1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Jtag dla kompletnie zielonego

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez gamestar, Luty 9, 2011.

  1. gamestar

    gamestar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2011
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam!

    Mam kilka pytań odnośnie tej przeróbki. Załóżmy że kupuję xbox'a, oryginalnego, bez dysku(zbanowanego żeby było taniej) i chcę zrobić w nim jtag. Znalazłem temat

    http://xboxforum.pl/sprzet-f27/przywrocenie-instalacji-gier-na-hdd-juz-mozliwe-32356.html

    Jest w nim wszystko ładnie opisane jak odbanować dysk po banie konsoli ale nie wiem kilku rzeczy:

    Czy można grać na piratach tylko po tej przeróbce(bez xteme)?

    Jeśli tak, to czy wszystkie gry na tym idą np AC:B lub NFS: Hot Pursuit?

    Jeśli kupuję x'a to czy trzeba kupować z dash'em w wersji najwyżej 7371 (na tej stronie piszą że może być jakikolwiek) ?

    Czy duże jest ryzyko uśmiercenia konsoli(zakładając że lutować umiem, a programy każdy głupi umie obsługiwać)?

    Czy po tej przeróbce musi być oryginalny dysk microsoft do xbox 360 czy może być inny sata?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. drfdr

    drfdr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2010
    Posty:
    35
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    juz nie banuja dyskow , mozna grac na piratach tylko po tej przerobce , zawsze jakies tam ryzyko istnieje , mozesz podlaczyc dysk usb/zewnetrzny
     
  4. gamestar

    gamestar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2011
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Mam rozumieć że wszystkie gry chodzą na tym?
     
  5. mckaczka

    mckaczka Banned

    Dołączył:
    Maj 30, 2010
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Tychy
    powinny ale nie jestem pewien;/Nie wiem czy jtag obsługuje Ap 2.5
     
  6. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Tak, na jtagu dzialaja wszystkie gey. Ale jak kupisz konsole zbanowana przy ostatniej fali to ma ona dasha 8955 luh wyzszego wiec jtaga nie zrobisz.

    Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
     
  7. wortigern

    wortigern Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2010
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Na starych napędach działają wszystkie gry bez względu na zabezpieczenia.
     
  8. gamestar

    gamestar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2011
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Czyli jednak konsola musi być z dashem nie wyższym niż 7371?

    A jakich napędów powinienem się wystrzegać? Rozumiem że benq i toshiba mogą być a czy liteony wszystkie odpadają czy od jakiegoś konkretnego modelu?

    Pozostaje jeszcze kwestia podłączenia do monitora: w monitorze mam wejście VGA (tutaj pozostanie komputer) i wejście DVI

    TAKIE:
    http://www.cable-trader.co.uk/images/finder/dvi-d_socket.jpg

    To myśle podłączyć do xbox 360 przez przejściówke HDMI>DVI ale czy:

    Czy będzie dobry obraz?
    i czy trzeba puszczać dźwięk na głośniki(albo słuchawki) czy DVI przenosi dźwięki (w monitorze są głośniki)?
     
  9. saperxd

    saperxd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 28, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Gdańsk
    dvi nie przesyła dźwięku
     
  10. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    jak wgrasz jtag to żadne ap cię nie obchodzi.........dzwięk na głosniki........dysk jakikolwiek na usb.....i musi hulać
     
  11. gamestar

    gamestar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2011
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A te połączenia czarne to po całym akcie zostają na stałe czy trzeba je usunąć?

    Jeśli nie trzeba montować tych kolorowych połączeń to po co one są?
     
  12. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    o co ci chodzi bo nie lapie?
     
  13. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    Te kolorowe ( zworka i 2 z diodami) to jtag właściwy :), a te czarne do wtyku LPT to żeby pamięć nand zrzucić i po przerobieniu wgrać z powrotem :) do konsoli.
    Czarne odłączasz, kolorowe muszą zostać.

    Domyślam się że o to chodziło dla kolegi :D
     
  14. gamestar

    gamestar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2011
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    No a kiedy trzeba wykonać te połączenia bo nie pisze (czarne zaraz na początku, a reszta)?
     
  15. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Diody i mostek zosyaja na stale. Kabelki od lpt odlutowujesz po wszystkim.

    Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
     
  16. gamestar

    gamestar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2011
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Podsumowując: Konsole trzeba kupić wyprodukowaną przed 15 czerwca 2009 z dashem nie wyższym niż 7371.

    A bardzo trzeba się postarać by na dobre uziemić konsole?

    (znaczy zepsuć)
     
  17. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    Jeżeli będziesz miał dobry zrzut pamięci NAND i klucz DVD (no i CPU) to softowo będzie trudno ją zepsuć. Chyba że zwarcie zapodasz przy lutowani itp.
     
  18. gamestar

    gamestar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2011
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    CZYLI TO MA WYGLĄDAĆ MNIEJ WIĘCEJ TAK:

    Na początku robimy tylko połączenia czarne:

    Schemat połączeń potrzebnych do odczytu NAND dla płyt zephyr,falcon,opus,jasper (podtrzebne tylko połączenia SPI, NIE ŁĄCZYĆ PUNKTÓW OZNACZONYCH JAKO JTAG, czyli NIE wykonujemy połączenia zaznaczonego na czerwono, żółto i niebiesko !)
    http://pictures.xbox-scene.com/xbox3...us-jasper).png

    Link do programu pozwalającego odczytać pamięć NAND:
    nandpro20b

    Opis do tego jak podłączyć X'a do PC i jak zgrać nand

    Dodatkowe info do schematu:
    Trzy punkty GND powinny być ze sobą połączone.

