1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

jtag. krok po kroku. moj pierwszy raz ;-)

Temat na forum 'Oprogramowanie' rozpoczęty przez uqasz, Czerwiec 7, 2010.

  1. uqasz

    uqasz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2010
    Posty:
    53
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    witam

    jako ze jest to moja pierwsza modyfikacja xboxa prosilbym o wyrozumialosc. mam kilka pytan:

    czy wlutowane kable jtag musza zostac w plycie glownej na stale ?
    chodzi mi o to czy po wgrywaniu xell xelousa itp kable musza zostac w konsoli i czy po wgraniu freeboota rowniez.
    czy mam miec naped podlaczony ?
    czy mam odpalac konsole za pomoc eject napedu ?


    mam jaspera 256 mb i sprawdzilem (zrzucajac pierwsze 2 mb nanu) ze mozna przerabiac. zrobilem wszystko jak w tutkach:
    How to do the JTAG Hack/Dump NAND/Xell
    Ultimate XeLLous JTAG Noob Friendly Tutorial - Exploit3d Forums

    nie chce popelnic jakiegos bledu przez ktorego bede mogl wywalic konsole na smieci.

    zacinam sie przy tym zeby pokazal sie obrazek niebieski z cpu key itp.
    prosze pomozcie.
    ile mam nandu zrzucic ? cale 256 czy moze mniej. mam lpt
    co zrobic krok po kroku. chce docelowo miec freeboota i freestyle dasha. no hyba ze macie lepsze propozycje.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    kable mozesz odlutowac, zostac maja tylko 2 diody i mostek. Naped moze byc odlaczony, nie robi to roznicy. Jak wgrasz xella i xellousa to obojetnie jak wlaczyc to wlasnie on wystartuje. Wystarczy ze masz zgrane kv konsoli, ale jesli chcialbys zrobic pelny odczyt przez lpt to zrob to komenda:
    nandpro lpt: -r256 dump.bin 0 1000
    Jak masz juz wgranego xellousa i xbr z wgranym Twoim kv to plik z xbr wrzucasz na pena i zmieniasz jego nazwe na updflash.bin. pena podlaczasz do wylaczonej konsoli i ja uruchamiasz. Konsola wlaczy sie i wgra xbr.
     
  4. uqasz

    uqasz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2010
    Posty:
    53
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    ok dzieki. narazie chce sie zabezpieczyc i zgrac samego nanda w razie w. jak cos zwale.

    napisze jak mi poszlo
     
  5. mataman

    mataman Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2009
    Posty:
    736
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    updflash.bin lepiej nagrać na płytę, jest szybciej

    all credit goes to akir :)
     
  6. uqasz

    uqasz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2010
    Posty:
    53
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    narazie 2 raz zgrywam nanda. jeszcze 3 raz dla pewnosci i podejzewam ze jutro dopiero bede robil xella itp.
     
  7. Gumis1985

    Gumis1985 Banned

    Dołączył:
    Luty 10, 2010
    Posty:
    164
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Kraków, PL
  8. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    ten program nei dziala z jasperami z wbudowana pamicia jesli odczyta sie 66MB jak podalem wyzej.
     
  9. Gumis1985

    Gumis1985 Banned

    Dołączył:
    Luty 10, 2010
    Posty:
    164
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Kraków, PL
    trzeba zrzucić całośc owszem, to pisze przecież :)) przy zrzucie całości polecam sklecić sobie czytnik na USB a nie LPT gównie dla oszczędności czasu, choć jego wykonanie jest nieco droższe, ale w pełni samemu wykonalne.
     
