1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

JTAG/RGH Pytania i odpowiedzi :)

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez sajdorr, Październik 21, 2011.

  1. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    Jako, że miałem stworzyć małe FAQ, lecz za bardzo nie wiem jakie pytania, odpowiedzi napisać więc stworzyłem owy temat:

    Każdy prosze was, napiszcie tylko pytania w 1 POŚCIE i nie spamujcie.

    Postaram się odpowiedzieć na pytania i złożyć to w jedno wielkie FAQ.
    Jeżeli nie odpisuje na czyjes pytanie to wiedz, że odpowiedz juz jest :)

    Więc czekam :D


    1: Czym się różni hacked dash pod RGH z tym pod JTAGIEM ?
    O: Hacked dash jest taki sam.

    2: Czy działa ping limit patch ?
    O: Tak

    3: Jak się instaluje GGbuild pod RGH?
    o: Tak samo jak FBbuild, potrzebne jest swój nand (bez bad sectorów) klucz CPUKey i można tworzyć nand (oczywiscie wszystko opisane jest w Readme :) ) potem tylko gotowym plik wrzucic do nanda przez program nandpro

    4: Czy dam rade to samemu zrobić?
    O: Jeżeli nigdy nie widzialeś lutownicy to na 100% nie zrobisz tego, a nawet pogorszysz sytuacje (brak lutów na punktach itp.) Lepiej dać to fachowcowi

    5: Co potrzebuje aby mieć RGH?
    O: Potrzebna jest konsola :D (PHAT:zephyr, falcon, jasper, SLIM:trinity) odpowiedni modchip np. Xilink, Team Matrix, Squirt360.

    6: Jak zaprogramować modchip?
    O: Na to pytanie niestety nie odpowiem, gdyż niemiałem jeszcze (i długo nie bede miec) okazji z instalacją RGH.

    7: Czy można odpalać gry bez płyty?
    O: Tak, możesz nawet odłączyć napęd i w jego miejsce włożyć np. dysk twardy 3,5 Cala 2TB jako zewnetrzny dysk USB, i za pomocą Freestyle Dasha uruchamiać gry bez płyty. Pierw trza wypakować obraz .iso, albo skonwertować do GOD.

    8: Czy działają gry XBLA, i dodatki DLC?
    O: Tak.

    9: Czy mozna odpalać pliki iso...czy trzeba je rozpakowywać do xex
    O: Trzeba je rozpakowywać do xex lub konwertować do GOD, wtedy gierka działa bez płyty w napędzie.

    10: Wyszły slimy z nową płytą bez ukladu HANA-czy to oznacza ze na tych slimach nie jest mozliwy się RGH?
    O: Narazie jest to zbyt nowy news i niewiadomo czy będzie możliwe RGH pod slim-Corona więcej dowiesz sie tutaj http://www.xboxhacker.org/index.php?topic=17143.0

    11: Chcę sobie zostawić napęd to jak mam podłączyć dysk SATA 3,5 do konsoli ?
    O: Normalnie przez USB, a zasilanie z kontaktu, możesz także przylutować zasilanie pod punkty z wejścia na zasilacz i niepotrzebny wtedy będzie kabel (tutaj pokazane gdzie przylutować molexa http://i114.photobucket.com/albums/n243/sk8er83329/xbox360powerpinout.jpg )

    12: Czy podczas grania z dysku zewnetrznego , podlaczonego przez USB występują sciny ,dlugie loadingi itd, czy wykoncjonuje to tak jakbym gral z plyty?

    O: O wiele szybciej działa, niema żadnych ścin.

    13: Gdzie kupić zaprogramowane chipy?

    O: Na internecie ... allegro, ebay i te sprawy.

    14. W ogóle to co daje mi ten cały RGH i Hacked Dash?
    O: To samo co kiedyś softmod dawał Xbox1 :), czyli odpalanie gier x360 z twardego dysku bez płty w napędzie, darmowe gry XBLA, dodatki DLC, homebrew, emulatory (btw. szykuje sie emulator dreamcasta), linux oraz darmowe granie przez XLink Kai (z wgranym patchem pinglimit)

    15. Jakie są minusy posiadania RGH ?
    O: Brak XboxLive pomimo, że jest alternatywa w postaci XLink Kai lub XBSLink

    16. Jakie są modchipy pod RGH i gdzie je kupić?
    O: jednak z tym allegro to troszkę przesadziłem, bankowo znajdziesz na ebay'u lub www.logic-sunrise.com nazwy to: Xeno360, X360Glitchip, Matrix Glitcher 360, 360 Squirt, Edge 360 GX, Xecuter Cool Runner, Xilink

    17. A jaki chip jest lepszy?
    O: Każdy jest taki sam.

    18. Czy mozemy "wyrzucic" dysk orginalny od ms i wrzucic np 1tb 2,5cala ?
    O: Jasne, że można :) wrzucamy dysk 2,5' kazdej firmy (WD, Seagate, Toshiba itp.) wtedy formatujemy pod dashem i pokazuje nam np. 1TB :) w nim normalnie można wszystko przechowywać, save, programy, gry, emu, wszystko.