    Jak podłączyć do komputera (trochę kroków może być nadmiarowych, ale dla bezpieczeństwa zalecam taką metodę):
    1. Włączamy komputer.
    2. Odłączamy konsole od zasilania
    3. Konsola musi być wyłączona (NIE PRZYCISKAĆ POWER ON i nie dotykać kontrolera). Nie włączać aż do momentu odłączenia kabla LPT od komputera, czyli pkt.9
    4. Podłączamy kabel LPT do komputera.
    5. Włączamy kabel zasilacza konsoli do gniazdka sieciowego i do konsoli (NIE PRZYCISKAĆ POWER ON i nie dotykać kontrolera).
    6. Odczytujemy pamięć NAND, czyli wydajemy polecenie: nandpro.exe lpt: -r16 raw.bin (uwaga, wielkość liter ma znaczenie)
    7. Możemy od razu coś zapisać jeżeli mamy gotowy patch.
    8. Odłączamy kabel zasilacza konsoli od gniazdka sieciowego.
    9. Odłączamy kabel LPT od komputera.

    W programie nandpro20b wykonujemy poniższe komendy by zgrać pamięć nand.

    Parametr "-r16" z pkt. 6 dotyczy tylko konsol z pamięcią 16MB. Tylko dla większości Jasperów jest to 256MB lub 512MB (można sprawdzić w DASHu).
    Czyli wtedy wpisujemy "-r256" lub "-r512".
    W dashu sprawdzamy to tak:
    Odłączamy wszystkie pamięci (HDD,USB). W dashu wchodzimy do ustawienia systemu/pamięć. Jeżeli nic się nie pojawi to znaczy że mamy 16MB, natomiast jeżeli sie coś pojawi to wciskamy Y i na ekranie mamy:
    214MB = 256MB NAND lub
    451MB = 512MB NAND
    Dla programu FindSecData od wersji 0.6 wymagany jest zrzut 24MB pamięci, czyli wpisujemy:
    nandpro.exe lpt: -r256 raw.bin AE0 600
    lub nandpro.exe lpt: -r512 raw.bin AE0 600
    Oczywiście dla bezpieczeństwa lepiej mieć pełną kopie.

    Backup z pkt. 6 koniecznie zrobić kilka razy i porównać czy na pewno są takie same. (fc /b raw1.bin raw2.bin). Backup zapisać sobie kilka razy w różne miejsca (pendrive, drugi komputer), bo w razie czego bedzie można odtworzyć zmiany.

    I teraz gwóźdź programu: przypuszczam że teraz trzeba wykonać połączenia dla jtag(czerwone, niebieskie i żółte), a te czarne od portu lpt można już usunąć.

    Czy tak???



    Teraz działamy na programie findsecdata. Program tworzy z zrzutów nand'u patch który przenosimy do konsoli za pomocą pendrive i wgrywamy.

    Napisałem programik który tworzy odpowiednie pliki do spatchowania. Wyświetla także jak je wgrać do NAND.
    FindSecData v0.62 megashares
    FindSecData v0.62 sendspace
    Program trzeba wrzucić do katalogu z nandpro i z linii poleceń wysłać: findsecdata raw.bin gdzie raw.bin to nasz dump. Jeżeli program nie pokaże komend do wgrania to nie można przywrócić pliku secdata.bin. Jeżeli pokaże ale patch nie zadziałał to możemy spróbować inną pare poleceń która pokaże jeżeli wyślemy: findsecdata raw.bin -rc 5 Polecenia zawsze wysyłamy parami i próbujemy czy instalacja gier na HDD działa. Jeżeli to nie pomoże to prawdopodobnie po wykonaniu dumpa zbootowaliśmy konsole bez dvd. W takim wypadku trzeba zrobić jeszcze raz dump, wygenerować nowy patch i od razu go wgrać do konsoli. Jeżeli ktoś ma wątpliwości to zawsze może napisać PM lub zapytać w tym temacie.


    Z tego wynika że nie trzeba wyciągać key'a napędu ani cpu(chyba żeby się zabezpieczyć)

    I moje pytanie:

    Czy dobrze zrozumiałem cały proces? Czy postępując wg. powyższych instrukcji wykonałbym jtag?

    Czekam na poprawki i ewentualnie jakieś uwagi.


    A robił ktoś jtag korzystając z tego turtoriala:

    YouTube - Xbox 360 JTAG Tutorial - Part 1
    YouTube - Xbox 360 JTAG Tutorial - Part 2
    YouTube - Xbox 360 JTAG Tutorial - Part 3
    YouTube - Xbox 360 JTAG Tutorial - Part 4
     
  19. gamestar

    gamestar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2011
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  20. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    Ech. FinSecData nie potrzebny. Połączenia wszystkie naraz robisz tylko te kolorowe zostawiasz. Odezwij sie na GG to Ci poradnik wyśle jak zrobić xbr (albo freeboota) i go wgrać.

    Tak nawiasem mówiąc to poradnik odblokowania dysku podałeś. Do jtag'a tyczy się tylko odczyt pamięci nand.
     
  21. gamestar

    gamestar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2011
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Więc:

    Zrobić wszystkie połączenia, podłączyć do kompa, zgrać nand (co najmniej 2-3 razy) i wywalić czarne, kolorowe zostacić i co teraz zrobić z tym backup'em?
     
Wczytywanie...

Poleć forum