  10. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Masz jakis tutorial pod ręką ? :>
     
  11. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    za 100zl masz w giełdzie ogłoszenie. Jak zrobisz sam to wyjdzie Ci jakie 40zl
     
  12. Gumis1985

    Gumis1985 Banned

    Dołączył:
    Luty 10, 2010
    Posty:
    164
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Kraków, PL
    Szukasz układu LPC2148 i podłączasz zgodnie ze schematem:

    Pin 1 z LPT -> EXT1-3 na LPC2148
    Pin 11 z LPT -> EXT1-6 na LPC2148
    Pin 16 z LPT -> EXT2-1 na LPC2148
    Pin 18 z LPT ->h EXT1-26 na LPC2148
    Pin 14 z LPT -> EXT1-7 na LPC2148
    Pin 2 z LPT -> EXT1-5 na LPC2148
    Pin 17 z LPT -> EXT2-2 na LPC2148

    i flas***esz plik .hex od nandpro do urządzenia i gotowe...

    Mogę zrobić dokładniejszy opis ze zdjęciami jak byś się zdecydował.
     
  13. uqasz

    uqasz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2010
    Posty:
    53
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    ja jestem bardzo MOCNO zainteresowany. mozna prosic o schemat i liste dokladna podzespolow ? coprawda sie nie znam zabardzo na elektronice ale sadze ze dam rade. ewentualnie kolega mi pomoze. plik hex tez bym poprosil.
     
  14. Gumis1985

    Gumis1985 Banned

    Dołączył:
    Luty 10, 2010
    Posty:
    164
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Kraków, PL
    Napiszę na PW, jak byś mial problemy to daj znać, teraz w pracy jestem więc jak będę w domu to Ci prześlę bo coś nie mogę się przez pulpit zdalny do kompa w domu podpiąć.. ;/ coś nie trybi... także po powrocie Ci napiszę PW. Jedyne ze sprzętu co potrzebujesz to wspomniany układ LPC-H2148 punktownica punkowa, cyna, kalafonia :)) Reszta to już kwestia podpięcia kabli :)) Ewentualnie można coś a'la układ LPC... zbudować samemu :) co jest tańsze ale nieco kłopotliwe, choć przy odrobinie wprawy da radę to zrobić. Gotowy układ kosztuje ~~130zł :) przy budowie samemu w 50zł się zamkniesz :) w porównaniu do budowy kabla na LPT gdzie koszty nie przekraczają 5zł ( wtyczka męska DB25, obudowa do DB25, kabel ekranowany 30cm, 5 rez. 100ohm i diodka 1N914 ) to jest "drobna" różnica, więc tez musisz się zastanowić czy jest Ci to potrzebne :))

    Tak wygląda wersja 'zbuduj sam'

    [​IMG]

    a tak gotowy układ

    [​IMG]
     
  15. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    [​IMG]

    I do tego musisz miec programator ART2003 zeby zaprogramowac PIC
     
  16. Gumis1985

    Gumis1985 Banned

    Dołączył:
    Luty 10, 2010
    Posty:
    164
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Kraków, PL
  17. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    a koszt zrobienia ART2003 to 5zl ;)
     
  18. Gumis1985

    Gumis1985 Banned

    Dołączył:
    Luty 10, 2010
    Posty:
    164
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Kraków, PL
    no to teraz, kwestia wykonania leży w chęciach kolegi którego to interesuje. :)
     
  19. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Dzięki... ja chyba zostane przy LPT :)
    Zbyt droga i zbyt skomplikowana zabawa jak na mój gust :)
     
  20. uqasz

    uqasz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2010
    Posty:
    53
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    ok zrzucilem nanda 2 razy i jest ok. obydwie wersje sa takie same 1 error wyskoczyl
    zostawilem 2 diody i mostek.
    polaczylem 2 piny na u6t1 aby zabezpieczyc efuse
    wrzucilem xella i xellousa i kv.bin ale konsola nic nie pokazuje. na sieci nic nie fruwa.
     
  21. Gumis1985

    Gumis1985 Banned

    Dołączył:
    Luty 10, 2010
    Posty:
    164
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Kraków, PL
    podłączasz konsolę przez hdmi czy zwykły port ten szeroki? po HDMI nie będzie działać.
     
Wczytywanie...

Poleć forum