    19. Czy będzie można normalnie aktualizować konsole jak już będzie na niej zrobiony RGH?
    O: Niestety Nie, trzeba będzie aktualizować system tak samo jak robi się w JTAG'acj, czyli tworzenie nandu i jego flashowanie.

    20. Co to jest homebrew?

    O: jak sama nazwa wskazuje ... programy domowej roboty, np. Xbox Media Center albo port gry Quake (który wczoraj wyszedł i śmiga wyśmienicie)

    21. Czy gry XDG3 działają?
    O: Tak działają, i każde kolejne będą działać.

    22. 'Nowe slimy' to jaką mają date produkcji?
    O: Od Sierpnia 2011

    23. Chciałbym to sam zrobić :)
    O: jak jesteś dobrym elektrykiem do droga wolna :) Potrzebny Ci będzie:
    - ModChip podam przyklady jakie znam:
    + Matrix Glitcher 360, tutorial: http://infinitymod.com/Download/Matrix_Glitcher_Tutorial.zip
    + X360 Glitchip, tutorial: http://translate.google.com/transla...-un-tutoriel-complet-sur-son-utilisation.html
    + innych dostepnych w sprzedaży nieznam
    - USB SPI Flasher np. ten http://allegro.pl/x360-usb-spi-flasher-v2-jtag-rgh-i1884230945.html
    - JTAG Programmer Cable np. ten http://store.logic-sunrise.com/en/xbox-360/821-lpt-jtag-programming-cable.html
    Tutorial jest dołączony do każdego modchipu, więc znajomość angielskiego się przyda :)



    24. Przypadkiem USB SPI Flasher nie jest wymienny z JTAG Programmer Cable. Czy trzeba mieć oba? Bo z tego co czytałem i uczyłem się na uczelni to wszystkie mikroprocesory można programować portem LPT(a nawet podobno lepiej).[/QUOTE]

    O: - USB SPI Flasher jest do zrzutu i zapisu NAND - wiadomo po co potrzebny, aby bezproblemowo, bez bad blocków zrzucić cały nand
    - JTAG Programmer Cable jest do programowania Modchipa -potrzebne do wgrania pliku .jed w programie Python aby zaprogramować ModChip do wysyłania impulsów o poszczególnej częstotliwośći (zależnie od płyty głównej - jak masz falcona to wgrywasz plik Falcon.jed itp. itd.)

    25. Czy Hacked dash pod RGH różni się czymś od tego na JTAG'a ?
    O: NIE!!! Wszystko co można robić pod JTAG, można robić i pod RGH !!

    26. Jak się updatuje GGBuild ?

    1. Wychodzi dash.
    2. 1-2 tygodnie potem wychodzi nowa wersja GGBUILD.
    3. Tworzysz plik updflash.bin za pomocą ggbuild i swojego nanda (jak stworzyles nand w ggbuild 0.33 to bedziesz wiedzial jak to sie robi)
    4. wrzucasz plik updflash.bin do pendrive
    5. sciagasz rawflash v3 http://www.logic-sunrise.com/telecharger-379115-rawflash-v3.html, rozpakowujesz i pliki wrzucasz na pendrive
    6. uruchamiasz xella, chwile potem uruchamia sie rawflash
    7. flas***esz nand.
    8. GOTOWE

    27. Skąd pograć pliki "Reset Glitch Hack"


    Możesz stąd http://www.infinitymod.com/download.html , chociaż ja preferuje 360 multi builder 3.0 (nim bezproblemu stworzysz .ecc jak i dash - testowałem i smiga na slimce)

    28.Panowie, a jak jest wiecej plyt np w MGS HD Collection, to jak to zrobic zeby na rgh dzialalo ? czytalem o jakims disk sweeper, czy tylko on rozwiazuje ten problem czy jest inny, latwiejszy sposob ?

    Freestyle dash ma w sobie plugin swappera
    przyklad: hdd:\gryx360\rage\ <- i tutaj foldery z nazwami disc 1, disc 2, disc 3 i tyle. testowane na rage - smiga.
     
    2 użytkowników lubi ten post.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. mlkgmk

    mlkgmk Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2010
    Posty:
    699
    Polubienia:
    56
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Pytanie odnośnie nowych slimów. Wyszły slimy z nową płytą bez ukladu HANA-czy to oznacza ze na tych slimach nie jest mozliwy się RGH?
     
