20. ZZ123

    ZZ123 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    135
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Bora Bora
    Tak to oznacza, że masz dasha 13146. Aktualizację kopiujesz prosto na USB czyli USB:\tutaj. Nie zepsuje ona JTAG, gdyż dogra brakujące pliki. Jeżeli wgrałeś Dash launch 2.22 to musisz zmienić nazwę aktualizacji z $systemUpdate na $$ystemUpdate.
     
  21. irasek

    irasek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2007
    Posty:
    103
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Glogow
    OK. Zrobiłem tak jak pisaliście i wszystko gra. Dzięki wielkie i pozdrawiam: ZZ123 (jesteś WIELKI) t3rror i Akir też pozdro. Bez was bym nie dał rady.
    Widze żeby się umieć obsługiwać JTAGIEM trzeba go samemu chociaż zaktualizować. Dzieki WIELKIE chłopaki.
     
Wczytywanie...

Poleć forum