  4. SIEDZE

    SIEDZE Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 25, 2010
    Posty:
    542
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zakładzie Karnym
    A jak chcę sobie zostawić napęd to jak mam podłączyć dysk SATA 3,5 do konsoli ?
     
    MarihuAnia lubi to.
  5. kapral4

    kapral4 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2007
    Posty:
    86
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Stargard Szczeciński
    dysk 3,5cala mozesz podlaczyc przez usb, korzystajac z przejsciowki sata -> usb
     
  6. dreadzikpl

    dreadzikpl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 20, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Piotrków Trybunalski
    a jak wygląda sprawa z wgraniem tego loadera na konsole ? tak jak wrzucenie tego pierwszego programu co wyszedł czy jakos inaczej ?
     
  7. alutek95

    alutek95 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 27, 2008
    Posty:
    117
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    gdynia
    czy podczas grania z dysku zewnetrznego , podlaczonego przez USB występują sciny ,dlugie loadingi itd, czy wykoncjonuje to tak jakbym gral z plyty?
     
  8. phantom22

    phantom22 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 23, 2008
    Posty:
    18
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Gdzie kupić zaprogramowane chipy?

    Jak wgrywa się zhackowany dash ?
     
  9. SIEDZE

    SIEDZE Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 25, 2010
    Posty:
    542
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zakładzie Karnym
    A dysk przenosny/zewnętrzny 3,5 cala tez moze byc taki pod usb już...
     
  10. dmoroz89

    dmoroz89 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2010
    Posty:
    82
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Olsztyn, Poland
    piszesz ze mozna kupic ten chip na allegro, ebay itp. tylko pytanie brzmi pod jakimi haslami tego szukac ?
     
  11. Quackers

    Quackers Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2009
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Czy ktoś z dobrze zorientowanych kolegów w temacie RGH mógłby mi pomóc znaleźć kogoś kto wykona mi tą usługę w Warszawie? Powiem szczerze że szukałem, ale chyba jeszcze zbyt świerzy temat...Chętnie wydam te 200 zł nawet dziś:)
     
  12. phantom22

    phantom22 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 23, 2008
    Posty:
    18
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    To potrzeba mi chip (pewnie są to standardowe scalaki które w dobrym elektroniku można kupić za grosze, więc ewentualnie wsad i podstawka) , schemat łączenia i info jak wgrać dasha i mam JTaga :D:D

    Czy ktoś z kolegów czytających zagraniczne fora lub posiadł tą wiedzę z otchłani kosmosu mógł by przybliżyć tema w skrócie? Bo chaos totalny, strzępki informacji.
     
  13. ...:::Anarkad:::...

    ...:::Anarkad:::... Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2011
    Posty:
    1905
    Polubienia:
    191
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    a ja mam pytanie dotyczące dasboardów, czy będzie można normalnie aktualizować konsole jak już będzie na niej zrobiony RGH? i co to jest te homebrew i co daje?
     
  14. kapral4

    kapral4 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2007
    Posty:
    86
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Stargard Szczeciński
    A ja mam techniczne pytanie: mamy konsole z jtagiem/RGH , czy mozemy "wyrzucic" dysk orginalny od ms i wrzucic np 1tb 2,5cala ? i zrobic z niego uzytek? np zrobic 2 partycje ze 1 bedzie dla save/instalacje/itp a druga partycja dla homebrew? czy dysk orginalny zostawiamy i podlaczamy jeszcze jeden dla homebrew?
     
  15. tero44

    tero44 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 19, 2010
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam pytanie gry xgd 3 na tym działają bez problemowo ?
     
  16. ...:::Anarkad:::...

    ...:::Anarkad:::... Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2011
    Posty:
    1905
    Polubienia:
    191
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
  17. phantom22

    phantom22 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 23, 2008
    Posty:
    18
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
  18. tero44

    tero44 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 19, 2010
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Są w necie jakieś aukcje z tą przeróbka jak tak to możecie podać link strony
     
  19. elwin88

    elwin88 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 16, 2011
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Polska
    Witam ja mam pytanie odnoście tego RGH czy to trzeba mieć gry ściągnięte pod jTag ,czy jak mam iso gier też da się to na tym odpalić np: przez emulator wirtualnego napędu może mi to ktoś wytłumaczyć ?
     
  20. Robert123456

    Robert123456 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 17, 2010
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ja mam pytanie dotyczące RGH.
    Czy żeby odpalać gry z dysku bez płyty trzeba ściągać jakieś specjalnie przygotowane wersje gry? Czy wystarczy zwykły obraz iso?
     
  21. Chris von D

    Chris von D Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 1, 2010
    Posty:
    1022
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    zaczyna się...
     
Wczytywanie...

Poleć forum